Update articol:

S&P: Creditele neperformante ale băncilor chineze ar putea ajunge, anul acesta, la 1.100 miliarde de dolari

china Yuanul chinez
  • China va lua măsuri suplimentare pentru a stimula consumul

Sectorul bancar din China s-ar putea confrunta, anul acesta, cu o creştere a creditelor neperformante (NPL) de până la 7.700 miliarde de yuani (1.100 miliarde de dolari) dacă epidemia cu noul coronavirus nu atinge punctul culminant până în aprilie, a estimat, joi, agenţia de evaluare financiară S&P Global, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

“În condiţiile în care epidemia a dus la întreruperea producţiei în China, unele companii şi persoane fizice ar putea avea dificultăţi cu achitarea datoriilor”, se arată în raport.

Ca parte a eforturilor de reducere a impactului, autorităţile de reglementare financiară au cerut băncilor să reducă ratele dobânzilor şi să extindă creditele firmelor afectate de epidemie.

De asemenea, autorităţile locale întocmesc o listă de firme care vor beneficia de ajutorul Băncii Centrale a Chinei (PBOC).

Luna aceasta, Banca Centrală a Chinei a anunţat deblocarea a 300 miliarde de yuani (43 miliarde de dolari) pentru a ajuta companiile afectate.

Acest impuls financiar este destinat să ajute companiile atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, a explicat viceguvernatorului PBOC, Liu Guoqiang, care a subliniat că “instituţiile financiare trebuie să examineze şi să acorde rapid împrumuturile”, astfel încât fondurile să poată fi puse la dispoziţie în două zile.

Viceguvernatorul PBOC a adăugat că Banca Centrală va urmări modul în care vor fi utilizate fondurile şi a avertizat că oricine va încălca regulile va fi sancţionat.

Analiştii se aşteaptă ca epidemia de coronavirus să şteargă aproximativ două puncte procentuale din creşterea economică a Chinei în primul trimestrul, iar autorităţile au anunţat o serie de măsuri de sprijin.

Banca Centrală a Chinei a cerut instituţiilor financiare să evite întreruperea automată a creditelor acordate industriilor, precum şi IMM-urilor.

În acelaşi timp, Banca Centrală a anunţat că va injecta 1.200 miliarde yuani (173 miliarde dolari) pe pieţele financiare pentru a-şi consolida sprijinul oferit luptei împotriva coronavirusului. 

  • China va lua măsuri suplimentare pentru a stimula consumul

Epidemia cu noul coronavirus are “un impact relativ ridicat” asupra nivelului consumului în China, iar Guvernul va lua în considerare adoptarea unor măsuri suplimentare de sprijin, inclusiv pentru majorarea vânzărilor auto, a anunţat joi Ministerul Comerţului de la Beijing, citat de Reuters.

Consumul va fi cel mai sever afectat de epidemie în primul trimestru din 2020, iar Executivul de la Beijing se aşteaptă la un declin semnificativ al activităţii economice în martie şi la o redresare în trimestrul doi, a apreciat Wang Bin, adjunctul directorului departamentului de operaţiuni de piaţă şi consum.

De asemenea, Li Xinggan, directorul epartamentului comercial din cadrul Ministerul Comerţului, a afirmat: “Dacă criza provocată de coronavirus durează o perioadă îndelungată, industria, agricultura şi sectorul alimentar chinez, care implică un lanţ de aprovizionare extins şi multă forţă de muncă, vor fi intens afectate”.

În plus, a menţionat Li, China ia măsuri pentru a urgenta autorizarea la vamă a cărnii importate.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că monitorizează cu atenţie epidemia de coronavirus nou din China, dar este prea curând să cuantifice potenţialul impact economic al virusului, care a afectat semnificativ turismul şi comerţul în statul asiatic.

Purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a declarat că impactul direct asupra afacerilor şi cererii consumatorilor va fi cel mai sever în provincia Hubei, epicentrul epidemiei, iar extinderea impactului depinde de cât de rapid scade numărul îmbolnăvirilor.

Rice a adăugat că statul chinez are suficient spaţiu fiscal pentru a sprijini economia în perioada crizei, dacă va fi necesar, şi pentru a se asigura că oamenii de afaceri şi gospodăriile au acces la creditare.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022