Update articol:

Sondaj făcut de World Vision România – 94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste COVID-19 la clasă. Peste 93% nu au primit instructaj cu privire la folosirea testelor

Un procent de 94% dintre profesori afirmă că nu se simt confortabil să facă testele din salivă elevilor pentru depistarea infecţiei COVID-19, iar peste 93% arată că nu au primit instructaj privind folosirea acestor teste, arată rezultatele unui sondaj făcut de World Vision România. Aproape trei sferturi dintre dascăli consideră că ar fi mai bine ca părinţii să facă aceste teste copiilor, acasă, însă fundaţia atrage atenţia că şi părinţii trebuie să fie instruiţi, în special cei din mediul rural.

“Un procent de 94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste COVID-19 pe bază de salivă elevilor, la clasă, conform unui sondaj realizat de Fundaţia World Vision România. Mai mult de 93% dintre profesori spun că nu au primit, până la acest moment, niciun fel de instructaj legat de cum se folosesc testele COVID-19 pe bază de salivă. Acest lucru în condiţiile în care trei din patru profesori au spus că în şcoala unde lucrează nu există asistent medical şcolar sau medic”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de World Vision România, potrivit news.ro.

Conform sursei citate, doar puţin peste jumătate dintre profesori spun că au suficient dezinfectant de mâini pentru a desfăşura corect procedura de testare. Astfel, peste 83% dintre profesori se tem foarte mult sau oarecum că s-ar putea infecta cu COVID-19 dacă realizează testele.

Participanţii la sondaj sunt în proporţie de 75% din mediul rural.

Legat de eficienţa pentru combaterea pandemiei a testării pe bază de salivă a elevilor, doar 28% dintre profesori consideră că aceasta este foarte efecientă, 44% consideră că este oarecum eficientă şi 28% consideră că nu ajută semnificativ.

Totodată, 74% dintre profesori consideră că ar fi mai bine ca părinţii să testeze acasă copiii, în loc să fie testaţi la şcoală.

“World Vision România atrage însă atenţia că, în mediul rural, acolo unde activează majoritatea profesorilor respondenţi, părinţii trebuie de asemenea instruiţi cu privire la folosirea testelor COVID-19, precum şi despre importanţa vaccinării şi a metodelor de prevenire a răspândirii virusului. Din păcate, rata de vaccinare în mediul rural este de doar 22%, conform datelor oficiale. În ceea ce priveşte intenţia de vaccinare, exprimată de părinţi în formularele distribuite în şcoli, 7,5%sunt de acord să se vaccineze, 15% sunt indecişi şi 77,5% nu sunt de acord”, arată sursa citată.

Totodată, fundaţia atrage atenţia că testarea COVID-19 pe bază de salivă în şcoli riscă să devină ineficientă dacă nu va exista o metodologie clară de aplicare a acestor teste şi decizii coerente, transmise într-un limbaj clar profesorilor, părinţilor şi copiilor.

“În acest moment, având în vedere că nu este clar asumată responsabilitatea realizării acestor teste, precum şi procentul covârşitor de 94% dintre profesori care spun că nu se simt confortabil să le realizeze şi intenţia extrem de mică de vaccinare din mediul rural, testarea COVID-19 a elevilor în mediul rural riscă să se transforme într-un eşec”, susţin reprezentanţii World Vision.

World Vision România solicită Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei organizarea de sesiuni de informare a profesorilor, părinţilor şi elevilor în toate şcolile din România, fie că sunt din mediul rural sau urban. Sesiunile trebuie susţinute de personal specializat, precum asistenţi medicali, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

“Atât profesorii, cât şi părinţii din mediul rural trebuie să primească informaţii clare cu privire la testare COVID-19 pe bază de salivă a copiilor. World Vision România continuăm să susţină în mediul rural campania de vaccinare şi importanţa metodelor de prevenire a răspândirii COVID-19. Suntem aproape de elevii, părinţii şi profesorii noştri şi le transmitem toate informaţiile pe care le avem la dispoziţie, zi de zi, dar este nevoie de mai mult şi de decizii ferme din partea autorităţilor centrale”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al Fundaţiei World Vision România.

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALTUR S.A. (ALT) (02/12/2021)

Litigii -26.11.2021 - versiune limba engleza