Hezbollah operează atât ca partid politic, cât și ca grup paramilitar și este desemnat de SUA ca organizație teroristă.
Deține o mare putere în Liban sub forma partidului său politic șiit, care deține 62 de locuri în parlamentul țării.
Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică din istorie, cu o inflație cu trei cifre și o monedă care și-a pierdut mai mult de 90% din valoare de la debutul unei crize economice în 2019. Aproape trei sferturi din poporul libanez trăiește sub pragul sărăciei.
Un schimb de focuri între gruparea militantă libaneză Hezbollah și forțele armate din nordul Israelului semnalează că conflictul din Gaza s-ar putea răspândi la nivel regional.
Cu o incursiune terestră israeliană potențial iminentă în nordul Fâșiei Gaza, conflictul s-ar putea amplifica, implicând alți actori regionali, inclusiv Hezbollah și posibil Iranul, spun analiștii.
Iar dacă Hezbollah decide să se alăture conflictului din Israelul vecin, „va schimba jocul”, a declarat miercuri pentru CNBC Firas Maksad, fellow senior la Institutul din Orientul Mijlociu.
„Hamas este doar subalternul slab al lui Hezbollah, o forță de luptă mult mai mare și recunoscută pe scară largă ca cea mai puternică armată non-statală din lume”, a adăugat el. „Acesta va schimba jocul, nu numai pentru Israel, ci și pentru întreaga regiune.”
Partid politic și grup paramilitar
Hezbollah operează atât ca partid politic, cât și ca grup paramilitar și este desemnat de SUA ca organizație teroristă. Deține o mare putere în Liban sub forma partidului său politic șiit, care deține 62 de locuri în parlamentul țării, alături de unitatea sa militantă proxy, susținută de Iran.
Hezbollah, sau „Partidul lui Dumnezeu”, a fost înființat în timpul războiului civil din Liban în 1982, cu sprijinul Iranului și Gărzii Revoluționare a Iranului. Grupul s-a consolidat după un război cu Israelul în 2006, iar aripa sa militară a crescut pentru a depăși armata libanului ca principală forță militară din țară.
Acum, spun experții, Hezbollah nu are sprijinul popular intern pe care l-a avut în 2006 pentru a sprijini o operațiune militară în războiul actual al Israelului cu Hamas.
Joseph Daher, autorul cărții „Hezbollah: The Political Economy of Lebanon’s Party of God”, a declarat pentru CNBC că Hezbollah „a devenit nu numai un actor politic și militar cheie libanez, ci a devenit un actor regional cheie”. Dar el spune că actuala comunitate creștină a țării este împotriva sau critică Hezbollah.
„Amploarea – de asta va depinde intervenția Hezbollah sau nu”, a spus Daher pentru CNBC. Grupul „a acumulat o experiență uriașă, în special pe scena militară siriană, dar și în Irak și într-o măsură mai mică în Yemen”, a adăugat Daher.
El a explicat că Hezbollah este „legat intrinsec ideologic, politic, militar [și] economic de Iran”, fiind totodată un actor libanez cu propria sa autonomie.
Hilal Khashan, profesor de științe politice la Universitatea Americană din Beirut și autorul „Hizbullah: A Mission to Nowhere” a declarat pentru CNBC că gruparea militantă va ezita să se alăture luptei în forță.
„Indiferent de decizia [prim-ministrului israelian Benjamin] Netanyahu, Hezbollah nu va deschide un front din sudul Libanului împotriva Israelului, deoarece va da o justificare Israelului să distrugă Libanul. Iranul a informat deja Israelul și SUA prin intermediul unor terțe părți că va controla Hezbollah”, a spus el.
Totuşi, vineri, șeful adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, a declarat că partidul său este „pe deplin pregătit” să contribuie la lupte, potrivit Reuters. „Apelurile din culise cu noi din partea marilor puteri, țări arabe, trimiși ai Națiunilor Unite, care ne spun direct și indirect să nu intervenim, nu vor avea niciun efect”, a spus el la un miting, potrivit unei traduceri a agenţiilor de ştiri.
Criza din Liban
Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică din istorie, cu o inflație cu trei cifre și o monedă care și-a pierdut mai mult de 90% din valoare de la debutul unei crize economice în 2019. Aproape trei sferturi din poporul libanez trăiește sub limita sărăciei.
Grupul guvernează Libanul cu o mână de fier, controlând majoritatea punctelor de trecere a frontierei și exercitând o influență politică semnificativă, folosindu-și puterea pentru a bloca numirile politice cheie. Deja extenuat de la lupta alături de președintele Bashar Assad în Siria, precum și în Irak și Yemen, un nou front în Israel pentru Hezbollah ar putea fi zdrobitor, iar experții spun că Iranul ar putea să nu vrea să folosească cea mai puternică miliție internaționalăpe un nou front, în Gaza sau în Israel pentru a apăra Hamas.
Hezbollah „trebuie să ia în considerare opinia publică din Liban”, a spus Maksad pentru CNBC. Alegătorii Hezbollah „suferă de oboseală din cauza războiului” și sunt „sub presiunea colapsului financiar al Libanului”, a adăugat el.
Netanyahu a sugerat că va lansa o invazie terestră în Gaza în zilele următoare. În semn de solidaritate, administrația Biden a trimis sprijin sub forma unui portavion poziționat în Estul Mediteranei, alături de secretarul de stat al SUA. SUA „face tot posibilul pentru a încerca să descurajeze Hezbollah și Iranul să intre în război”, a declarat Maksad pentru CNBC.
Desfășurarea USS Gerald R. Ford demonstrează că „administrația SUA încearcă să limiteze conflictul”, a adăugat el.
Amenințarea forței Hezbollah este mare în regiune și, potrivit profesorului Khashan, componenta armată a grupului „este echivalentă cu o armată europeană de mărime medie”.
„Poate să învingă fără efort armata libaneză sau să ocupe Arabia Saudită”, a spus el, dar a adăugat că Hezbollah „este antrenat să lupte cu un război asimetric și nu are nicio șansă împotriva IDF [Forțele de Apărare Israelului] în cazul unui război total”.