Update articol:

Sorina Pintea: Raportul de verificare a CNAS – pe masa DNA, baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță; e o problemă de siguranţă naţională

Sursa Facebook

CNAS a blocat ani de zile funcționarea sistemului informatic. Pacienții au avut de suferit.

 
Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunţat acum câteva minute, că raportul de verificare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în urma unui control început în iunie, va ajunge pe masa DNA, întrucât “există fapte de natură penală” în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță.
 
În urma unei întâlniri cu oficialii CNAS şi ai Siveco, Sorina Pintea a lansat acuzații grave la adresa CNAS, adăugând că se impun măsuri urgente pentru a rezolva funcționarea platformei care este inutilizabilă de 22 de zile.Ministrul a precizat: “Concluzia este că de ani de zile CNAS, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului și îmi asum ceea ce spun. Când proceduri care puteau fi finalizate cu toate contestațiile din lume, oferte expirate stand în Casă, sunt lucruri care au afectat și au periclitat acest sistem…Îmi cer scuze pacienților care au de suferit, inclusiv în numele Casei.

Azi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență pentru servicii de mentenanță a bazei de date pentru sistemul informatic al cardului de sănătate, care să asigure o perioadă tampon, până la încheierea unui contract pentru servicii de mentenanță pe termen mai lung. Pentru baza de date contractul a expirat, iar procedura existentă este contestată. Această procedură trebuia făcută când s-a constatat că este blocată. Nu poți lasă fără mentenanţă cele mai complexe baze informatice din România. Nu puteau fi decontate serviciile medicale. A două chestiune care trebuie dezvoltate este achiziția unui capacități hardware suplimentară, acum e ocupată 98%. E o urgență, o problema de siguranță națională”. 

 
“În ultimii ani, CNAS, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului. Sunt niște proceduri care puteau fi finalizate cu toate contestațiile din lume. Sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem”, a afirmat ministrul Sănătății. 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022