Update articol:

Sergiu Oprescu: Alpha Bank România este o subsidiară strategică a Grupului Alpha Bank

Foto Linkedin Foto Linkedin

Alpha Bank România este o subsidiară strategică a Grupului Alpha Bank şi este în prezent o bancă robustă, matură, cu o poziţie de top în sistemul bancar local, care a contribuit constant la creşterea economiei româneşti, a afirmat, la Atena, Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank Romania şi director al Reţelei Internaţionale Alpha Bank Group.

“Alpha Bank România a îmbinat tradiţia şi inovaţia încă de la începutul activităţii sale. Am avut şansa să beneficiem de suportul unui grup financiar cu o istorie consistentă şi o valoroasă expertiză în banking, iar în acelaşi timp am avut această permanentă dorinţă de a deschide noi drumuri, de a inova, ceea ce cred că defineşte ADN-ul nostru. De la înfiinţarea Alpha Bank în România, strategia Grupului s-a bazat pe prudenţă, viziune pe termen lung, o atitudine de alergător de cursă lungă, acţionând cu încredere şi viziune. Alpha Bank România este astăzi o bancă robustă, matură, cu o poziţie de top în sistemul bancar local, care a contribuit constant la creşterea economiei româneşti”, a declarat Sergiu Oprescu.

Conform reprezentanţilor băncii, 25 de ani de creştere organică au propulsat Alpha Bank Romania între primele 10 bănci din ţară, contribuind constant la creşterea economiei româneşti. La finalul anului 2018 rata de solvabilitate a băncii era de 24,3%. În aceeaşi perioadă valoarea activelor băncii era de 3,63 milioane euro. La sfârşitul anului 2018, banca avea o reţea teritorială formată din 130 de unităţi, iar personalul acesteia se ridica la 1.976 de angajaţi.

Începând din anul 2001, Alpha Bank România a acordat împrumuturi ipotecare care depăşesc 1,1 miliarde de euro. Pe parcursul acestui an, banca şi-a îmbunătăţit semnificativ baza de depozite prin atragerea de economii atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă. La mijlocul anului 2019, depozitele se situau la 2,44 miliarde de euro, crescând cu mult peste ritmul pieţei.

Alpha Bank Romania a lansat în mai 2019 prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din România, în valoare de 200 de milioane de euro, parte a unui Program în valoare de un miliard de euro.

Reprezentanţii Economic Research Division Alpha Bank au afirmat că anul 2019 marchează un nou început pentru economia elenă, pe măsură ce recuperarea activităţii economice se accelerează, PIB-ul real crescând cu 1,9% anual pe parcursul celui de-al doilea trimestru, în pofida unui mediu internaţional mai puţin favorabil. Mesajul primit din zona de business şi indicatorii care măsoară încrederea consumatorilor s-au îmbunătăţit semnificativ în Grecia, pe fondul întăririi stabilităţi politice în urma alegerilor şi a aşteptărilor setate de agenda politică pro-creştere a noului guvern, precizează sursa citată de Agerpres. Priorităţile cheie ale acestei agende includ o reducere semnificativă a impozitelor, o accelerare a programului de privatizare şi un angajament de reducere a birocraţiei.

Potrivit acestora, condiţiile economice îmbunătăţite s-au reflectat în ridicarea restricţiilor de capital, în continua scădere a ratei şomajului, precum şi în redresarea pieţei imobiliare rezidenţiale şi comerciale după un deceniu de declin continuu. Consolidarea încrederii din piaţă este, de asemenea, reflectată în scăderea dobânzii obligaţiunilor guvernamentale greceşti, dobânda la obligaţiunile pe 10 ani atingând nivelul minim de 1,57%, ceea ce reflectă o scădere semnificativă a riscului de ţară. În plus, lichiditatea sistemului bancar se îmbunătăţeşte pe măsură ce depozitele continuă să crească, iar băncile au rambursat integral finanţările de urgenţă acordate de Banca Centrală şi sunt capabile să atragă lichiditate de pe pieţele monetare internaţionale, prin urmare, să-şi diversifice sursele de finanţare.

Totodată, aceştia afirmă că îmbunătăţirea mediului macroeconomic intern oferă baza pentru restabilirea profitabilităţii Grupului. În trimestrul al doilea al anului 2019, Alpha Bank şi-a sporit profitabilitatea, profitul după taxe fiind de 86,8 milioane euro faţă de 12,7 milioane în primul semestru 2018 şi a continuat implementarea planului de reducere a expunerilor neperformante, lansând două tranzacţii considerabile.

Alpha Bank a continuat să extindă creditarea către sectorul privat, acordând noi împrumuturi în Grecia de 1,5 miliarde de euro, în primul semestru al anului 2019. Sunt aşteptate noi finanţări în a doua jumătate a anului 2019. În ceea ce priveşte adecvarea capitalului, Alpha Bank are cea mai mare bază de capital dintre băncile greceşti, cu un raport total de adecvare a capitalului (CET1) de 17,8% la sfârşitul lunii iunie 2019, peste cerinţa stabilită de autoritatea de reglementare pentru 2019, de 13,75%.

La sfârşitul lunii iunie 2019, creditele totale ale Grupului s-au situat la 51,3 miliarde de euro, din care 86% sau 44,1 miliarde euro în Grecia, însemnând o cotă de piaţă de aproximativ 24% din împrumuturile din Grecia, ceea ce plasează Alpha Bank ca al doilea cel mai mare creditor din ţară. Depozitele Grupului s-au ridicat la 39,3 miliarde euro, din care 33,3 miliarde euro în Grecia, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de aproximativ 22%.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni