Update articol:

Siegfried Mureșan: Cerem Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea și voința oamenilor exprimată la vot

Cerem Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea și voința oamenilor exprimată la vot, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, după întâlnirea Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu Republica Moldova cu președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu.

Siegfried Mureșan, care este şi președintele delegației, a spus: „Am condus în această dimineață ședința Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu Republica Moldova la care a participat și președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu.

Întâi de toate, am felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria la alegerile prezidențiale de luna trecută și i-am transmis că va avea tot sprijinul Parlamentului European pentru implementarea reformelor de care Republica Moldova are nevoie.

Avem acum posibilitatea unei colaborări strânse cu președintele Republicii Moldova, un președinte care are o agendă europeană și care își dorește o relație strânsă cu partenerii internaționali.

Am spus în cadrul reuniunii că rezultatul alegerilor prezidențiale este foarte important pentru Republica Moldova, dar este foarte important și pentru Uniunea Europeană. Republica Moldova este un vecin la granițele Uniunii Europene. O Republică Moldova stabilă la granițele noastre contribuie inclusiv la stabilitatea din interiorul Uniunii.

Am întrebat-o pe președinta Maia Sandu unde are Republica Moldova cea mai mare nevoie de sprijin din partea noastră, a instituțiilor europene. Suntem pregătiți să ajutăm Republica Moldova în combaterea pandemiei de coronavirus, pentru întărirea sistemului medical, în economie, dar și în combaterea dezinformării și a știrilor false.

Președinta Maia Sandu s-a arătat interesată să susțină obiectivele Pactului Ecologic European inclusiv prin măsuri implementate în Republica Moldova. I-am transmis că sprijinim Republica Moldova în eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Raportul coordonat de mine privind finanțarea Pactului Ecologic European și aprobat de Parlamentul European prevede că putem ajuta țările din Vecinătatea Estică, inclusiv Republica Moldova, în atingerea obiectivelor de mediu.

Un alt lucru foarte important pe care l-am spus este că noi, Parlamentul European, avem datoria să acționăm ori de câte ori există evoluții îngrijorătoare în Republica Moldova. Este inacceptabil votul majorității Parlamentului Republicii Moldova – controlată de președintele socialist încă în funcție, Igor Dodon – prin care a fost transferat Serviciul de Informații și Securitate din subordinea președintelui Republicii Moldova, în subordinea Parlamentului.

Igor Dodon a pierdut alegerile, dar nu vrea să piardă prerogativele prezidențiale, așa că încearcă să le ia împreună cu el. Într-o democrație, odată ce ai pierdut alegerile prezidențiale, trebuie să accepți transferul transparent de putere către succesorul tău.

O astfel de decizie duce inevitabil la o scădere a încrederii instituțiilor europene în Parlamentul Republicii Moldova. Odată ce îți pierzi credibilitatea pe plan internațional ca instituție democratică, o vei câștiga înapoi foarte greu. Cerem membrilor Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea și voința oamenilor exprimată la vot.”

BVBStiri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2021)

Situatia inregistrarii la RC Bucuresti a hotararilor AGOA si AGEA din 10.09.2021

MECANICA FINA SA (MECE) (22/09/2021)

Completare Raport Anual 2020 - raport consolidat

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (22/09/2021)

Actualizarea componentei comitetelor consultative ale societatii

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (22/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (22/09/2021)

Completarea ordinii de zi a AGEA din 20/21.10.2021