Politica

Şerban Nicolae: “CEC Bank tocmai a primit, cu acordul Comisiei Europene, o majorare de capital. Ce logică ar avea o vânzare de participații acum?”

Toți analiștii întregi la minte sunt de acord că, mai ales în actualele condiții, participațiile statului nu pot fi valorificate și ar fi înstrăinate la prețurii derizorii și în condiții dezavantajoase pentru statul român, ne-a declarat senatorul PSD Şerban Nicolae care a reacţionat la anunţul Guvernului că nu susține adoptarea legii care interzice, pentru doi ani, vânzarea participaţiilor statului la companii şi bănci la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie.

Domnia sa ne-a spus: «Văzând “opinia Guvernului”, vă rog să considerați că am râs. Amar. Și nu doar eu. Aici nu e vorba doar de teorie și de cum se face “de regulă”. Prezența investitorilor străini în economia românescă, dimensiunea capitalului străin și diversitatea domeniilor în care acționează fac ridicole toate așa-zisele temeri privind “încrederea investitorilor străini”. Nu mai suntem de mult în anii ’90. Dacă vorbim de sectorul bancar, observăm câteva lucruri, ușor accesibile. Statul român are o prezență mai mică de 15%, ca pondere în acest sector, incluzând aici preluarea Băncii Românești de către Eximbank. Media în Uniunea Europeană este de peste 30% şi sunt țări membre UE unde prezența capitalului de stat depășește 40% în acest sector. Nici nu știu dacă mai există țări UE unde participațiile statului să fie sub 20%. CEC Bank tocmai a primit, cu acordul Comisiei Europene, o majorare de capital. Ce logică ar avea o vânzare de participații acum?

Dacă vorbim și de celelalte domenii, toți analiștii întregi la minte sunt de acord că, mai ales în asemenea condiții, participațiile statului nu pot fi valorificate și ar fi înstrăinate la prețurii derizorii și în condiții dezavantajoase pentru statul român. Să luăm în calcul și faptul că toate operațiunile ar fi efectuate de un guvern de ageamii, cu “un picior în groapă”, la care singura certitudine e crasa incompetență. Să treacă epidemia, să avem un guvern rezultat din alegeri, să vedem un program de guvernare articulat, coerent și credibil, să avem studii profesioniste aprofundate pe acest subiect și abia apoi discutăm. Până atunci, să vedem valorificarea eficientă și solidă a participațiilor statului în economia românească. Și favorabilă pentru economia românească!”

 

View Comments

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

2 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

3 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

3 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

3 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

3 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More