Update articol:
FORUMUL GAZELOR NATURALE

Septimiu Stoica, BRM: Prin lansarea derivatelor pe gaze, va fi la îndemâna participanților să își administreze riscurile de variație a prețurilor – VIDEO

Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a specializat, de câțiva ani, pe piețele de energie, în speranța de a asigura țării noastre, platforme specializate, sincronizate cu ceea ce se întâmplă pe piețele europene și din lume, a spus Septimiu STOICA, Preşedinte AGA al Bursei Române de Mărfuri (BRM), la a doua ediție a evenimentului ”FORUMUL GAZELOR NATURALE” cu tema ”Evoluția prețului gazelor naturale în pandemia Covid19”, ce a avut loc joi, 5 noiembrie 2020.

Realitatea bursieră românească este una remarcabilă, a precizat el: “Sigur, au fost și sincopele cunoscute, din punct de vedere al tranzacțiilor și al prețurilor, generate de actele normative nesăbuite cu care ne-am confruntat – celebra OUG 114, însă efectele acestora încep să se atenueze și să reintrăm în regimul de funcționare din anii precedenți. (…)

În perioada precedentă OUG 114, prețurile pe piața românească au fost mai mici față de Austria, apoi trendul a fost unul de creștere. În ultima perioadă, am observat o convergență. În ultima lună, prețurile de la noi se situează la nivelul prețurilor de referință din zonă, pe contractele la termen.

Din punctul de vedere al contractelor spot, derulate în cursul unei zile sau pentru ziua următoare, prețurile de la noi au fost, în permanență, mai mici decât pe piața de referință.

Volumele tranzacționate sunt de aproximtiv 43 de terawatti, dintre care 10-12% pe piața spot, iar restul pe piețele la termen. Suntem aproape compatibili cu ce se întîmplă în Austria și ca volum, și ca ponderi”.

Recent, BRM a anunțat lansarea în premieră în România, de la data de 16 noiembrie 2020, a contractelor derivate având ca activ suport gazele naturale.

Septimiu Stoica a spus: “De acum înainte, va fi la îndemâna participanților să își administreze riscurile de variație a prețurilor, utilizând combinat produse aparținând pietei fizice cu produse derivate, realizând hedgingul atît de cunoscut pe piețele străine. (…)

Suntem la capătul unor ani de eforturi pentru a reuși să dăm drumul oficial unei asemenea piețe. Mai urmează un obstacol – crearea lichidității, pentru că nu este ușor să convingi participanții, care nu au folosit poate, vreodată, aceste instrumente să intre în aceste operațiuni.”

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera