Update articol:

 SN Nuclearelectrica și consorțiul condus de AtkinsRealis semnează contractul pentru retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă

SN Nuclearelectrica SA, împreună cu Candu Energy Inc. („CEI”), o companie AtkinsRealis [SNC-Lavalin Group Inc.] și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat, au semnat astăzi, 28 noiembrie 2023, un contract în valoare de 781 milioane CAD, având că obiect furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă.

Semnarea contractului a avut loc la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor și Comerțului Internațional al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Drăgan, Secretar de stat, Ministerul Energiei din România, Teodor Chirică, președintele Consiliului de Administrație al SNN, Bobby Kwon, președinte și director general, CCC, Ian Edwards, președinte și director general, AtkinsRealis și Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRealis.

Nuclearelectrica a anunțat anterior, în dată de 7 noiembrie 2023, că, în urma derulării și finalizării unei proceduri de atribuire, a transmis către Candu Energy Inc. (“CEI”), o companie AtkinsRealis [SNC-Lavalin Group Inc.] și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat, o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, în sprijinul prelungirii duratei de viață a reactorului CANDU® al Unității 1 a CNE Cernavodă.

Intrarea în vigoare a contractului este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN, CCC primind aprobarea finală din partea Guvernului Canadei.

Suntem bucuroși să ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă cu AtkinsRealis, care și-a dovedit deja experiență și capacitățile. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standard de excelență și să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea să. Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1, precum și a viitoarele două unități CANDU pe care le avem în plan să le dezvoltăm, vor aduce beneficii multiple pentru România: păstrarea unor locuri de muncă de înalta calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, că parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare“, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

“Acest nou contract este un pas înainte pentru Retehnologizarea Unității 1, precum și în cooperarea pe termen lung între România și Canada în domeniul nuclear, care a început acum peste 55 ani. Suntem încântați să ne continuăm relația de afaceri cu Canada, proiectele noastre nucleare reprezentând repere pentru revigorarea industriei nucleare și un pas semnificativ către un viitor energetic curat și durabil cu reactoare nucleare”, a declarat Teodor Chirica, Președintele Consiliului de Administrație Nuclearelectrica.

Datele fundamentale de pe piață energiei nucleare arată că va există o cerere susținută și robustă din partea guvernelor din întreagă lume pentru prelungirea duratei de viață a reactoarelor și pentru construcții noi“, a comentat Ian L. Edwards, președinte și director executiv, AtkinsRealis. “De la începutul anilor 1970, au fost construite aproximativ 600 de reactoare nucleare comerciale în întreagă lume, iar aproximativ 440 sunt încă în funcțiune. Multe dintre aceste reactoare se apropie de sfârșitul duratei lor de viață. Având în vedere că se așteaptă că cererea globală de energie electrică de baza să se dubleze sau să se tripleze, ceea ce echivalează cu o piață pentru peste 1.000 de reactoare noi, există multe oportunități de prelungire a duratei de viață pe care tehnologia noastră CANDU extrem de avansată este bine poziționată pentru a le valorifica, ajutând în același timp Canada să își mențînă statutul vital de națiune nucleară de nivel 1.”

În calitate de licențiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU și contribuind cu experiență să unică și know-how în tot ceea ce privește aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRealis este singura organizație care și-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau în curs de desfășurare în Asia, America de Nord și America de Sud. Lucrările executate în prezent de AtkinsRealis pentru proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington și Bruce Power.

Tehnologia CANDU este unul dintre cele mai de succes produse comerciale ale Canadei“, a declarat Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRealis. “Activeaza pe scenă mondială prin oportunități de export, cum ar fi în România, oferind în același timp o soluție autohtonă pentru nevoile energetice interne în creștere ale Canadei. Reactoarele CANDU sunt una dintre puținele tehnologii de reactoare mari disponibile pentru construcție. Este o tehnologie specială, cu avantaje unice. Folosește uraniu natural că și combustibil, coproduce izotopi medicali care lupta împotriva cancerului, poate fi realimentata online și se mândrește cu standarde impecabile de siguranță și eficientă în exploatare.”

Tehnologie CANDU pentru România și Europa

  • Cele două unități CANDU de la Cernavodă furnizează 20% din energia electrică a României. De la punerea în funcțiune a celor două unități, în 1996 și, respectiv, 2007, țară a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2. Funcționarea pe termen lung a centralei de la Cernavodă este esențială pentru a ajută România să își atingă obiectivele de stabilitate energetică și de decarbonizare, precum și pentru a elimina treptat aproape 4 gigawati ora de energie electrică produsă pe baza de cărbune până în 2032.
  • Guvernul român și SNN și-au anunțat, de asemenea, intenția de a construi încă două reactoare CANDU la Cernavodă. Patru reactoare CANDU operaționale la centrală ar duce ponderea energiei nucleare în producția de energie electrică a României la 33%.
  • SNN a semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere cu o filiala a Ontario Power Generation pentru a colabora la producția de izotopi medicali care salvează vieți cu ajutorul reactoarelor lor CANDU. Coproductia de izotopi medicali în timp ce reactorul produce simultan energie electrică este o caracteristică unică a tehnologiei CANDU, valorificată deja cu succes de operatorii CANDU din Ontario.
  • Unitatea 2 a reactorului CANDU de la Cernavodă deține recordul mondial pentru cel mai mare factor de capacitate (compus din fiabilitate și timp de funcționare) dintre toate reactoarele nucleare la nivel mondial. Tehnologia CANDU din Ontario deține recordul pentru cea mai lungă durata de funcționare continuă pentru orice reactor nuclear din lume.
  • Exploatarea pe termen lung a tehnologiei CANDU, atât prin intermediul reactoarelor CANDU existente la Cernavodă, cât și prin intermediul noilor reactoare CANDU care urmează să fie construite, va contribui la potențialul României de a deveni un centru regional pentru securitate energetică și energie electrică curată în Europa de Est, cu sprijinul tehnologiei canadiene.

Compania Națională “Nuclearelectrica” SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român dețînând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performanțe unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și a realizat ciclu integrat de combustibil prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

 

BVB | Știri BVB