Update articol:

Serviciile secrete occidentale – din ce în ce mai convinse că Vladimir Putin vrea să preia controlul pe un teritoriu mai mare al Ucrainei (New York Times)

Putin Sursa foto: en.kremlin.ru

Serviciile de informaţii americane îi avertizează pe aliaţii săi că există o perioadă scurtă de timp când Rusia poate fi împiedicată  să întreprindă acțiuni militare în Ucraina, împingând țările europene să colaboreze cu Statele Unite pentru a dezvolta un pachet de măsuri economice și militare care să descurajeze Moscova, scrie The New York Times.

Rusia nu a decis încă ce intenționează să facă cu trupele pe care le-a adunat în apropierea Ucrainei, au spus oficialii americani, dar acumularea de soldaţi este luată în serios și Statele Unite nu presupun că ar fi vorba de o cacealma.

Avril D. Haines, directorul serviciilor de informații naționale, a mers săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a informa ambasadorii NATO cu privire la informațiile americane despre situație și despre o posibilă intervenție militară a Rusiei în Ucraina. Călătoria doamnei Haines a fost planificată îndelung și a acoperit o varietate de probleme, dar preocupările tot mai mari cu privire la Rusia s-au numărat printre amenințările pe termen scurt discutate, potrivit oficialilor americani.

Statele Unite au împărtășit, de asemenea, informații cu Ucraina. Vineri, generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major, a vorbit cu generalul general Valery Zaluzhny, comandantul șef al armatei ucrainene, pentru a discuta despre „activitatea în zonă” a Rusiei.

Serviciile de informații americane și britanice sunt din ce în ce mai convinse că președintele Vladimir V. Putin ia în considerare acțiuni militare pentru a prelua controlul asupra unei părți mai mari a Ucrainei sau pentru a destabiliza țara suficient pentru a introduce un guvern pro-Moscova.

Oficialii americani și aliații au tras un semnal de alarmă în aprilie, când Moscova și-a consolidat forțele armate în apropierea graniței cu Ucraina. Dar acumularea actuală, care pare să implice mai multe trupe și armament sofisticat, a generat mai multe îngrijorări – mai ales că Rusia a blocat dronele de supraveghere ucrainene. Ostilitățile au crescut, de asemenea, de când Ucraina a folosit una dintre dronele sale pentru a ataca un obuzier separatist, ceea ce a determinat Rusia să ridice avioane de la sol.

„Nu este inevitabil că va exista o escaladare a conflictului, dar toate piesele sunt la locul lor”, a spus Frederick B. Hodges, fostul comandant superior al armatei americane în Europa, acum la Centrul pentru Analiza Politică Europeană. „Dacă noi, Occidentul, arătăm că nu suntem uniţi și gata să lucrăm împreună, atunci creşte riscul ca Moscova să facă o greșeală de calcul groaznică”.

Oficialii americani de informații le-au spus aliaților că Vladimir Putin a devenit frustrat de procesul de pace instituit de Franța și Germania în 2014, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei și a organizat o rebeliune separatistă în estul Ucrainei.

Unii foști oficiali spun că Vladimir Putin ar putea avea intenția de a asigura o rută terestră între estul Ucrainei și Crimeea. Iar analiștii americani cred că Putin vede următoarele câteva luni ca un moment unic pentru a acționa.

Odată cu plecarea cancelarului german Angela Merkel de pe scena mondială, există mai puține presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii. Fără o coaliție în Germania, la Berlin nu prea există leadership.

Creșterea prețurilor la energie a făcut Europa mai dependentă de aprovizionarea ieftină cu gaze rusești, mai ales pe măsură ce iarna se apropie și rezervele de gaze din Europa scad și mai mult. Teama de a pierde accesul la energia rusă ar putea limita sprijinul Europei pentru sancțiuni dure.

Rusia a început deja să manipuleze aprovizionarea cu energie în Europa, a declarat un oficial occidental cu sediul la Bruxelles. Când prețurile la energie cresc, a spus oficialul, Vladimir Putin simte că are mai multă libertate de acțiune.

Și cu prețurile în creștere și livrările limitate, Rusia are mai mulți bani de plătit pentru operațiunile militare, potrivit actualilor și foștilor oficiali.

