Update articol:

Sondaj: Îți va lua locul de muncă Inteligenţa Artificială? Top 9 statistici șocante AI

Recent, Boston Dynamics a lansat un videoclip cu roboți care dansau. Unora nu le venea să creadă ceea ce vedeau. Arăta mai degrabă ca o animație Pixar decât nişte filmări reale.

Unii au spus: Acesta este, în acelaşi timp, cel mai drăguț și mai oribil lucru pe care l-am văzut vreodată. Ar trebui să ne fie frică de Inteligenţa Artificială (AI) și de roboții din ce în ce mai avansați? AI va prelua lumea? Și mai important, îți va lua locul de muncă? Sau poate chiar să-ți fure iubitul?

Compania TIDIO a decis să facă propriile cercetări, chestionând peste 1.200 de persoane.

Cele trei subiecte principale pe care s-a concentrat au fost:

Ce formă ar trebui să ia AI pentru a ne inspira încrederea?
Ce responsabilități suntem dispuși să delegăm inteligenței artificiale?
Ce profesii vor fi automatizate de mașini și software AI?

Top 9 statistici șocante AI

Sondajul TIDIO a relevat că tot mai mulți oameni sunt deschiși la ideea de a încorpora AI în viața lor de zi cu zi. Nu îi deranjează ca AI să preia sarcinile de zi cu zi sau să fie implicați în procesele de luare a deciziilor.

Pe de altă parte, adoptarea AI este plină de îndoieli și îngrijorări cu privire la riscurile AI.

Iată câteva dintre cele mai interesante tendințe care au atras atenția.

Aproape 69% dintre absolvenții de facultate consideră că AI ar putea să le ia locul de muncă sau să îl facă irelevant în câțiva ani

 

Persoanele cu studii superioare sunt cele care se tem cel mai mult pentru pierderea locului de muncă datorită dezvoltării inteligenței artificiale. Aproximativ 68,5% dintre ei se tem că vor fi înlocuiți de AI, comparativ cu doar 55% dintre ceilalți respondenți.

Casierii, șoferii și traducătorii sunt printre locurile de muncă cele mai susceptibile de a fi înlocuite de AI, potrivit respondenților TIDIO

Casierii (63% dintre respondenți), șoferii (51%) și traducătorii (42%) sunt considerate drept profesiile cele mai susceptibile de a fi preluate de tehnologia AI. Aproximativ 25% dintre respondenți consideră că reprezentanții serviciilor pentru clienți și lucrătorii din depozite sunt următorii.

Peste 45% dintre oameni au o atitudine pozitivă față de IA care preia controlul asupra economiei

Unii susțin că AI ar putea preveni corupția și ar putea îmbunătăți economia. Aproximativ 45% dintre respondenți doresc ca inteligența artificială să ajusteze politica fiscală și bugetul țării lor. Cu toate acestea, opiniile sunt extrem de polarizate. Aproape 29% consideră că este o idee groaznică.

Mai mult de 60% dintre respondenți ar folosi un taxi AI automat în timpul traficului intens

Oamenii pun multă încredere în inteligența artificială atunci când vine vorba de transport și logistică. Mai mult de jumătate dintre respondenți nu ar fi deranjaţi să ia un taxi cu conducere automată (60%) sau ca AI să gestioneze traficul aerian (57%).

Oamenii sunt de 7 ori mai îngrijorați de impactul negativ al IA pe piața muncii decât tratamentul echitabil al roboților

Potrivit a 32% dintre respondenții la sondaj, drepturile robotilor – similare cu drepturile omului sau drepturile animalelor – sunt un subiect de care nu ar trebui să ne îngrijorăm. Ei cred că este una dintre cele mai puțin importante probleme legate de dezvoltarea inteligenței artificiale.

Aproape 78% dintre respondenți sunt convinși că IA va fi utilizată pentru a răspândi dezinformarea

În afară de teama ca IA să elimine locuri de muncă (42% dintre respondenți) sau să fie utilizată de infractori (51%), respondenții la sondajul TIDIO sunt îngrijorați de utilizarea abuzivă a tehnologiei AI pentru a răspândi dezinformarea. Aproximativ 78% cred cu tărie că aceasta va fi principala amenințare AI. Prin comparație, doar 3% cred că AI se va răzbuna pe umanitate.

