Update articol:

Sfârșitul ordinii mondiale așa cum o cunoaștem noi (CNN)

SUA sursa Pixabay

Este o perioadă confuză pentru americani când vine vorba de afacerile mondiale, guvernul explicând, pe de o parte, de ce era timpul să se retragă din Afganistan, dar, pe de altă parte, de ce este și timpul să apărăm Ucraina, potrivit unei  analize CNN.

Este o perioadă în care americanii își doresc ca armata lor să fie mai puțin angajată în străinătate, iar autocrațiile cu ochii pe expansiune, precum Rusia și China, devin din ce în ce mai îndrăznețe și se comportă ca niște aliați. Epoca Americii de superputere este testată în moduri noi pe tot globul.

Europa de Est

La exact 30 de ani de la căderea Uniunii Sovietice, Rusia face manevre pentru a pătrunde mai mult în Ucraina, una dintre fostele sale republici. O creștere post-sovietică a NATO este prada președintelui rus Vladimir Putin.

Administrația Biden a pus 8.500 de soldați americani în alertă intensă pentru desfășurarea în Europa de Est, ca un factor de descurajare pentru Rusia și o asigurare pentru țările NATO.

Europa de Vest

Influența americană are nevoie de susținere. Pentru a unifica țările NATO împotriva Rusiei, SUA joacă, de asemenea, rolul de broker energetic, căutând garanții de combustibil din Orientul Mijlociu și Asia pentru a reduce influența Rusiei ca furnizor de top de gaze naturale pentru Germania.

Asia

China testează autonomia Taiwanului, insula autonomă pe care o râvneşte de mult, cu misiuni repetate ale forțelor aeriene în apropiere de Taiwan. Cea mai mare astfel de incursiune din acest an a avut loc a doua zi după ce SUA, împreună cu Japonia, au mutat o flotilă de nave alemarinei în Marea Filipinelor, ca parte a unui exercițiu de antrenament. Între timp, închisă de lume, Coreea de Nord și-a intensificat testarea rachetelor.

Orientul Mijlociu

Bazele care găzduiesc trupe americane în Irak și Siria au fost atacate în acest an. Săptămâna aceasta, apărarea antirachetă americană Patriot s-a alăturat  Emiratelor Arabe Unite pentru a intercepta rachetele trase de Houthis din Yemen care au vizat baza aeriană Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite, care găzduiește trupe americane.
Și apoi este Iranul. După ce SUA, sub președintele de atunci, Donald Trump, au aruncat în aer acordul internațional menit să stopeze escaladarea nucleară a țării, Iranul ar putea să se apropie din ce în ce mai mult de armele nucleare.

Rolul american

Toate aceste situații s-au creat de ani de zile, iar întrebarea care apare este ce rol vor juca SUA în viitor.

Confruntarea cu Ucraina sugerează că oponenții americanilor simt slăbiciune și văd o deschidere acum.

„Provocările de construcție la adresa autorității americane vin într-un moment în care există o percepție larg răspândită în străinătate că Washingtonul nu este puterea care a fost în a doua jumătate a secolului al XX-lea”, scrie Stephen Collinson de la CNN.

El adaugă: „În ciuda asigurărilor lui Biden că „America is back”, retragerea haotică din Afganistan anul trecut a ridicat semne de întrebare cu privire la competența și angajamentul SUA. Adversarii americanilor știu că americanii sunt epuizați de 20 de ani de război în străinătate, un factor care îi poate determina pe unii să calculeze că Washingtonul ar putea șovăi asupra obligațiilor sale strategice din motive politice”.

Factorul Putin

Vladimir Putin este implicat direct sau indirect în majoritatea acestor probleme — din Ucraina până în Siria şi Asia.

Nimeni nu știe sigur ce urmărește Putin. Dar Fiona Hill, un senior la Brookings Institution și fost expert în Rusia la Casa Albă, are un argument convingător în The New York Times că știe exact ce urmărește, cel puțin în ceea ce privește Ucraina: Putin „dorește să scoată Statele Unite din Europa”. Ea scrie: „Așa cum ar putea spune el: „La revedere, America. Nu lăsa ușa să te lovească la ieșire”.

Jill Dougherty, un expert în Rusia și fost șef al biroului CNN Moscova, a fost de acord cu aceste afirmaţii. „Vor o reluare a sfârșitului Războiului Rece”, a spus ea marți la „New Day”. Și mass-media de stat din Rusia ajută la modelarea atitudinilor publicului pe teren.

Putin simte că puterea americană scade, potrivit lui Hill: „Statele Unite se află în prezent în aceeași situație dificilă ca și Rusia după colapsul sovietic: slăbite grav în țară și în retragere în străinătate”.

Confruntarea cu Ucraina, scrie ea, trebuie să arate puterea SUA, deoarece va răsuna în întreaga lume.

Ea susține că, pe lângă contestarea NATO, agresiunea lui Putin în Ucraina ar amenința „întregul sistem ONU și ar pune în pericol aranjamentele care au garantat suveranitatea statelor membre începând cu cel de-al Doilea Război Mondial – asemănător cu invazia Irakului a Kuweitului în 1990, dar într-un mod egal la scară mai mare”.

Occidentul nu este în întregime unit cu Rusia

Pentru toate mizele geopolitice, pârghia economică a lui Putin este cea care a încetinit unitatea europeană împotriva acțiunilor sale.

Ivana Kottasová scrie pentru CNN Business din Londra că gazoductul Nord Stream 2 din Rusia, ocolind Ucraina și care ajunge în Germania, a devenit o problemă în criza geopolitică.

Germania nu a promis să înarmeze Ucraina ca alte democrații occidentale, fiind destul de tăcută cu privire la includerea conductei în conversațiile despre sancțiunile împotriva Rusiei.

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (18/08/2022)

Hotarare AGA E din data de 18 august 2022

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (18/08/2022)

Hotarari AGA E 18.08.2022