Agențiile de informații americane susţin că țara se confruntă cu o „ordine mondială din ce în ce mai fragilă”, tensionată de competiția marilor puteri, provocările transnaționale și conflictele regionale, potrivit unui raport publicat luni, în timp ce liderii agențiilor au fost audiaţi în Congres, scrie Reuters.
Vezi aici audierea video: https://www.intelligence.senate.gov/hearings/videos
„O China ambițioasă, dar tulburată, o Rusia agresivă, unele puteri regionale, precum Iranul, și actori nestatali contestă regulile de lungă durată ale sistemului internațional, precum și supremaţia SUA în cadrul acestuia”, au declarat agențiile în evaluarea anuală a amenințărilor din 2024.
Raportul s-a concentrat în mare parte pe amenințările din partea Chinei și Rusiei, cei mai mari rivali ai Statelor Unite, la mai bine de doi ani după ce Rusia a lansat invadarea Ucrainei. De asemenea, documentul a subliniat riscurile unui conflict mai larg legat de campania Israelului împotriva Hamas în Gaza, începând cu atacurile din 7 octombrie.
China oferă Rusiei asistență economică și de securitate în timp ce duce război în Ucraina, sprijinind baza industrială a Rusiei, se arată în raport. De asemenea, documentul a avertizat că China ar putea folosi tehnologia pentru a încerca să influențeze alegerile din SUA din acest an.
„(China) ar putea încerca să influențeze alegerile din SUA din 2024 la un anumit nivel, din cauza dorinței sale de a-și îndepărta criticii la adresa Chinei și de a amplifica diviziunile societale din SUA”, se arată în raport.
În audierea ei în fața Comisiei de Informații a Senatului, directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines a cerut legiuitorilor să aprobe mai multă asistență militară pentru Ucraina. Este „greu de imaginat cum ar putea Ucraina” să păstreze teritoriul pe care l-a recucerit de la Rusia fără mai multă asistență de la Washington, a spus ea.
Potrivit Raportului amenințărilor, comerțul dintre China și Rusia a crescut de la începutul războiului din Ucraina și că exporturile chineze de bunuri cu potențial de utilizare militară au crescut de peste trei ori din 2022.
Președintele Camerei Reprezentanților Republican, Mike Johnson, un aliat al fostului președinte Donald Trump, a refuzat până acum să pună la vot un proiect de lege care ar oferi 60 de miliarde de dolari în plus pentru Ucraina. Măsura a trecut de Senatul condus de democrați.
LEGĂTURILE GLOBALE, RISCURI GLOBALE
Directorul Agenției Centrale de Informații, William Burns, la fel ca Haines, a spus că sprijinul continuu pentru Ucraina va trimite Chinei un mesaj despre agresiunea față de Taiwan sau în Marea Chinei de Sud.
„Este evaluarea noastră că (liderul chinez) Xi Jinping a fost trezit … Nu se aștepta ca Ucraina să reziste cu curajul și tenacitatea de care au demonstrat ucrainenii”, a spus Burns.
Haines a remarcat îngrijorarea că conflictul din Gaza dintre Israel și Hamas ar putea răspândi insecuritatea globală. „Criza din Gaza este un exemplu clar al modului în care evoluțiile regionale au potențialul de implicații mai largi și chiar globale”, a spus Haines.
Ea a adus în discuţie atacurile milițiilor Houthi asupra transporturilor maritime și a spus că grupurile militante Al Qaeda și ISIS „inspirate de Hamas” au îndrumat susținătorii să conducă atacuri împotriva intereselor israeliene și americane.
După ce un protestatar a întrerupt audierea cu strigăte despre necesitatea de a proteja civilii din Gaza, Burns a fost întrebat despre copiii din enclava palestiniană.
“Realitatea este că există copii care mor de foame. Sunt subnutriți ca urmare a faptului că asistența umanitară nu poate ajunge la ei. Este foarte dificil să distribui asistența umanitară în mod eficient dacă nu ai o încetare a focului”, a spus el.
Emoțiile au crescut în audiere, în timp ce unii senatori au discutat despre imigrația de la granița SUA cu Mexic, Trump punând accent pe asta în campania sa de a-l învinge pe președintele democrat Joe Biden la alegerile din noiembrie.
Directorul FBI, Christopher Wray, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „implicațiile terorismului din potențiala țintire a vulnerabilităților de la graniță”, remarcând amenințările tot mai mari din partea americanilor inspirați de grupuri islamiste și alți militanți străini de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.
„Amenințarea a ajuns la un nivel cu totul nou”, a spus Wray.
Comitetul de Informații al Senatului a publicat un raport bipartizan care detaliază amenințările externe
“Reformele întârziate sunt necesare pentru a face față amenințărilor actuale externe și pentru a proteja securitatea națională și economică”
Președintele Comisiei pentru Informații a Senatului Mark R. Warner (D-VA) și vicepreședintele Marco Rubio (R-FL) au publicat ieri o evaluare bipartizană a amenințărilor străine cu care se confruntă SUA.
Printre principalele constatări ale raportului:
- Statele Unite se confruntă cu amenințări de la o mare varietate de adversari, inclusiv actori statali puternici precum China și Rusia, adversari regionali, state minore aliniate cu adversarii SUA, entități motivate ideologic și organizații criminale transnaționale;
- Entitățile străine de informații vizează deopotrivă sectorul public și cel privat, inclusiv sectorul financiar, baza industrială din SUA, entitățile academice, departamentele și agențiile guvernamentale din SUA care nu fac parte din comunitatea de informații și laboratoarele naționale;
- Adversarii de astăzi au acces la o varietate mult mai mare de instrumente pentru furtul de informații, influențarea oficialilor americani sau aprinderea tensiunilor sociale și politice decât în trecut, inclusiv operațiuni umane netradiționale, cibernetice, tehnici avansate și de informații cu sursă deschisă pentru a colecta informaţii împotriva planurilor și politicilor SUA, tehnologie sensibilă, informații de identificare personală și proprietate intelectuală, precum și pentru a influența luarea deciziilor și opinia publică din S.U.A.
- Eforturile de contrainformații ale SUA nu sunt concepute pentru a se confrunta în mod eficient cu peisajul amenințărilor întregii societăți cu care se confruntă țara astăzi, Centrul Național de Contrainformații și Securitate (NCSC) neavând o misiune clară, autorități suficiente și bine definite și resurse adecvate pentru a face acest lucru
- Raportul recomandă ca Congresul, împreună cu Filiala Executivă și Biroul Directorului de Informații Naționale, să elaboreze o definiție consecventă la nivelul guvernului SUA a contrainformațiilor care să reflecte peisajul actual de amenințări și să adopte reforme pentru a clarifica misiunea, structura și responsabilitățile NCSC și determina ce rol ar trebui să joace în operațiunile tradiționale, strategice și ofensive de contrainformații.