Update articol:
5G: ROMÂNIA DIGITALĂ

Sergiu Zaharia, Huawei: Trebuie să cooperăm cu toții pentru a realiza niște concepte de cybersecurity mult mai eficiente (VIDEO)

Pentru tehnologia 5G, există pachete dense de standarde de securitate, atât pentru nivelul rețea, cât și pentru industriile verticale, a spus Sergiu Zaharia, Chief Security Officer la Huawei, la webinarul ”5G: ROMÂNIA DIGITALĂ”, organizat de Financial Intelligence, marți, 14 iulie 2020.

Potrivit acestuia, însă, inclusiv noile standarde sunt atacate, într-un sens pozitiv, de comunitatea internațională de experți în zona de cybersecurity, încercând să identifice noi vulnerabilități: “În zona 5G, o vulnerabilitate cunoscută este ToRPEDO. O astfel de vulnerabilitate care, deocamdată este exploatată într-un mediu de laborator, ar permite identificarea locației unei persoane. De exemplu, să ne gândim la Agentul 007. Dacă vrei să știi unde se află Pierce Brosnan, îl suni foarte des și, atunci, un releu, care ar trebui să anonimizeze numele Pierce Brosnan, întreabă în celula respectivă unde este Agentul 007. Dar întreabă foarte des și, atunci, cineva cu acces la acea celulă ar putea să ghicească faptul că acolo se află acea persoană. Sunt atacuri destul de greu de realizat, dar comunitatea de cybersecurity încearcă să găsească vulnerabilități și soluții și evoluează spre o zonă mai rezilientă decât înainte.”

Sergiu Zaharia spune că, deși pe 5G pornim foarte bine, apar riscuri pe industriile verticale – automotive, healthcare – unde poate nu stăm atât de bine ca standardizare precum la mașinile conectate: “Este nevoie de cooperarea între specialiștii de security cu producătorii de soluții pentru domeniul respectiv și specialiști din zona medicală. Nu mai există nicio organizație care să poată gestiona singură aceste riscuri de securitate. Are nevoie de cooperare cu celelalte entități – de la entități guvernamentale, precum CERT-RO, până la mediul academic, pentru că vorbim de inteligența artificială. Și acolo există atacuri asupra seturilor de date sau de instruire. Poți obține un sistem care să învețe greșit. Imaginați-vă o mașină conectată care învață să se ciocnească cu anumite automobile în loc să le evite. Trebuie să cooperăm cu toții pentru a realiza niște concepte de cybersecurity mult mai eficiente.”

Domnul Zaharia a amintit că avem aproximativ un milion de device-uri pe kilometru pătrat, astfel că trebuie să protejăm acele date cu caracter critic. El a amintit că unele sectoare au făcut deja asta, precum sectorul bancar, cu PCI DSS sau chiar GDPR – protejează acele date critice, de exemplu cărțile de credit.

“Nu putem proteja perfect 10 miliarde de device-uri deodată”, spune Sergiu Zaharia.

În contextul în care evoluăm, iar rețelele se vor extinde și vor apărea noi canale de atac, domnia sa spune că trebuie implementate soluții ce țin de încredere – de exemplu, în sănătate, să ne asigurăm că medicul este medic, el intervine și nu îi ia altcineva locul, și tot procesul de la medic la pacient este securizat.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020