Bărbații au de două ori mai multă încredere în AI decât femeile

Bărbații pun mult mai multă încredere în tehnologia AI decât femeile. Au  aproximativ de două ori mai multă încredere în AI să le opereze sau să le învețe copiii. De asemenea, aceștia sunt mai puțin preocupați de potențialele amenințări ale tehnologiei.

Respondenții bărbați sunt cu 20% mai dispuși să interacționeze cu roboți și AI

Reprezentările robotului și AI existente în ficțiune și în viața reală sunt mai atrăgătoare pentru bărbați decât pentru femei. TIDIO a folosit o serie de exemple și a întrebat respondenții dacă sunt dispuși să interacționeze cu roboții selectați. În medie, 65% dintre respondenții de sex masculin au răspuns da, dar doar 45% dintre femei au făcut acest lucru.

Aproape 42% dintre oameni ar face sex cu un robot umanoid

Aproximativ 42% dintre respondenții la sondajul TIDIO ar avea relații sexuale cu un robot. Cu toate acestea, doar 39% cred că ar putea avea o relație romantică cu o IA. Există, de asemenea, o discrepanță mare între bărbați și femei. Bărbații sunt mai deschiși atât ideii de a dormi cu un robot (48%), cât și de a se îndrăgosti de o IA (43% dintre respondenții bărbați).

Inteligență artificială care ia locurile de muncă

 

Potrivit unui studiu intens comentat cu privire la viitorul ocupării forței de muncă, cunoscut acum sub denumirea de Studiul Oxford, aproximativ 47% din totalul locurilor de muncă din SUA este expus riscului din cauza computerizării rapide.

„Va fi înlocuită slujba mea cu un robot?” – Această întrebare devine din ce în ce mai valabilă pentru majoritatea profesiilor.

Este și o problemă rasială.

După cum observă Alana Semuels de la Time, mulți oameni de culoare și cu salarii mici și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei COVID-19. Ea subliniază că aceștia erau în primul rând „casieri, angajați din serviciile alimentare și reprezentanți ai serviciilor pentru clienți, care se numără printre cele 15 locuri de muncă cele mai amenințate de automatizare”. Acum, ei au probleme cu angajarea din nou.

De altfel, aceleași locuri de muncă sunt în fruntea listei TIDIO cu profesiile cele mai susceptibile de a fi preluate de AI.

Aproximativ 65% dintre respondenții TIDIO suspectează că și-ar putea pierde locul de muncă în fața AI în următorii câțiva ani. Și aproape 79% consideră că automatizarea rapidă este o problemă importantă de care ar trebui să ne preocupăm în mod deosebit.

Cu siguranță vor exista perturbări în ceea ce priveşte locul de muncă. Pentru că ceea ce se va întâmpla este că roboții vor putea face totul mai bine decât noi.

Elon Musk, CEO Tesla

Specialiştii TIDIO au întrebat ce profesii sunt cele mai susceptibile de a fi automatizate. În calitate de companie care dezvoltă programe de inteligență artificială pentru sectorul comerțului electronic, TIDIO este conștientă și de contribuția companiei la schimbările de pe piața muncii. Reprezentanții serviciului pentru clienți reprezintă una dintre pozițiile de top pentru profesiile care ar putea deveni în curând învechite.

Casierii, șoferii și traducătorii sunt locuri de muncă populare care sunt deja automatizate treptat. Verificarea în autoservire, camioanele autonome și software-ul de traducere în timp real fac parte din realitatea noastră. Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că majoritatea respondenților prezic că casierii și șoferii sunt locurile de muncă cele mai susceptibile de a fi înlocuite de tehnologie.

Pe de altă parte, ofițerii de poliție, medicii, avocații au fost votate profesiile care vor supraviețui revoluției AI. Profesiile asociate de obicei cu creativitatea par a fi chiar mai puțin vulnerabile la efectele perturbatoare ale tehnologiei AI pe piața muncii. Artiștii și muzicienii au fost selectați de aproape 39 și respectiv 36% dintre respondenți ca locurile de muncă cel mai puțin probabil să fie preluate de inteligența artificială.

 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2021)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/10/2021)

Prelungire mandate membri Directorat, numire membru provizoriu CS

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Importanta utilizarii votului prin corespondenta AGA 28.10.2021

IAR SA Brasov (IARV) (21/10/2021)

Schimbare Componentei Consiliului de Administratie