Update articol:

Semne de întrebare și îngrijorări – Prima etapă a licitației pentru proiectarea Bazei de la Kogălniceanu a fost câștigată de un consorțiu în care e implicat Oleg Deripaska, sancționat de SUA pentru relațiile cu Putin

* Licitația este acum suspendată; * Americanii au transmis îngrijorări; * Competitorii au depus contestație

2009. Vizită surpriză a preşedintelui Vladimir Putin, pe atunci premierul Rusiei, la o fabrică de ciment din oraşul Pikalevo, care fusese achiziţionată în 2007 de oligarhul miliardar Oleg Deripaska. Muncitorii erau nemulţumiţi de neplata salariilor şi de oprirea producţiei.

În faţa presei, Vladimir Putin i-a admonestat pe Deripaska şi pe alţi doi oameni de afaceri: “Ați făcut mii de oameni ostatici ai ambițiilor voastre, ai lipsei dumneavoastră de profesionalism – sau poate pur și simplu ai lăcomiei voastre banale. Unde este responsabilitatea socială a afacerilor?”.

„De ce toată lumea alerga precum gândacii înainte de sosirea mea? De ce nimeni nu a fost capabil să ia o decizie?” a spus Putin în timp ce Deripaska se uita în gol.

„Oleg Vladimirovici (Deripaska) a semnat? Nu văd semnătura ta. Vino aici și semnează”, a spus Putin, aruncând un stilou disprețuitor pe masa şi obligându-l să semneze aprovizionarea cu materii prime şi reluarea producţiei.
Având capul în jos, oligarhul s-a apropiat de masa lui Vladimir Putin și-a pus semnătura, întorcându-se cu capul plecat la locul său. (vezi video)

Acest episod, transmis în direct de televiziunile din Rusia, a devenit emblematic pentru a demonstra puterea preşedintelui Vladimir Putin asupra oligarhilor din Rusia. Între timp, Oleg Deripaska a fost sancționat de SUA pentru relațiile apropiate cu președintele Rusiei Vladimir Putin.

Având în vedere istoria lui Deripaska, posibila implicare a firmelor lui în construirea Bazei aerienă 57 Mihail Kogălniceanu de la Constanţa, destinată armatei americane, dă de gândit.

Baza aeriană 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu va fi modernizată cu 12 miliarde de lei de la bugetul de stat al României și ar trebui să fie un loc destinat în mare parte pentru soldații americani din România și din zona Mării Negre. Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă un reper esential pentru România, alături de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi la Uniunea Europeană.

În plin scandal Occident/NATO cu Rusia, cu amenințări de ambele părți privind iminența unui război la granițele României, autoritățile române par să acționeze ciudat, lăsând loc unor interpretări și alimentând suspiciuni.

Astfel, la finalul anului, Ministerul Apărării Naționale, în calitate de Autoritate Contractantă, a ales consorțiul româno-austriac Aduro Impex (lider) – Bog’Art – Strabag în prima fază a licitației privind achiziția de servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu un buget de 2,148 miliarde RON cu posibilitate de extindere până la aproximativ 4,3 miliarde RON.

Presa a legat imediat compania Strabag de posibile influențe rusești, în condițiile în care un sfert din acțiunile companiei austriece este deținut de un oligarhul rus Oleg Deripaska. Austria nu este în NATO și este considerată o țară apropiată administrației de la Kremlin.

În compania Strabag, Oleg Deripaska deține direct si prin vehiculele sale de investiții a doua cea mai mare participație în companie, un procent de 25,9%. Potrivit surselor noastre, Ambasada SUA a transmis deja autorităților un mesaj de îngrijorare cu privire la posibila scurgere de informații către Kremlin cu privire la modernizarea bazei de la Kogalniceanu.

În cadrul licitației, în data de 11.06.2021, au depus documente de calificare conforme 7 consorții: Aduro Impex (lider) – Bog’Art – Strabag, Asocierea Astaldi (lider) – GSP Offshore, Concelex SRL, Asocierea Electrogrup (lider) – Makyol, Kolin, FCC Construccion, Asocierea Porr Construct (lider) – Rizzani de Eccher – ICM.

Potrivit documentelor de licitație, în prima etapa trebuiau selectate candidaturile care au îndeplinit toate cerinţele de calificare şi selecţie, inclusiv de deţinere a avizului de securitate pentru acces la informații clasificate secret de serviciu, ulterior trecându-se în etapa a II-a a ofertării.

După decizia continuării procedurii doar cu un singur candidat, respectiv consorțiul româno-austriac Aduro Impex (lider) – Bog’Art – Strabag, unele din companiile care au participat la licitație au acuzat că respectivul consorțiu a fost favorizat, existând și contestații. Acum, respectiva licitație este suspendată, potrivit e-licitatie.ro.

Una din companiile care au depus contestație este Concelex, care acuză în documentul depus la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor o serie de deficiențe ale procedurii. La începutul anului, Concelex a cerut suspendarea procedurii până la soluționarea contestației, dar și anularea comunicării și a raportului intermediar privind evaluarea ofertelor depuse.

