Update articol:

Senat – comisii de specialitate: Raport comun favorabil proiectului privind Statutul ANPC

Comisiile economică şi juridică din Senat au întocmit, marţi, un raport comun favorabil propunerii legislative privind Statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Raportul a fost aprobat cu 10 voturi “pentru” şi o abţinere. Senatorii liberali Daniel Fenechiu şi Carmen Hărău şi George Dîrcă (USR), membri ai Comisiei juridice, au părăsit sala înaintea votulului.

Daniel Fenechiu a solicitat, în numele grupului PNL, amânarea dezbaterii, pe motiv că nu este “benefică legiferarea în orice condiţii, fără să se ţină seama de nimic, doar pe teoria că există o majoritate”.

“Noi nu ne opunem ideii de a efectua modificările necesare, însă cred că ar fi normal să ştim ce vrea şi Guvernul, să ştim ce vrea şi ANPC-ul, mai ales în contextul în care avem aviz negativ CES şi avem o serie de avize negative. (…) Este o lege organică şi ne vom trezi cu ea în plen la modul că nu va face cele 69 de voturi (numărul minim de voturi pentru a fi adoptat proiectul – n.r.), aşa că ar fi bine ca acest raport să fie asumat de o mare majoritate a comisiei”, a explicat Fenechiu, citat de Agerpres.

Preşedintele Comisiei economice, senatorul Daniel Zamfir, a replicat că dezbaterea pe această iniţiativă legislativă nu trebuie amânată, pentru că există un punct de vedere negativ al noului Guvern şi un altul de la ANPC, care nu coincide cu poziţia exprimată de Executiv.

“Dincolo de faptul că e un proiect liberal, este şi punctul de vedere al noului Guvern. Guvernul liberal este împotriva proiectului liberal. Ca atare, e un punct de vedere negativ al Guvernului. Avem punctul de vedere al Guvernului, avem un punct de vedere ANPC, care nu coincide cu poziţia Guvernului”, a susţinut el.

Zamfir a precizat că iniţiatorii proiectului s-au gândit că această instituţie trebuie să fie independentă, în subordinea Parlamentului şi să nu mai răspundă la eventuale comenzi politice.

“Punctul de vedere al unei instituţii independente nu trebuie să depindă de puterea care se schimbă. O instituţie independentă trebuie să fie independentă, acesta este şi scopul acestei legi. Noi vrem prin acest proiect de lege, iniţiatorii, adică toţi membri ai PNL pe vremea aia, s-au gândit că această instituţie trebuie să fie independentă, în subordinea Parlamentului, să nu mai răspundă la eventuale comenzi politice şi atunci e foarte important să se întărească această instituţie. Ar fi bine să ştiţi care este structura ANPC, câţi oameni au în teritoriu, câţi sunt salariaţi. În momentul acesta, sunt judeţe unde ANPC-ul are trei oameni, cum ar fi judeţul Tulcea. Ce face în judeţul Tulcea instituţia ANPC, care trebuie să răspundă şi la sesizări din oficiu şi la cei care îi reclamă diverse nereguli în sistemul bancar, în alimentaţie publică?”, a arătat Daniel Zamfir.

La rândul său, Carmen Hărău, unul dintre iniţiatori, a spus că proiectul, vechi de patru ani, a devenit între timp perfectibil, motiv pentru care trebuie amânat.

“Proiectul acesta, vechi de patru ani, a devenit între timp perfectibil, pentru că lumea nu stă pe loc. Ceea ce era valid legislativ acum patru ani începe să devină un text perfectibil şi noi, liberalii, nu avem obiceiuri pesediste să ne încăpăţânăm să susţinem lucrurile dincolo de orice limită, chiar şi atunci când sunt perfectibile sau proaste. Acesta este motivul pentru care la momentul acesta ar fi bine să amânăm o săptămână – două”, a susţinut Hărău.

Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/09/2020)

Aprobare Tribunal - fuziune prin absorbtie a companiilor de servicii energetice

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/09/2020)

Contract de imprumut cu Gocab Software

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/09/2020)

Convocare AGOA - 23 (26) octombrie 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/09/2020)

Comunicat referitor la AGOA din 12.10.2020