Update articol:
SUPREMAŢIA PENTRU INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ

“Splinternet”: Cum China și SUA ar putea diviza internetul pentru restul lumii

pixabay.com pixabay.com

Două rețele internaţionale de internet ar putea apărea în următorii cinci ani – una condusă de China și una condusă de Statele Unite – potrivit CNBC.

Conceptul a fost denumit “splinternet” și se referă la un viitor în care internetul este fragmentat, guvernat de reglementări separate și condus de diferite servicii.

Conceptul a fost subiectul multor discuții la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, luna trecută.

Și deși s-ar putea să fie două reţele separate, “nu va fi China și restul lumii. Vor fi China și țările care adoptă aplicații chinezeşti și țările care adoptă aplicații americane”, a declarat Kaifu Lee, CEO al companiei Sinovation Ventures, din China,  la Davos.

“Deşi aplicațiile chinezeşti vor fi greu de adoptat în SUA, Europa și în țările vorbitoare de limbă engleză, acestea au demonstrat deja acceptarea lor rapidă în India, Asia de Sud-Est, America de Sud, Orientul Mijlociu și puțin în Africa. Așadar, în cinci ani, dacă vă uitați la toți oamenii din lume care și-au luat telefon și numărați cât de multe aplicații chinezești și aplicații americane sunt folosite, aș spune că vor fi 50-50”, a adăugat Lee, care înainte de activitatea curentă a fost șeful Google în China.

Într-adevăr, companii din China precum Alibaba și Tencent își extind deja serviciile în străinătate și achiziționează sau investesc în companii din Asia. De exemplu, Alibaba deține pachetul majoritar în firma de comerț electronic Lazada din Asia de Sud-Est, în timp ce Tencent are o investiție în compania indoneziană Go-Jek. Giganţii de tehnologie chinezi încearcă mereu să se extindă în străinătate.

Lee este cea mai recentă voce care prevede această împărţire a internetului la nivel mondial. Anul trecut, fostul CEO al Google Eric Schmidt a spus că prevede o “divizare  între un internet condus de chinezi și un internet condus de America”.

Este China lider în ceea ce priveşte Inteligenţa Artificială (AI)?

Statele Unite și China se luptă pentru dominaţie nu doar atunci când vine vorba de internet, ci și de alte tehnologii interconectate, inclusiv 5G și inteligența artificială (AI).

AI, în special, este o tehnologie percepută ca fiind crucială pentru susținerea viitoarelor industrii și una care va determina parțial felul în care va arăta internetul în viitor. AI este un termen larg care cuprinde dezvoltarea de algoritmi capabili să se adapteze și să învețe, ceea ce ar putea stimula automatizarea mai multor sarcini. AI poate fi aplicată multor industrii la nivel global.

Mai mulţi analişti  au sugerat că SUA ar putea fi în spatele Chinei în ceea ce priveşte dezvoltarea AI. Fred Kempe, CEO al think tank-ului american Atlantic Council, a declarat într-un interviu pentru CNBC: “China este de cale să ia comanda în ceea ce priveşte AI, iar consecințele ar putea fi de natură istorică”. La rândul său,  Lee a spus că, în prezent, SUA este mai puternică în cercetarea AI, în timp ce China avansează cu implementarea în mod real a tehnologiei inteligenței artificiale.

Guvernul Chinei  a subliniat dezvoltarea AI în planul său “Made in China 2025” – planul oficial al țării de a domina diverse domenii ale tehnologiei în viitor. Și în 2017, China a stabilit planuri pentru a o face lider mondial în AI până în 2030.

Atât SUA, cât și China au fost agresive în dezvoltarea AI. Un studiu realizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), publicat săptămâna trecută,  constată că firmele americane IBM și Microsoft sunt cele două organizații din lume cu cele mai multe depuneri de brevete privind AI.

Însă printre grupurile de cercetare și universități, organizațiile chineze dețin 17 din primele 20 de locuri din punct de vedere al depunerilor totale de brevete.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera