Strategia de securitate naţională a Rusiei prevede că SUA şi NATO reprezintă ameninţări, obiectivele politicii externe ale României sunt parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi UE, dar nu există un pericol iminent din această ameninţare evidentă din Marea Neagră, a declarat fostul consilier prezidenţial Sergiu Medar.
“Rusia evident că are în strategia de securitate naţională faptul că SUA şi NATO sunt ameninţări pentru ea. România are ca obiective ale politicii externe parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi UE. Este evident că suntem puşi de aceeaşi parte a baricadei cu NATO şi cu SUA, ceea ce realmente e onorant, deci nu este un motiv de teamă, dar Rusia acţionează în consecinţă. Nu există un pericol iminent din această ameninţare evidentă din Marea Neagră, dar în acelaşi timp trebuie să privim şi să urmărim ceea ce se întâmplă”, a spus Medar, vineri, la o dezbatere publică organizată de Asociaţia “Ţine de Noi” împreună cu Fundaţia Hanns Seidel – România şi cu Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning.
El a afirmat că interesul Chinei în zonă e unul sprijinit de Rusia. “Nu văd din partea Chinei o ameninţare de securitate, dar văd oportunităţi din punct vedere economic”, a precizat Medar, citat de Agerpres.
În opinia sa, din punct de vedere militar România e compatibilă cu NATO, dar trebuie să devină din ce în ce capabilă să acţioneze cât se poate de eficient împreună cu statele Alianţei, aşa cum a făcut de altfel şi în teatrele de operaţii din Afganistan.
“În cazul în care Rusia ar trece la acţiune şi lumea îşi pune problema dacă şi când intervine NATO, răspunsul la «dacă» este «nici nu se pune problema de dacă, deci în mod sigur va interveni». Când? În conformitate cu prevederile Alianţei Nord-Atlantice, în 48 de ore, dar în ceea ce ne priveşte, imediat, pentru că un atac asupra României înseamnă un atac asupra bazelor militare NATO de pe teritoriul României, deci reacţia e imediată”, a spus Medar.
La rândul său, Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor, a declarat că Rusia este o ameninţare pentru România în măsura în care în documentele sale programatice a introdus NATO, SUA, UE pe lista duşmanilor.
“Această regiune – Marea Neagră, ţările din jurul Mării Negre – e foarte complicată din punct de vedere geopolitic, pentru că aceasta e o regiune în care Vestul se întâlneşte cu Estul”, a spus ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov.
El a afirmat că Vestul şi Estul nu au ajuns la un adevărat acord privind modul de abordare a regiunii.
Oleksandr Bankov a făcut referire la dezvoltarea şi reformarea ţării sale într-un mod care urmează agenda europeană.
“Cu siguranţă avem nevoie în regiunea noastră – şi nu vorbesc numai despre Ucraina, ci şi despre alte ţări, Republica Moldova şi Georgia – de o Uniune Europeană mult mai implicată şi NATO de asemenea”, a subliniat ambasadorul.
Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe, a spus că nicio regiune din lume nu e mai divizată din punct de vedere strategic ca Marea Neagră, România şi Bulgaria fiind membre în UE şi NATO, Turcia – în NATO, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia fiind considerate “destul de simplist” foste membre ale Uniunii Sovietice.