Update articol:

SPIONAJ ECONOMIC: China fură secretele din spatele autoturismului Apple

Xiaolang Zhang, fostul angajat Apple, ar putea face 10 ani de închisoare

Statele Unite au arestat, recent, un fost angajat al Apple, care, potrivit Financial Times, a încercat să fugă cu informații sensibile despre proiectul de autovehicul autonom al Apple.

Xiaolang Zhang, care și-a părăsit recent poziția la Apple în circumstanțe suspecte, a fost arestat de agenții FBI, încercând să urce într-un avion către China. Zhang s-a alăturat companiei Apple în decembrie 2015 și a fost arestat pe 7 iulie. Procurorii americani susțin că acesta a descărcat fără permisiune informații sensibile despre cercetările companiei privind autovehiculul autonom. În timpul petrecut în cadrul companiei, Zhang a lucrat “pentru a dezvolta software și hardware pentru autovehicule autonome”. Acuzațiile împotriva lui Zhang reprezintă cele mai recente dintr-o serie de arestări efectuate de autoritățile federale ale unor “spioni” chinezi care efectuează ceea ce guvernul american numește “spionaj economic”, încă din 2006.

Iniţial, Zhang a stârnit suspiciuni când a spus Apple că se va întoarce în China ca să lucreze cu Xiaopeng Motors, un start-up chinezesc din domeniul vehiculelor electrice, cu birouri în Guangzhou şi Palo Alto, California.

Zhang a recunoscut la Biroul Federal de Investigații că a descărcat fișierele privind tehnologia Apple pentru laptop-ul soției sale, ca să aibă acces permanent la ele. Potrivit cercetărilor Apple, 60% din datele descărcate erau sensibile: informații tehnice, inclusiv schemele de inginerie, manualele tehnice de referință şi rapoartele tehnice.

Zhang ar putea primi 10 ani de închisoare și o amendă de 250.000 de dolari.

Într-o declarație, Apple a explicat că lucrează cu autoritățile pentru a se asigura că fostul angajat este tras la răspundere pentru acțiunile sale.

Nu se știe prea multe despre programul secret Apple de vehicule autonome, care are nume de cod “Titan”. Potrivit FT, în prezent, compania se concentrează pe software-ul de bază pentru autoturismele autonome. Detalii despre proiectul secret al Apple de a crea un vehicul electric au început să apară la începutul anului 2015.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014