Update articol:
Tudor Ciurezu contraatacă

SIF Oltenia vrea dividende suplimentare de la SIF Banat Crișana, revocarea lui Bogdan Drăgoi, dar și ca SIF1 să spună de ce nu s-a constituit parte civilă în procesul lui Dragoș Bîlteanu

SIF Oltenia, împreună cu alți acționari ai SIF Banat Crișana, au solicitat completarea ordinii de zi a Adunării Generale din 20 iunie, solicitând dividende suplimentare de la SIF Banat Crișana (SIF1), dar și ca aceasta să spună de ce nu s-a constituit parte civilă în procesul lui Dragoș Bîlteanu, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuerești.

Solicitarea este făcută de SIF Oltenia, Alimentara Slatina SA, Flaros SA, Mercur SA, Univers SA, Voltalim și Tudor Ciurezu, care dețin împreună 5% din capitalul SIF1.

Aceștia au cerut completarea ordinii de zi a AGA cu aprobarea distribuirii unor dividende de 77,6 milioane de lei, din profitul pe 2016, repartizat la alte rezerve, însemnând un dividend brut de 0,15 lei/acțiune. De asemenea, grupul vrea ca, la AGA, Consiliul de Administrație SIF1 să prezinte un raport în care să explice argumentele pentru care societatea nu s-a constituit parte civilă în dosarul penal al fostului președinte SIF1 Dragoș Bîlteanu, pentru recuperarea prejudiciilor.

Foștii șefi ai SIF1 Banat Crișana Dragoș Bîlteanu și Najib El Lakis au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare fiecare, de către Tribunalul București, după ce au făcut acorduri de recunoaștere  a vinovăției, într-un dosar penal instrumentat de DIICOT, început în 2014. 

Persoanele vătămate SIF Banat Crişana S.A. şi S.C. Industrialexport S.A. nu s-au consituit părţi civile în cauză, potrivit instanței.

De asemenea, SIF Oltenia cere conducerii SIF1 un plan de măsuri pentru recuperarea prejudiciului în cauză.

În plus, SIF Oltenia mai cere un raport asupra rezultatelor plasamentelor realizate în perioada 2017- 30 aprilie 2019 și justificarea acestora, dar și un raport cu privire la tranzacțiile efectuate de societățile la care SIF Banat deține pachetul majoritar – SIF Hoteluri, SIF Imobiliare, Administrare Imobiliare, în aceeași perioadă.

În plus, SIF Oltenia a cerut revocarea lui Bogdan Drăgoi și a lui Radu Străuț, din funcțiile de administratori, respectiv director general și director general adjunct. În cazul aprobării acestui punct, acționarii doresc convocarea AGA pentru înlocuirea lor.

Solicitarea SIF Oltenia este însoțită de justificări pentru fiecare punct.

Conducerea SIF Banat Crișana a transmis că va analiza solicitarea și va informa investitorii asupra deciziei sale.

Acționarii SIF Oltenia (SIF5) au decis, pe 9 mai, modificarea actului constitutiv, astfel încât să fie înființat un Comitet investițional, dar și să se reducă numărul administratorilor de la 7 la 5, propuneri făcute de SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, care dețin împreună acțiuni reprezentând 5,00% din capitalul social al SIF Oltenia.

Practic, acest lucru ar însemna puteri reduse pentru actuala conducere executivă a SIF Oltenia, asigurată prin directorul general Tudor Ciurezu, dar și punerea în pericol a întreg Consiliului de Administrație actual, căci ar trebui făcute noi alegeri.

Astfel, solicitarea SIF Oltenia publicată astăzi reprezintă contraatacul lui Tudor Ciurezu la agresiunea recentă a SIF1.

Voltinvest cere în instanță suspendarea deciziilor acționarilor SIF Oltenia cu privire la modificarea actului constitutiv

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)