Update articol:
Forumul Energiei

Septimiu Stoica, BRM: OUG 114 a avut un efect devastator pentru piața angro de gaze naturale din România (video)

OUG 114 a avut un efect devastator pentru piața angro de gaze naturale din România, a spus Septimiu Stoica, Președinte AGA, Bursa Română de Mărfuri, referindu-se la plafonarea prețului, la un nivel mult inferior celui din piață.

Domnia sa a spus, la Forumul Energiei, organizat de Financialintelligence.ro: “De fapt, nu mai aveam de a face cu o piață. Tranzacțiile au înghețat. Nu mai are rost să menționez volumele și numărul de participanți“.

Potrivit domniei sale, în ultimele două săptămâni, lucrurile s-au îmbunătățit, prin renunțarea la plafonare pentru zona industrială: “Rămâne să vedem normele de reglementare și să revenim cât de repede în normal“.

Septimiu Stoica a mai spus că platformele de tranzacționare aduc plus valoare pe piața de energie: “În ce privește BRM, progresia a fost spectaculoasă.  Am început, în 2013, cu 15 licitații. În 2018, am avut 787 licitații. În 2013, numărul participanților a fost de 26, iar în 2018, de 417. În 2013, tranzacțiile au fost sub un TWH, iar, în 2018, de peste 71 TWH, adică 70% din volumul de gaze tranzacționat în România – aceasta fiind una din cele mai bune cifre din regiune“.