Update articol:

Sindicaliştii de la Alro, supăraţi pe Guvernul Orban: “Alro se află într-o situaţie disperată, guvernul nu ne-a dat banii care ni se cuvin! Vom fi prezenţi în Piaţa Victoriei, indiferent de vreme”

Alro se află într-o situaţie disperată, un lucru este sigur – atunci când elevii vor începe şcoala, Alro îşi va închide activitatea după 55 de ani, a transmis astăzi, într-o conferinţă de presă, Constantin Popescu, liderul Sindicatului Liber Aluministul, acuzând că firma nu a primit de la statul român banii care i se cuvin ca ajutor de stat aprobat la Bruxelles. 

Domnia sa a mai spus: “Premierul Orban a promis că va da industriei româneşti banii primiţi de la Comisia Europeană, care a aprobat această compensare pentru companiile mari consumatoare de energie pentru preţurile mai ridicate ale electricităţii rezultând din costurile emisiilor indirecte (emisiile de bioxid de carbon introduse în preţul de energie), conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU- ETS) şi Guvernul României a adoptat OUG prin care se instituie schema de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice. Nici până la această dată  nu ne-am primit banii care ne revin de drept”.            

Profitul anunţat de Alro pe primul semestru a fost de 254 milioane RON în S1 2020 (S1 2019: 80 milioane RON), iar rezultatul operaţional (EBIT) a crescut la 343 milioane RON în S1 2020 (S1 2019: 166 milioane RON) datorită faptului că autorităţile române au aprobat punerea în aplicare a schemei de compensare EU-ETS pe baza deciziei UE şi astfel factura mare aferentă costurilor cu energia electrică a fost parţial compensată, se menţionează în comunicatul de pe site-ul societăţii.

Potrivit liderului de sindicat,  rezultatul anunţat de companie ar fi „doar pe hârtie“, societatea fiind obligată să raporteze la bursă promisiunea pe care Guvernul a făcut-o că va returna ALRO parte din banii plătiţi în contul emisiilor de dioxid de carbon generate de consumul mare de energie electrică: “Alro este o societate deschisă si are obligaţia să declare tot, niciodată nu a putut crede că o promisiune guvernamentală datată şi cu termen nu va fi onorată şi este doar o chestiune de propagandă meschină şi ticăloasă a guvernuluui Orban. 

Dacă Alro nu ar fi declarat acest fond pe care guvernul este obligat sa îl dea Alro, ar fi primit penalizări de la Bursă”.  

Domnul Popescu a precizat: “Cu toată responsabilitatea vă spun că ultimul salariu de la ALRO pe care muncitorii pot să-l primească în momentul actual va fi pe 26 august 2020. Aşa cum aţi văzut din comunicat, ALRO va trebui să primească o sumă de bani de la Guvernul României, sumă de bani care nu a ajuns niciodată, sunt undeva în eter, trimişi probabil pe Venus, Marte, până vor veni de acolo vor mai trece ani, când păienjenii se vor pune pe ALRO şi atunci vor coborî acei bani şi nu mai are cine să-i ia, probabil tot guvernul Orban. Guvernul a primit de la Bruxelles acordul de a da industriei româneşti acei bani care au fost plătiţi de toate întreprinderile mari consumatoare de energie pentru emisiile de dioxid de carbon, iar Guvernul a dat trei ordonanţe printre care şi cea de rectificare a bugetului, pentru alocarea acestor bani. Nici până astăzi n-au ajuns. Ministerul de Finanţe spune că banii sunt la Ministerul Industriilor, Ministerul Industriilor spune că banii sunt la Ministerul Finanţelor, Ministerul Finanţelor spune că sunt la Trezorerie şi ministerul spune că nu mai are niciun ban în buget. Aşa că, cu certitudine şi cu foarte mare responsabilitate, vă spun că ALRO nu va primi niciun ban şi cu certitudine se va închide. Este vorba de 40-50 milioane dolari, bani care se vor da în tranşe. Nu este vorba doar de Alro, ci de toate companiile consumatoare de energie din ţară”. 

Liderul de sindicat a mai spus: “Deţinem date certe că guvernul a primit aceşti bani şi, în loc să salveze industria românească, returnând bani celor care i-au plătit, adică industriei româneşti, aceştia au cheltuit banii în alte scopuri decât cele pentru care au fost trimişi aceşti bani, apreciază domnul Constantin Popescu, precizând: “Este clar că acest guvern nu poate şi nu înţelege ce înseamnă a guverna responsabil în folsoul cetăţeanului care este stăpânul de drept al acestei ţări. Plătim acest guvern, cu sume deloc mici, ca să ajute industria românească, economia, cetăţenii ţării, iar ei nu fac altceva decât să îşi satisfacă clientela politică după bunul plac”.       

A venit momentul să vă odihniţi după această guvernare apocaliptică, să luaţi o pauză mai lungă, să vă uitaţi în trecutul vostru în care mereu aţi lăsat urme adânci în memoria poporului român, să încercaţi să găsiţi oameni responsabili care să vă înlouiască. Este foarte clar că ne vom apăra locurile de muncă. Nu ne credeţi?!

Vom fi prezenţi în Piaţa Victoriei, indiferent de vreme”.           

Sindicatul Liber Aluministul are peste 650 membri din combinatul ALRO.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)