Update articol:

Şeful UniCredit vrea să accelereze proiectul de separare a activelor din străinătate

Jean Pierre Mustier Sursa foto: unicreditgroup.eu

Directorul general de la grupul bancar italian UniCredit, Jean Pierre Mustier, este interesat să accelereze planurile privind plasarea activelor din străinătate într-un sub-holding din Germania, care să fie separat de operaţiunile din Italia, a declarat marţi pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

UniCredit activează în 14 ţări din Europa, cu operaţiuni semnificative în Germania şi Austria precum şi în Europa Centrală şi de Est. Banca obţine mai mult de jumătate din veniturile sale în afara Italiei. De aproximativ un an, grupul bancar analizează o posibilă separare a operaţiunilor din Italia de cele din străinătate, în încercarea de a îmbunătăţi costurile de finanţare ale singurei bănci italiene de importanţă sistemică la nivel global.

Cotidianul italian Il Sole 24 Ore a publicat marţi un articol potrivit căruia Jean Pierre Mustier ar dori să supună aprobării Consiliului de Administraţie, până la finele acestui an, proiectul de separare a activelor din străinătate. Il Sole 24 Ore susţine că boardul UniCredit are opinii împărţite cu privire la acest subiect şi ar prefera să aştepte până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie.

La rândul său, sursa citată de Reuters a dezvăluit că Jean Pierre Mustier ar dori să accelereze proiectul fără a aştepta numirea unui nou board, adăugând însă că este posibil să apară dificultăţi tehnice semnificative, de exemplu cu privire la legarea sistemelor IT ale băncii.

În prezent UniCredit este în mijlocul unui proces de selectare a unui nou preşedinte iar numirea ar putea avea consecinţe asupra viitoarei strategii a băncii.

Potrivit surselor citate de Reuters, această divizare a activelor ar putea facilita fuziunile, deschizând calea pentru ca UniCredit să poată demara o fuziune internaţională pentru operaţiunile sale din străinătate precum şi o combinaţie a activelor din Italia.

Publicaţia Il Sole 24 Ore susţine că UniCredit ar putea lista ulterior un pachet de 49-50% din acţiunile viitoarei companii de tip sub-holding, înfiinţată pentru a gestiona activele sale din străinătate, la Bursa de Valori de la Frankfurt.

Analiştii susţin că prin crearea unei distanţe între Italia şi activele sale din Germania, Austria, Europa de Est şi Turcia, UniCredit ar putea să le diminueze identitatea italiană şi ratingul de ţară asociat Italiei, astfel încât valoarea acestor active să crească.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/10/2020)

Comunicat - Indicatori operationali-cheie T3 2020

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/10/2020)

Raport privind rezultatele operationale cheie 9 luni 2020

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/10/2020)

Disponibilitate raport trim 3 2020