Ar fi un ghinion istoric să ratăm exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, când încă mai există fereastra de oportunitate, când încă aceste gaze sunt văzute, chiar în severa abordare a Uniunii Europene, ca o resursă energetică de tranziție, deci încă exploatabilă, pentru România în următoarea perioadă de timp, a spus Septimiu Stoica, Președinte AGA la Bursa Română de Mărfuri, la cea de-a doua ediție a evenimentului BLACK SEA FORUM: ”Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de Financial Intelligence, joi, 25 februarie 2021.
Referitor la valorificarea resurselor de gaze de la Marea Neagră, Septimiu Stoica a spus: “Nu este vorba numai de efectul benefic pe care l-ar aduce valorificarea bănească a acestor resurse, ci sunt și alte efecte pe care le-ar putea produce, dacă suntem pregătiți, în speță gazul ca utilizare în energetica românească pentru consumatorii români, industriali și casnici, gazul utilizat în prelucrare, ca materie primă pentru industria chimică din țara noastră și, ceea ce ne interesează în cea mai mare măsură și este domeniul nostru de exprimare, comercializarea lui aici. Nu este același lucru dacă resurse naturale se vor comercializa departe, față de situația în care ar putea fi tranzacționat aici. Vestea bună este că din punct de vedere al infrastructurii de tranzacționare, România, prin Bursa Română de Mărfuri este capabilă să asigure, în condiții de performanță economică și de sincronicitate cu ceea ce se întâmplă pe piețele reprezentative din Uniune Europeană și din lume, această tranzacționare performantă. Se vorbește despre piața unică europeană, pe diferitele sale componente, inclusiv pe zona energetică, ceea ce nu înseamnă că va fi o singură platformă. Platformele naționale, dacă sunt performante, pot să coexiste. Caracterul european vine din compatibilitatea lor, din setul comun de reguli și valori pe care le promovează. Cred că angajamentul pe care l-am făcut în fața mediului energetic romanesc, de a oferii o piață competitivă și performantă, este îndeplinit.”
Domnul Stoica a precizat că, anul trecut, volumul de gaze tranzacționate la BRM a fost de aproape 53 de terawatti, iar ritmul se menține, pe primele două luni ale acestui an, când tranzațiile au fost de 9 terawatti.
Recuperarea apare și pe componenta de prețuri, potrivit oficialului BRM: “Efectul pervers al OUG 114, menită să ușureze povara populației, a fost unul contrar, prețurile ajunseseră să crească dramatic, față de hubul austriac. În septembrie 2020, am reușit să ne aliniem prețurile, care au avut un trend asemănător. În momentul de față, făcând o medie pe 2021, putem spune că avem un preț mai favorabil consumatorilor decât la hubul de la Viena. Acolo media calculată de noi este de 80,55 lei/MW, la noi ar fi de 76,5 lei pe MW”.
Sperăm ca expoatarea din Marea Neagră să fie o trambulină spre performanțe superioare, să creeam în România o piața de referință pentru întreaga zonă, a mai spus Septimiu Stoica: “Lichiditatea indusă de cantități noi pe piață ar putea să atragă participanți suplimentari. Suntem pregătiți pentru acest lucru, inclusiv la nivelul instrumentelor din piață. Am pornit și cu o piață la termen de tip forward. Am implementat contracte curente pe termen scurt, contracte intra day, contracte pentru ziua următoare, am completat paleta tranzacțională cu piețe de echilibrare, la nivelul gazelor naturale. Acum avem operaționale și contractele mult mai sofisticate- contractele de tip futures, cele cu livrare, aflate sub jurisdicția ANRE”.