Update articol:

Shell: Comerţul mondial cu gaze lichefiate va creşte cu 11% în acest an

Comerţul mondial cu gaze naturale lichefiate (GNL) va creşte cu 11% până la 354 milioane tone în acest an, pe măsură ce noile facilităţi vor majora livrările către Europa şi Asia, a apreciat luni grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell într-un raport anual cu privire la GNL, transmite Reuters.

Shell, cel mai mare cumpărător şi vânzător mondial de GNL, susţine că anul trecut comerţul mondial cu gaze lichefiate a crescut cu 27 milioane de tone, iar cererea din China a fost responsabilă pentru 16 milioane de tone din această creştere.

Prognozele Shell, care arată că anul viitor cererea mondială de GNL va creşte până la 384 milioane tone, reflectă noile facilităţi de producţie care vor fi deschise în Australia, SUA şi Rusia, dar şi faptul că din ce în ce mai multe ţări vor deveni importatoare de GNL prin construcţia de terminale de import.

Asia domină piaţa de GNL iar Japonia rămâne principalul cumpărător. China a devenit al doilea mare cumpărător în 2017, pe fondul creşterii cererii ca urmare a solicitărilor Guvernului de la Beijing ca centralele energetice să facă trecerea de la cărbune la gaze naturale pentru a reduce poluarea.

Din cauza progreselor inegale înregistrate între dezvoltarea de facilităţii de lichefiere pentru exportul de GNL pe de o parte şi a terminalelor de regazificare pentru importul de GNL pe de altă parte, mulți analişti cred că piaţa mondială de GNL va deveni supra-aprovizionată, dacă nu în acest an, atunci sigur anul viitor.

Dar, totodată, majoritatea analiştilor consideră că problemele vor apărea la mijlocul acestui deceniu pentru că, pentru moment, nu sunt suficiente facilităţi de lichefiere a gazelor care să fie planificate, finanţate şi construite.

Aceste proiecte sunt susținute de contracte de furnizare pe termen lung, care au fost efectuate în avans de operatorii lor. Între 2014 și 2017, cumpărătorii au semnat contracte cu durată scurtă pentru volume mai mici, ceea ce a făcut dificilă finalizarea finanțării. Cu toate acestea, Shell a declarat că durata contractelor semnate anul trecut a depășit, în medie, 13 ani.

“O revenire a contractării pe termen lung a i GNL g ar putea relansa investițiile în proiecte de lichefiere”, a spus Shell. “Pe baza prognozelor actuale ale cererii, Shell se așteaptă ca livrările să se înrăutățească la mijlocul anilor 2020”.

Potrivit Shell, comerţul spot cu GNL s-a ridicat la 1.400 cargouri în 2018, adică aproape 30% din piaţa mondială, comparativ cu 25% în 2017. Comerţul spot, adică cumpărarea şi vânzarea de cargouri pentru livrarea imediată, semnalează o piaţă mai flexibilă şi mai matură. 

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (28/01/2021)

Incheiere Instanta - Imposibilitate desfasurare AGOA - 01/02.02.2021

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (28/01/2021)

Hotarari AGA O din 28.01.2021

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (28/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Sem 2 2020