-
„Cred că Serbia ar trebui să rămână neutră din punct de vedere militar, să-și protejeze neutralitatea militară și să-și dezvolte armata”, a spus președintele sârb.
Serbia va rămâne un stat militar neutru și nu se va alătura NATO, a declarat duminică președintele sârb Aleksandar Vucic, care candidează pentru un al doilea mandat, la mitingul electoral al Partidului Progresist Sârb de la Backa Palanka.
„Cineva spune: „Nu spune niciodată niciodată, poate că ne vom alătura NATO cândva.” Dar eu spun: nu trebuie să ne alăturăm NATO. Cred că Serbia ar trebui să rămână neutră din punct de vedere militar, să-și protejeze neutralitatea militară și să-și dezvolte armata”, a spus președintele Vucic, potrivit TASS.
Vucic a remarcat că în timpul mandatului său de președinte, spre deosebire de rivalii săi din cursa prezidențială, el nu a distrus armata sârbă, ci a întărit-o.
“Ne întărim armata pentru a ne apăra cerul, pământul, pe noi înșine și să nu depindem niciodată de nimeni în afară de poporul nostru. Aceasta este politica noastră”, a subliniat el.
La începutul anilor 2000, conducerea pro-occidentală a Serbiei de atunci a declarat că armamentul armatei era depășit și nepromițător. Ca parte a reformei sistemului de apărare, s-a decis vânzarea terenurilor de antrenament militar, cazărmi și alte facilități și trimiterea de vehicule blindate pentru topire. Trupele blindate (tancul principal – T-55) au fost topite timp de câțiva ani la uzina metalurgică sârbă Zhelezara Smederevo, care a fost cumpărată de compania americană US Steel. După ce a topit vehiculele blindate sârbe, US Steel a vândut compania, devenită neprofitabilă, guvernului sârb în ianuarie 2012 pentru suma simbolică de 1 dolar.
În plus, conform documentului Ministerului sârb al Apărării din 5 decembrie 2017, în 2005 s-a decis vânzarea a 200 de tancuri T-55, 121 de transportoare blindate M60, 77 de tunuri autopropulsate M36, 88 de obuziere M38 (122 mm), 36 instalații de artilerie autopropulsată antiaeriană ZSU-57-2. Vânzarea a fost efectuată după ce armele au fost înregistrate ca materii prime secundare, se arată în document. Tot în 2003, 2005 și 2008 s-a decis distrugerea a 9.218 de rachete antitanc 9M32M (Strela-2) și a 420 de lansatoare pentru sistemul Strela-2. În 2003, au eliminat 23.000 de arme de calibru mic și 91 de tunuri de calibrul 20 mm și 30 mm.
Eliminarea armelor a fost efectuată în cooperare cu Agenția NATO de întreținere și aprovizionare.