Update articol:

Șeful UE pentru energie îndeamnă China și India să susțină limitarea prețului petrolului rusesc

Kadri Simson
  • China și India și-au mărit achizițiile de petrol rusesc în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, beneficiind de tarife reduse.

  • Se așteaptă ca plafonul de preț să fie gata înainte de începutul lunii decembrie, când vor intra în vigoare sancțiunile UE asupra importurilor maritime de țiței rusesc.

  • Dar jucătorii de pe piață încă așteaptă detalii suplimentare cu privire la nivelul exact al plafonului.

 

Uniunea Europeană a cerut sâmbătă Chinei și Indiei să se alăture inițiativei G-7 de a aplica un plafon la prețurile petrolului rusesc, declarând că este nedrept ca țările să plătească venituri suplimentare Moscovei pe fondul războiului Kremlinului din Ucraina, potrivit CNBC.

Națiunile G-7 au anunțat vineri că au convenit asupra unui plan de a impune un preț fix petrolului rusesc.

Politica este concepută pentru a reduce profiturile pe care Rusia le obține din vânzarea petrolului și acționează ca o altă măsură punitivă împotriva Kremlinului din cauza atacului său în Ucraina.

Detaliile despre modul în care va funcționa plafonul de preț sunt încă în curs de finalizare, dar analiștii energetici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest plan, în special dacă consumatorii cheie precum China și India se vor alătura iniţiativei.

China și India și-au mărit achizițiile de petrol rusesc în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, beneficiind de tarife reduse.

Întrebată dacă UE se așteaptă ca China și India să ajute cu limita de preț propusă, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a spus: „Cred că ar trebui”.

Vorbind la CNBC în marja reuniunii G-20 în domeniul energiei din Indonezia, Simson a spus că China și India „sunt dispuse să cumpere produse petroliere rusești în timp ce se scuză că acest lucru este important pentru securitatea aprovizionării lor. Dar este nedrept să plătim venituri în exces Rusiei”.

„Așadar, un plafon oferă și cumpărătorilor care nu s-au alăturat sancțiunilor noastre șansa de a primi petrol la un preț corect, un preț la care nu se adaugă un factor de război”, a spus Simson.

SUA au declarat săptămâna trecută că au purtat discuții constructive cu India pe această temă, potrivit Reuters, în timp ce China ar fi spus în iulie că limitarea prețurilor este o „chestiune foarte complicată”.

„Presiune uriașă a timpului”

Plafonul de preț este de așteptat să fie gata înainte de începutul lunii decembrie, când vor intra în vigoare sancțiunile UE asupra importurilor maritime de țiței rusesc. Dar jucătorii de pe piață încă așteaptă detalii suplimentare cu privire la nivelul exact al plafonului.

„Plafonul inițial al prețului va fi stabilit la un nivel bazat pe o serie de inputuri tehnice și va fi decis de întreaga coaliție înainte de implementare în fiecare jurisdicție. Limita de preț va fi comunicată public într-o manieră clară și transparentă”, a spus G-7 într-o declarație comună.

Șeful politicii energetice al UE nu a spus când vor fi prezentate detaliile finale, dar a adăugat că lucrările tehnice sunt în desfășurare. „Suntem sub o presiune uriașă a timpului”, a spus ea, adăugând că acest lucru înseamnă de obicei că astfel de pași au loc „mai devreme decât mai târziu”.

Rusia a spus că nu va vinde petrol națiunilor care impun o limită de preț. Mai mult, în urma anunțului G-7, gigantul energetic de stat al Rusiei Gazprom a declarat că nu va reporni fluxurile prin conducta Nord Stream 1 din cauza unor probleme tehnice.

Conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică, urma să se redeschidă sâmbătă, după trei zile de lucrări tehnice.

Oficialii europeni au criticat Rusia pentru că folosește gazul ca armă de război, acuzație pe care Kremlinul o neagă.

Între timp, unii analiști de piață continuă să ridice întrebări dacă plafonul de preț va fi eficient în reducerea veniturilor petroliere ale Rusiei.

„Principalul impact al plafonului prețului petrolului G-7 va fi schimbarea în continuare a competitivității economice dinspre Europa către India, Turcia, China și alte state asiatice”, a declarat Chris Weafer, directorul executiv al Macro-Advisory, într-un e-mail către clienți.

„Rusia nu va vinde petrol așa-ziselor națiuni occidentale neprietenoase, dar va continua să vândă națiunilor asiatice cu o reducere față de prețul global”, a adăugat el.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/09/2022)

Notificare prag detineri/vot <5%

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

PROMATERIS S.A. (PPL) (29/09/2022)

Modificari in structura actionariatului

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (29/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)