Oficialii americani vor să creeze o „rețetă comună” a acțiunilor pe care le-ar întreprinde Statele Unite și Europa, în cazul în care Rusia va acționa militar împotriva Ucrainei. Deși există părți ale economiei Rusiei care nu au fost supuse sancțiunilor, Statele Unite vor trebui să construiască sprijin în Europa pentru ca noile măsuri să fie eficiente.

Joi, în timp ce doamna Haines pleca de la Bruxelles, Senatul a confirmat ca Julianne Smith să devină următorul ambasador al SUA la NATO. Numirea ei a fost susținută luni de zile de senatorul Ted Cruz, republicanul din Texas, complicând eforturile americane de a forma un răspuns unitar la amenințarea tot mai mare la adresa Ucrainei.

La NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a oferit propriile avertismente despre Rusia. Vorbind vineri la Berlin, dl Stoltenberg a descris concentrarea „mare și neobișnuită” a forțelor ruse la granița cu Ucraina. „Este urgent ca Rusia să dea dovadă de transparență în ceea ce privește dezvoltarea militară și reducerea tensiunilor”, a spus el.

Rusia a trimis trupe într-un loc din Crimeea numit Cape Opuk și a mutat un număr mai mare într-un fost complex de depozite din apropierea orașului rus Pavlovsk. Ruşii au plasat tancurile, obuzierele și rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander la distanță mică de graniță cu Ucraina, potrivit unui raport recent al Centrului de Studii Strategice și Internaționale.

La începutul săptămânii, Lloyd J. Austin III, secretarul apărării, a declarat că acumularea de trupe ruse provoacă îngrijorare. „Nu suntem siguri exact ce face domnul Putin, dar aceste mișcări ne atrag cu siguranță atenția”, a spus el.
Îngrijorarea tot mai mare cu privire la intențiile Rusiei vine după ce William J. Burns, directorul CIA, s-a deplasat luna aceasta la Moscova la ordinul președintelui Biden pentru a avertiza împotriva oricărei acțiuni împotriva Ucrainei.

Oficialii americani au avertizat Rusia că folosirea forțelor sale pentru a intimida Ucraina sau pentru a ocupa mai multe teritorii este inacceptabilă și va provoca o reacție puternică din partea Occidentului.

În timp ce unii au avertizat că este prea devreme pentru a judeca reacțiile Moscovei, alții informați despre întâlnire au considerat că Rusia nu ia în serios amenințarea unui răspuns dur.
Oficialii serviciilor de informații fac posibile legături dintre criza migranților de la granița polono-belarusă și acumularea militară a Rusiei la granița cu Ucraina. Unii dintre aceştia nu au găsit implicarea directă a Rusiei în criza de la granița cu Belarus, spunând că președintele Aleksandr G. Lukașenko al Belarusului a conceput-o cu puține sau fără contribuții din partea Rusiei.

Vineri, guvernul polonez a anunțat că doamna Haines s-a întâlnit la Varșovia cu prim-ministrul Mateusz Morawiecki și alți oficiali pentru a discuta despre securitatea pe „flancul estic” al NATO. Întâlnirile, a spus guvernul, au fost organizate la cererea Statelor Unite.

Vladimir Putin are o istorie lungă în a folosi drama în țările vecine pentru a-și promova propriile interese. Țările NATO, a spus oficialul occidental, trebuie să fie conștiente de faptul că criza din Belarus și acumularea de trupe la granița cu Ucraina au loc în același timp.

Orice răspuns la desfășurarea Rusiei ar trebui calibrat cu atenție pentru a evita escaladarea situației și periclitarea în continuare a Ucrainei, au spus oficialii americani și europeni.

„Trebuie să fim pregătiți să fim duri”, a spus Jin Townsend, un fost înalt oficial al Pentagonului. „Nu trebuie să bombardăm ceva. Dar trebuie să fim deștepți în modul în care ne arătăm capacitatea militară.”

BVB | Știri BVB

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2021)

Hotararea Consiliului de Administratie - 7 decembrie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (08/12/2021)

Hotarari AGEA din data de 8 decembrie 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (08/12/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni