Update articol:

Serviciul danez de spionaj, acuzat că ar fi transmis date NSA-ului american

https://pixabay.com https://pixabay.com

Serviciul de informaţii externe danez a transmis date neprelucrate din cablograme de informaţii către Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA), ceea ce ar fi oferit acesteia din urmă acces la date personale şi comunicaţii private ale cetăţenilor danezi, potrivit unor surse ale postului public DR, citat vineri de agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Comisia pentru supravegherea serviciilor de informaţii daneze, un organism independent, a raportat luni că serviciul de informaţii militare a întreprins acţiuni care contraveneau legii, inclusiv prin culegerea şi transmiterea de informaţii personale despre cetăţeni danezi. Serviciul de informaţii externe danez are atribuţii şi cu privire la informaţiile militare.

În urma acestei sesizări au fost suspendate din funcţie patru persoane, printre care şeful serviciului de informaţii externe şi predecesorul său. Acesta din urmă, după ce a plecat de la conducerea serviciului secret a lucrat în Ministerul Apărării şi de la 1 septembrie urma să preia postul de ambasador al Danemarcei în Germania.

Însă autorităţile daneze nu au oferit mai multe detalii despre acest caz. Ministerul Apărării a refuzat să comenteze relatarea postului DR, în timp ce premierul Mette Frederiksen a declarat acestui post că guvernul tratează cazul foarte serios, dar de asemenea a refuzat să comenteze atât timp cât investigaţia nu este finalizată.

Comisia de supraveghere a lansat ancheta în urma îngrijorărilor formulate de unul sau mai mulţi avertizori de integritate şi a mai acuzat serviciul că i-a furnizat informaţii false, a ascuns alte fapte în perioada 2014-2020 şi nu a investigat posibile cazuri de spionaj în interiorul Ministerului Apărării.

BVB | Știri BVB