Update articol:
Cartel Alfa: Protest pentru salvarea patrimoniului naţional aflat în Secţia Etnografică în aer liber a Muzeului Naţional Bran

Sindicaliști: Muzeul Naţional Bran este în procedură de evacuare ca urmare a unei hotărâri pronunţate în mod greşit, din punctul nostru de vedere, de către Judecătoria Zărneşti

Sursa Facebook

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, alături de Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia  susţin acţiunea de protest organizată de către Sindicatul Patrimoniul Naţional Cultural Bran în data de 12 februarie 2020, între orele 11:00 şi 15:00, în faţa Secţiei Etnografice în aer liber a Muzeului Naţional Bran, potrivit unui comunicat.

Tema acţiunii de protest o constituie salvarea patrimoniului naţional aflat în Secţia Etnografică în aer liber a Muzeului Naţional Bran, care se alfă în prezent în procedură de evacuare.

Secţia Etnografică în aer liber este organizată încă din anul 1960, în parcul din vecinătatea Castelului Bran şi prezintă principalele tipuri de gospodării şi locuinţe, anexe gospodăreşti, constucţii economice şi instalaţii de prelucrare a lemnului şi a ţesăturilor de lână, acţionate hidraulic.

Ansamblul cuprinde 18 monumente de arhitectură populară tradiţională cu caracter unicat, înscrise în lista monumentelor istorice la categoria A şi clasate ca aparţinând patrimoniului cultural naţional.

Aceste monumente istorice sunt în prezent în pericol, datorită neclarităţii situaţiei legale a terenului pe care se află amplasate şi a modului de soluţionare a dosarelor pe rolul instanţelor de judecată, care au generat situaţia în care ne aflăm la acest moment:

În esenţă, terenul pe care se afla secţia Etnografică în aer liber, a fost revendicat şi câştigat prin hotărâre judecătorească definitivă de către 3 fraţi, copiii defunctului I.G. Stoian care a deţinut în proprietate terenul înaintea preluării acestuia de Statul Român prin Decretul nr. 92/1950. În consecinţă, dreptul de proprietate al Statului Român, precum şi dreptul de administrare al Muzeului Naţional Bran asupra terenului, au fost radiate din cartea funciară, transmit sindicaliștii: “Dezastruos este însă, faptul că Muzeul Naţional Bran este în procedură de evacuare ca urmare a unei hotărâri pronunţate în mod greşit din punctul nostru de vedere, de către Judecătoria Zărneşti, care a admis cererea de evacuare a muzeului de pe întreg terenul revendicat, în ciuda faptului că cererea a fost formulată de un singur moştenitor din cei trei, cu o cotă parte de 1/3 dintr-o proprietate în stare de indiviziune. Deşi această sentinţă a fost atacată cu apel şi dosarul se află pe rolul Tribunalului Braşov, hotărârea primei instanţe este în faza de executare silită, iar Muzeul Naţional Bran este somat să înceteze activitatea pe terenul pe care se află Secţia Etnografică, la jumătatea lunii februarie.

Spre dezamăgirea noastră, până acum drepturile şi obligaţiile cuprinse în legile privind protejarea patrimoniului cultural naţional şi protejarea monumentelor istorice, au fost complet ignorate atât de instanţele de judecată, cât şi de moştenitorii terenului. Nu s-au luat în considerare nici dreptul de preempţiune al Statului Român, nici obligaţia de a proteja patrimoniul cultural naţional împotriva oricăror acte comisive sau omisive care pot duce la degradarea sau distrugerea lor, nici interdicţia expresă de a destructura, a dezmembra sau, după caz, a fragmenta bunurile culturale clasate, în vederea scoaterii lor din funcţiune, etc.

Aceste monumente nu pot fi demolate şi reconstruite, având în vedere pe de o parte vechimea lor (secolul al XIX-lea), precum şi faptul că materialele din care au fost construite nu rezistă unui procedeu de demontare. Chiar şi în ipoteza în care ele nu vor demontate, dacă Secţia de Etnografie în aer liber nu le va mai putea gestiona, proteja şi conserva, degradarea celor 18 monumente de arhitectură populară tradiţională este inevitabilă.

          Prin această acţiune de protest dorim să ne exprimăm indignarea faţă de modalitatea în care se realizează distrugerea patrimoniului naţional cultural în România anului 2020, cu ajutorul instanţelor de judecată şi dorim să ridicăm gradul de conştientizare al populaţiei în ceea ce priveşte valorile inestimabile care urmează să se piardă odată cu închiderea Secţiei Etnografice în aer liber al Muzeului Naţional Bran.”

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (06/04/2020)

Prelungire comunicare la distanta in contextul COVID 19

Digi Communications N.V. (DIGI) (06/04/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30 martie 2020 - 3 aprilie 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (06/04/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGOA convocata pentru data de 28/29.04.2020

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (06/04/2020)

Litigii pe rolul instantelor judecatoresti