Update articol:
Parlamentul israelian a votat dizolvarea sa la mai puţin de două luni după ce a fost ales

Situaţie nemaiîntâlnită în istoria Israel: După votul din aprilie, vor avea loc noi alegeri în septembrie, deoarece Netanyahu nu a reușit să formeze guvernul

Sursa Facebook

Parlamentul israelian a votat, joi,  pentru dizolvarea sa, la mai puţin de două luni după ce a fost ales, şi pentru organizarea de noi legislative la 17 septembrie, după ce prim-ministru Benjamin Netanyahu nu a reușit să formeze un guvern de coaliție înainte de termenul care expira la miezul nopții, conform Reuters. 

Votul din 17 septembrie va fi al doilea în Israel anul acesta. Este o situaţie nemaiîntâlnită în istoria ţării şi o mare lovitură pentru Netanyahu, care a câștigat  alegerile recente din 9 aprilie.

Parlamentul (Knesset) a votat în cursul nopţii pentru dizolvarea sa, în a doua şi a treia lectură, cu 74 de voturi pentru şi 45 contra, la propunerea partidului Likud al premierului Benjamin Netanyahu.

Problemele au apărut  – oficial, cel puțin – de la o dispută cu privire la mobilizarea militară dintre presupușii aliați ai lui Netanyahu: fostul ministru al apărării Avigdor Lieberman, un personaj de extremă dreaptă, și partidele evreiești ultra-ortodoxe.

Acestea din urmă doresc ca tinerii religioși să fie scutiți, în masă, de la serviciul național obligatoriu. Dar Lieberman și mulți alți israelieni vor să împartă sarcinile militare.

Netanyahu a denunțat scandalul ca fiind o situaţie Kafkiană. 

“Este incredibil. Avigdor Lieberman face acum parte din stânga”, a declarat el reporterilor. “Este clar că a vrut să răstoarne acest guvern … pentru a scădea  câteva voturi”.

În consicinţă,  Netanyahu, incapabil să formeze o coaliţie de guvernământ cu partidele de dreapta care s-au impus la alegerile desfăşurate la 9 aprilie, a preferat să trimită israelienii din nou la urne pentru a doua oară în aproximativ cinci luni, pentru a nu-i oferi preşedintelui Reuven Rivlin posibilitatea de a încredinţa misiunea unui alt deputat.

Netanyahu a semnalat că va participa la următoarele alegeri, spunând reporterilor: “Vom câștiga”. Purtătorul de cuvânt al partidului său conservator Likud a trimis un emoji text care arată un zâmbet al lui Netanyahu cu mesajul: “Du-te și votează”.

Eşecul lui Netanyahu privind formarea noii coaliţii de guvernare, pe care unii acum câte săptămâni îl considerau  “magician” politic, poate duce la scindări în cadrul Likud, potrivit Reuters. 

Benjamin Netanyahu este cercetat în trei cazuri de corupţie. El a negat acuzaţiile și urmează să se prezinte în instanţă în octombrie. 

Noile alegeri din septembrie ar putea complica eforturile Statelor Unite de a continua cu planul de pace al președintelui Donald Trump în conflictul israeliano-palestinian.

 

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022