Update articol:

SIE a informat autorităţile statului cu privire la lucrările Ucrainei pe canalul Bâstroe

SIE a informat autorităţile statului cu privire la lucrările Ucrainei pe canalul Bâstroe, potrivit unui răspuns transmis către Financial Intelligence.  

La întrebarea noastră  dacă SIE a avertizat autorităţile competente ale statului cu privire la lucrările Ucrainei pe canalul Bâstroe, oficialii SIE ne-au transmis: “ Urmare solicitării dumneavoastră, transmisă electronic și înregistrată în instituția noastră, vă asigurăm că, în conformitate cu atribuțiile ce îi revin potrivit cadrului normativ în vigoare și prin raportare la specificul activității, Serviciul de Informații Externe, punând accent pe dimensiunea anticipativă, a acționat și acționează constant pentru informarea beneficiarilor expres și limitativ prevăzuți de Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, cu privire la riscurile și amenințările externe care pot aduce atingere securității naționale sau care contravin intereselor statului român, în această categorie fiind inclus și subiectul vizat”.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul săptămânii trecute, că există informaţii şi date cum că pe Canalul Bâstroe s-a dragat mai mult de 2,5 metri adâncime, cum era prevăzut într-un document agreat de România şi Ucraina. De aceea, a fost semnalată Comisia Europeană, a precizat premierul, care a adăugat că aceste aspecte se pot rezolva în forurile internaţionale. Ciucă a făcut apel către politicieni să nu politizeze acest subiect.

Nicolae Ciucă a subliniat, la Antena 3, că a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor şi Ministerului Mediului să furnizeze toate datele legate de canalul Bâstroe.
”Am solicitat ministerelor de linie, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor şi Ministerului Mediului, să furnizeze toate datele şi informaţiile legate de acest subiect, pentru că este un subiect sensibil şi el trebuie rezolvat. Rezolvarea este una care trebuie să aibă la bază întreg cadrul legal, naţional şi internaţional şi chestiunile acestea au fost demarate atât pe cale diplomatică, prin Ministerul Afacerilor Externe, contacte directe între ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul afacerilor Externe din Ucraina, domnul Kuleba, s-au întâlnit sâmbăta trecută în cadrul conferinţei de la Munchen. După aceea a fost schimbul de note verbale între Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Ucrainei la Bucureşti. De cealaltă parte sunt elementele de legătură între Ministerul Transporturilor din România şi Ministerul Transporturilor din Ucraina, similar şi la nivelul Ministerul Mediului. Chiar am discutat cu fiecare dintre cei doi miniştri. Am autorizat ca, în perioada imediat următoare, să aibă loc întâlniri bilaterale ca să avem deschis şi onest pe masă toate datele şi informaţiile şi de-o parte şi de cealaltă şi să identificăm soluţiile în plan bilateral”, a declarat Ciucă.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023