Update articol:

Sistemul bancar din umbră – o industrie de 52 trilioane de dolari, care reprezintă un risc major pentru sistemul financiar

pixabay.com pixabay.com
  • Creditorii non-bancari, numiți adesea „băncile în umbră”, au acum active în valoare de 52 trilioane de dolari, o creștere de 75% de la sfârșitul crizei financiare mondiale
  • Această industrie a fost în centrul crizei financiare atunci când piața ipotecară subprime s-a prăbușit

 

Creditarea non-bancară, o industrie care a jucat un rol central în criza financiară de acum zece ani, se extinde rapid și prezintă riscuri în cazul în care condițiile de credit se vor deteriora, potrivit CNBC.

Deseori denumite „bănci din umbră ” – un termen pe care industria nu îl acceptă – aceste instituții au ajutat la alimentarea crizei, prin acordarea de împrumuturi debitorilor  necalificaţi și prin finanțarea unora dintre instrumentele de investiții exotice care s-au prăbușit atunci când piaţa ipotecilor subprime a colapsat.

Companiile din această industrie se confruntă cu o mai mică reglementare decât băncile tradiționale și, prin urmare, au fost asociate cu niveluri mai ridicate de risc. În anii de după criză, băncile globale din umbră şi-au crescut activele la 52 trilioane de dolari, un salt de 75% față de nivelul din 2010, anul după încheierea crizei. Nivelul activului este până în 2017, potrivit agenției de evaluare a obligațiunilor DBRS, citând date de la Consiliul de Stabilitate Financiară.

Statele Unite reprezintă în continuare cea mai mare parte a sectorului, cu active de 29% sau 15 trilioane de dolari, deși cota sa din piaţa globală a scăzut. China a înregistrat o creștere deosebit de puternică, cu active de 8 trilioane de dolari (16%). 

În ceea ce privește sectorul bancar din umbră, cea mai mare zonă de creștere a fost reprezentată de „vehiculele de plasament colectiv”, un termen care cuprinde multe fonduri de obligațiuni, fonduri speculative, piețe monetare și fonduri mixte.   

În scrisoarea sa anuală adresată investitorilor, CEO-ul J.P. Morgan Chase, Jamie Dimon, a avertizat asupra riscurilor legate de sectorul bancar din umbră, deși a spus că nu vede încă o amenințare sistemică.

 „Creșterea creditelor ipotecare nebancare, împrumuturile studenților și unele împrumuturi de consum se accelerează și trebuie să fie monitorizate în mod asiduu”, a scris Dimon în scrisoarea sa.  

„Expunerea sistemului financiar global la riscul bancar de tip shadow (umbră) este în creștere”, a spus DBRS, adăugând: „Punctele slabe ale acestor bănci din umbră ar putea conduce la rezultate care ar putea exacerba stresul de pe piața financiară”. 

Conform CNBC, reprezentanţii industriei  bancare din umbră  susțin că instituțiile non bancare se confruntă cu reglementări substanțiale și că au devenit mai bine capitalizate în zilele de după criză. Oficialii acestora menţionează importanța industriei în furnizarea de finanțare debitorilor care nu pot merge la băncile tradiționale.  DBRS a identificat trei riscuri specifice pe care băncile din umbră le prezintă în momente de stres pe piață: faptul că acestea nu sunt „structurate” pentru a face față perioadelor de lichiditate scăzută și retragerilor mari; lipsa de experiență în gestionarea perioadelor de slăbire a condițiilor de creditare și lipsa de diversificare a câștigurilor,  afectate atunci când anumite părți ale piețelor se vor deteriora.