Update articol:

Shell apără decizia de a cumpăra petrol la preț redus din Rusia

Gigantul petrolier Shell a încercat să-și apere decizia de a cumpăra un transport de petrol din Rusia cu ​​un discount puternic, spunând că va angaja profiturile unui fond dedicat ajutorului umanitar pentru Ucraina, potrivit CNBC.

Vineri, Shell a achiziționat 100.000 de tone metrice de țiței emblematic Urals din Rusia. Se pare că a fost cumpărat cu o reducere record, multe firme evitând petrolul rusesc din cauza invaziei neprovocate de către Moscova a vecinului său. Achiziția nu a încălcat nicio sancțiune occidentală, scrie CNBC.

Shell a anunţat într-o declarație sâmbătă seara că a purtat „convorbiri intense cu guvernele și continuă să urmeze îndrumările lor în legătură cu această problemă a securității aprovizionării și că este foarte conștientă că trebuie să traversăm această dilemă cu cea mai mare grijă”.

„Nu am luat această decizie cu ușurință”, se arată în declarație.

Compania s-a confruntat cu critici dure din partea ministrului de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, care dorește ca firmele să întrerupă toate relațiile de afaceri cu Rusia. „O întrebare pentru Shell: petrolul rusesc nu miroase a sânge ucrainean pentru tine?” a spus Kuleba într-un tweet sâmbătă.

Vorbind luni la CNBC, Kuleba a lansat un atac usturator asupra firmelor care încă fac afaceri cu Rusia, spunând că unele mari companii petroliere s-ar putea găsi pe partea greșită a istoriei. „Lumea îi va judeca în consecință. Și istoria îi va judeca în consecință”, a spus el pentru Hadley Gamble de la CNBC.

Shell a declarat recent că intenționează să renunțe la asocierile sale cu gigantul gazos rus Gazprom și entitățile aferente acestuia.

Între timp, rivalul BP a anunțat că își vinde pachetul de 19,75% din Rosneft, o companie petrolieră controlată de Rusia, lovind potențial marele petrolier britanic cu o taxă costisitoare de 25 de miliarde de dolari.

În noua sa declarație, Shell a declarat sâmbătă că firma salută „orice direcție sau perspectivă” din partea guvernelor sau a factorilor de decizie.

„Vom continua să alegem alternative la petrolul rusesc oriunde este posibil, dar acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte, având în vedere cât de importantă este Rusia pentru aprovizionarea globală”, a spus compania în declarație.

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (07/07/2022)

Solicitare completare ordine de zi AGA 29.07(01.08).2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2022)

Raportare detineri sub pragul de 10% din totalul drepturilor de vot

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021