Update articol:

Şeful unui centru de cercetări în domeniul tehnologiilor hipersonice din Moscova, arestat sub suspiciunea de trădare

hypersonics.ru

Directorul general al unui Centru de cercetări în domeniul tehnologiilor hipersonice din Moscova a fost arestat joi de Serviciul Federal de Securitate (FSB), sub suspiciunea de trădare de stat, a declarat joi o sursă din cadrul instituţiilor de forţă, citată de TASS, potrivit Reuters.

FSB va cere tribunalului plasarea sa în arest preventiv pentru două luni, conform sursei citate, care l-a numit pe suspect Aleksandr Kuranov, a cărei biografie pe site-ul Centrului de cercetare a sistemelor hipersonice menţionează că este specialist în tehnologii hipersonice, potrivit Agerpres.

Serviciul de presă al tribunalului de pe lângă penitenciarul Lefortovo, administrat neoficial de FSB, a confirmat pentru TASS primirea unei cereri din partea anchetatorilor, dar nu a oferit detalii referitoare la cazul de urmărire penală.

Rusia, ale cărei relaţii cu Occidentul s-au tensionat puternic după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014, a dezvoltat o serie de arme hipersonice în ultimii ani pe care preşedintele Vladimir Putin le prezintă ca fiind fără egal.

Reuters nu a putut contacta pentru moment un avocat al lui Kuranov pentru comentarii.

Mai mulţi oameni de ştiinţă, militari şi oficiali au fost inculpaţi pentru trădare în ultimii ani, după ce au fost acuzaţi că ar fi transmis documente sensibile unor ţări străine.

Criticii Kremlinului susţin că acuzaţiile sunt adeseori nefondate şi nu pot fi verificate deoarece sunt clasificate.

Potrivit media ruse, Aleksandr Kuranov este doctor în ştiinţe tehnice, profesor la Universitatea politehnică din Sankt-Petersburg, director general al Centrului de cercetări în domeniul tehnologiilor hipersonice în cadrul unui holding din domeniul apărării ruse.