Compania a scris în contestație: “Transmiterea unei decizii netemeinice și nelegale pe de o parte de declarare ca inacceptabilă a ofertei/candidaturii Subscrisei și decalificării din prezenta procedură și de pe altă parte declararea drept acceptabilă a ofertei candidaturii unui singur candidat (care prezintă vădite neconformități) reprezintă expresia unei abordări superficiale și a unui tratament inconsecvent și diferențiat din partea Autorității contractante. În mod nejustificat nu au fost luate în considerare argumentele și faptele prezentate de Subscrisă în dovedirea experienței sale similiare, concomitent însă cu abordarea unei viziuni diferenţiate cât privește analizarea ofertei aparținând singurului ofertant/candidat ce a fost promovat în epata a 2-a. Mai mult Autoritatea contractantă nu a aplicat rigorile documentației de atribuire în ceea ce îl priveste pe singurul candidat admis.

O atare conduită nu poate decât să contureze o îndoială serioasă asupra legalităţii actelor Autorității Contractante, fapt ce conduce automat la necesitatea suspendării procedurii de atribuire pentru a preîntâmpina emiterea unor acte subsecvente anulabile raportat la o procedura de atribuire deja viciată prin emiterea actelor atacate în mod nelegat și neîntemeiat, conform celor de mai sus”.

Documentul contestației mai spune: “Toți participanții la o procedură de atribuire a contractului de achiziție publică trebuie să beneficieze de o analiză obiectivă a ofertelor, fapt ce nu s-a întâmplat în cazul de față, comisia de evaluare dând dovadă de subiectivism”.

Alegerea consorțiului româno-austriac Aduro Impex (lider) – Bog’Art – Strabag de către Ministerul Apărării a creat discuții în piață și suspiciuni, deși libera concurență este un element cheie al unei economii de piață deschise.

Sursele ne-au mai spus: “Autoritatea contractantă, pe tot parcursul organizării acestei licitații, a încercat să favorizeze Aduro Impex (lider) – Bog’Art – Strabag prin solicitarea unei garanții de participare prohibitive, în valoare de 28,7 milioane de lei, garanție care, în mod neobișnuit, s-a solicitat în faza întâi a licitației – cea de eligibilitate.

S-au solicitat 20 de cerințe de eligibilitate extrem de greu de îndeplinit de companii de sine-stătătoare, motiv pentru care candidații au fost împinși să intre în consorții nefirești, implicând companii locale care au avut ca unică valoare adăugată colaborarea anterioară cu beneficiarul (UM02523).

Documentația de licitație a încălcat dispozițiile O.U.G. nr. 114/2011, aceasta conținând mai multe inadvertențe, după cum urmează: – nu au fost acceptați terți susținători pentru experiență similară; este încălcat principiul transparenței, în sensul că niciun participant nu a avut acces la documentele depuse de către competitorii direcți; – garanția de participare a avut o valoare care depășește maximul prevăzut de O.U.G. nr. 114/2011.

Autoritatea contractantă a inițiat licitația în baza unui cod CPV care nu se corelează cu activitățile ce urmează a fi prestate.

Pe parcursul procedurii, Autoritatea Contractantă a emis o serie de clarificări/erate/decizii de suspendare, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale în materie.

În toată documentația de licitație există neconcordanțe majore cu privire la cerințele pentru subcontractanți, limitându-se posibilitatea participării la licitație în funcție de existența avizului de securitate pentru informații clasificate”.

* În toamnă, percheziţii FBI la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska din Washington

Oleg Deripaska se învârte printre oamenii influenți ai planetei și era o prezență regulată la Forumul Economic Mondial de la Davos. Este vizat de sancţiunile americane pentru presupusa sa implicare în alegerile prezidenţiale americane din 2016, fiind considerat un apropiat al lui Vladimir Putin.

În toamna anului trecut, FBI a derulat “activităţi de aplicare a legii” la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska de la Washington. Deripaska, 53 de ani, un miliardar influent şi un asociat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost introdus pe lista neagră a sancţiunilor de către SUA în 2018. El a fost introdus pe listă alături de alţi ruşi influenţi din cauza legăturilor cu preşedintele rus Vladimir Putin, după presupusa ingerinţă rusă în alegerile prezidenţiale din 2016.

El deţine o parte din acţiune gigantului aluminiului Rusal prin intermediul capitalului său de la compania mamă En+ Group.
Washingtonul a renunţat anterior la sancţiunile împotriva celor două companii, dar le-a păstrat pe cele care îl vizează pe Deripaska. El a introdus o acţiune în instanţă pentru a obţine ridicarea sancţiunilor care îl vizează, dar aceasta a fost respinsă în luna iunie.

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

ARMATURA S.A. (ARM) (19/01/2022)

Calendar financiar 2022

ELECTROARGES SA (ELGS) (18/01/2022)

Modificare Ordine de Zi AGEA si AGOA din 31.01/01.02.2022

MECANICA FINA SA (MECE) (18/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (18/01/2022)

Convocare AGA O & E 23.02.2022