Volkswagen are la dispoziție „unul, poate doi” ani pentru a-și redresa marca principală de automobile, a declarat miercuri șeful financiar al producătorului auto, încercând să convingă lucrătorii, în cadrul unei întâlniri furtunoase, să sprijine planurile de reduceri profunde ale costurilor, inclusiv închiderea unor fabrici germane, potrivit Reuters.
Întârziat câteva minute, deoarece personalul fluiera și striga „Auf Wiedersehen” – „la revedere” în germană – când a urcat pe scenă, Arno Antlitz a făcut apel la responsabilitatea comună a personalului și a conducerii de a reduce cheltuielile pentru ca marca să supraviețuiască trecerii la mașinile electrice.
În fața unei săli pline de 16.000 de lucrători și a altor 5.000 din exterior care priveau pe un ecran, Antlitz a declarat că piața auto europeană s-a redus după pandemie și că societatea se confruntă cu un deficit al cererii de aproximativ 500.000 de mașini, echivalentul a aproximativ două uzine.
„Piața pur și simplu nu există”, a spus el la întâlnirea de la sediul Volkswagen din Wolfsburg. El a adăugat că nu se așteaptă ca vânzările să se redreseze și că marca principală VW are la dispoziție „unul, poate doi” ani pentru a reduce cheltuielile și a-și ajusta producția.
În replică, șefa comitetului de întreprindere, Daniela Cavallo, a declarat că managementul a „afectat masiv încrederea” și a comparat amenințarea acestuia de a închide uzine cu o „declarație de faliment”.
Cavallo l-a îndemnat pe directorul general Oliver Blume, care nu era programat să țină un discurs, să se adreseze personalului și să explice de ce grupul acordă prioritate cheltuielilor pentru un parteneriat software de 5 miliarde de euro cu start-up-ul american Rivian față de protejarea locurilor de muncă din Germania.
Perspectiva închiderii unității uneia dintre cele mai renumite companii germane a ridicat și mai multe semne de întrebare pentru cea mai mare economie a Europei, care se confruntă cu o creștere anemică, o cerere mai slabă la export, costuri mai mari și concurență din alte părți ale lumii.
Proaspăt învins în alegerile regionale, care au înregistrat o creștere a sprijinului acordat extremei drepte, cancelarul Olaf Scholz a făcut din Volkswagen o prioritate absolută și s-a coordonat cu directorii companiei și cu membrii sindicatelor, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune.
Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a promis sprijin, declarând pentru RTL/ntv că „Germania trebuie să rămână o țară auto puternică”. El nu a precizat însă ce fel de sprijin și a spus că societatea trebuie mai întâi să își facă treaba pentru a asigura locurile de muncă și a preveni închiderea fabricilor.
Cabinetul Scholz era așteptat miercuri să aprobe măsurile propuse de reducere a taxelor pentru a stimula cererea de vehicule electrice, care a rămas în urma așteptărilor.
Subliniind contextul dificil, sentimentul de afaceri în industria auto germană a alunecat în continuare în teritoriu negativ în august, a declarat miercuri institutul economic Ifo.
Volkswagen, ale cărui mărci includ Audi, SEAT și Skoda, a declarat luni că ia în considerare închiderea unor fabrici din Germania și încetarea unei garanții a locurilor de muncă vechi de zeci de ani la șase dintre uzinele sale, în încercarea de a pune în aplicare un plan de reducere a costurilor de 10 miliarde de euro (11 miliarde de dolari). Acesta vizează o marjă de profit de 6,5% la marca VW până în 2026, în creștere de la 2,3% în primele șase luni ale acestui an.
Sindicatele și conducerea Volkswagen din Germania trebuie să negocieze o creștere salarială în octombrie, însă reprezentanții sindicatelor doresc să devanseze acest termen și să aibă o discuție amplă privind opțiunile constructorului auto, potrivit lui Thomas Knabel, reprezentant al sindicatului IG Metall la uzina Volkswagen din Zwickau.
Dar sindicatul, unul dintre cele mai puternice grupuri sindicale din Germania, cu locuri în consiliul de supraveghere al Volkswagen, nu își poate imagina începerea negocierilor fără ca firma să își retragă amenințarea de a închide uzine, a avertizat el într-un interviu.
„Trebuie să convenim asupra regulilor jocului”, a spus el.
În timp ce conducerea a dat vina pentru dificultățile sale financiare pe înrăutățirea mediului economic din Germania și pe intrarea pe piață a unor noi concurenți, reprezentanții sindicatelor au afirmat că strategia de producție a constructorului auto a fost ineficientă și că factorii de decizie au fost prea lenți în a investi pentru a produce un vehicul electric destinat pieței de masă.
Indiferent de cauză, compania trebuie să ia decizii rapide cu privire la unde să reducă costurile, au declarat investitorii și analiștii – o sarcină dificilă pentru o firmă de mărimea sa și cu o structură complexă de putere formată de-a lungul celor 87 de ani de istorie.
„În vremuri dificile, conducerea și sindicatele au capacitatea de a ajunge la un consens”, a declarat analistul Philippe Houchois de la Jefferies. „Dar nu va fi ușor”.