Update articol:

Softronic primește o finanțare de 14 milioane de euro de la Raiffeisen Bank, cu garanția EximBank

Raiffeisen Bank va acorda o finanțare în valoare de 14 milioane de euro, garantată de EximBank (prin emiterea unor garanții în numele și în contul statului român), companiei Softronic SRL, din Craiova. Creditul este destinat acoperirii costurilor de producție și livrare pentru șase locomotive electrice, care vor întră în dotarea companiei Green Cargo AB din Suedia, potrivit unui comunicat al Eximbank.

În iunie 2017, Softronic a semnat un contract cu operatorul feroviar Green Cargo din Suedia pentru livrarea a opt locomotive Transmontana. Primele două locomotive au fost deja produse și livrate, în prezent aflându-se în faza finală de testare. Următoarele 6 locomotive, a căror producție este finanțată de Raiffeisen Bank, vor fi livrate la finalul anului 2019, până la mijlocul anului 2020. Softronic SRL este singurul producător de locomotive electrice din estul Europei.

“În momentul de față, Softronic are capacitatea de a produce aproximativ 9-10 locomotive pe an. Locomotivă LEMA este un proiect original al firmei Softronic, primul exemplar fiind fabricat în anul 2010. Până în prezent am fabricat 36 de locomotive destinate, în special, operatorilor feroviari transportatori de mărfuri. Locomotivele noastre circulă pe cai ferate din România, Ungaria, Slovacia și, mai nou, din Suedia. Pentru transportul de călători, fabricăm trenul electric Hyperion, care reprezintă materializarea experienței noastre în proiectarea și construcția de material feroviar de înalta performanță”, a spus Radu Zlatian, director Cercetare-Dezvoltare la Softronic.

Softronic este o companie nouă pe piață materialului rulant – a fost înființată în 1999 având capital integral românesc. Produsele de bază sunt locomotiva electrică cu tracțiune cu motoare asincrone (LEMA – Transmontana) și trenul electric multiunit pentru călători (Hyperion). Atât locomotivele, cât și trenurile sunt proiectate pentru eficientă energetică maximă recuperand energia consumată la frânare. Pentru fabricația celor două produse, Softronic a proiectat și produce toate elementele mecanice necesare, motoare electric de tracțiune, convertoare statice pentru tracțiune sau servicii auxiliare, echipamnte de control, comandă și siguranță.