Update articol:

Spioni ruși suspectați că s-au infiltrat în guvernul german -Politico

https://pixabay.com https://pixabay.com
  • Serviciul de Informații Intern investighează doi funcționari care lucrează la departamentul aprovizionării cu energie.

Doi înalți oficiali ai Ministerului Economiei din Germania sunt anchetați din cauza acuzațiilor de spionaj pentru Rusia, a informat miercuri ziarul Die Zeit, potrivit Politico.

Confom Die Zeit, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), serviciul intern de informații al Germaniei, analizează cazul a doi funcționari publici „care sunt implicați în furnizarea de energie în poziții cheie” și ar putea fi cârtițe pentru  Kremlin.

Dacă va fi confirmat, cazul ar reprezenta o breșă de securitate spectaculoasă într-un moment extrem de sensibil pentru Germania și pentru Europa, scrie Politico. Ministerul Economiei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Puternicul minister se află sub conducerea ministrului Economiei și Climei, Robert Habeck, care este și adjunct al cancelarului Olaf Scholz. Acesta joacă un rol cheie în pregătirea Germaniei pentru a face față unei crize energetice, deoarece președintele rus Vladimir Putin reduce livrările de gaze ca răspuns la sancțiunile occidentale privind invazia sa în Ucraina.

Una dintre cele mai sensibile întrebări cu care s-au confruntat oficialii germani a fost dacă să continue cu Nord Stream 2, o conductă de gaz planificată să aducă gaz din Rusia în Germania.

De ani de zile, guvernele Germaniei au apărat proiectul Nord Stream 2 ca fiind „doar comercial”. Proiectul conductei a fost oprit după invazia Ucrainei, dar Die Zeit a anunţat că au fost ridicate preocupări de securitate cu privire la conținutul documentelor interne referitoare la Nord Stream 2.

La începutul acestui an, consilierii lui Habeck au apelat la BfV pentru asistență cu privire la „incoerențe în documentele interne privind Nord Stream 2 și nivelul de umplere a instalațiilor de stocare a gazelor, precum și în raportul privind securitatea aprovizionării Germaniei”, a raportat Die Zeit.

Germania analizează de luni de zile cum să se îndepărteze de gazul rusesc și să-l  înlocuiască cu livrări din alte părți, inclusiv din Qatar, Norvegia și Canada. Habeck și alți membri ai cabinetului au subliniat frecvent cât de hotărâți sunt să îndepărteze Germania de dependența gazului lui Putin.

Dar la Ministerul Economiei, „multe documente… erau pline de puncte de vedere ale Rusiei și a fost izbitor că argumentația de multe ori nu se potrivea cu linia oficială a guvernului german”, se arată în raportul ziarului de miercuri.

La investigarea suspecților, a antecedentelor lor și a istoriei de călătorie, BfV a descoperit „anomalii biografice, într-un caz o vizită de studiu în Rusia” și în interior s-a vorbit despre o „apropiere emoțională de Rusia”. O astfel de apropiere în sine nu poate fi considerată o dovadă clară, dat fiind că mulți din elita politică din Berlin au întreținut de multă vreme legături cordiale cu Kremlinul, se arată în raport.

Totuși, dacă suspiciunile vor fi justificate, incidentul va fi o jenă majoră pentru Germania și actualul său guvern, precum și un triumf în relațiile publice pentru Putin, mai scrie Politico.

BVB | Știri BVB

E-mini Dow Jones TURBO LONG 0.001/28,000/29,000 (EBDOWTL22) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 27 si 28 Septembrie 2022

TURBO LONG ON GOLD FUTURES (RCGLDTL2) (26/09/2022)

Suspendare tranzactionare - 11:31 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG atingere bariera

MedLife S.A. (M) (26/09/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

BRK Dow Turbo Long 29850 (BKDOWTLB4) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 si 27 Septembrie 2022