În timp ce Statele Unite și UE lucrează la o strategie de înlocuire a aprovizionării cu gaze naturale a Europei în cazul în care Rusia închide robinetul din cauza unui conflict cu puterile occidentale, Qatarul spune că nu poate înlocui unilateral nevoile de gaze ale Europei în caz de penurie, potrivit Statista .
Katharina Buchholz de la Statista spune că, dacă ar fi introduse noi sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin, personal sau pentru Rusia, acest lucru ar putea declanșa o criză energetică pe continent din cauza dependenței în mare parte a Europei de gazul rusesc, care ajunge pe continent prin conducte.
Potrivit Reuters, aliatul apropiat al SUA Qatar vrea garanții că gazele naturale pe care le-ar oferi Europei nu vor fi revândute și a îndemnat țările europene să își rezolve investigația cu privire la contractele de gaze din Qatar pentru a deveni ei înșiși un client obișnuit – ceea ce ar putea schimba permanent dependența de gaze în Europa.
Datele de la Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie arată că aprovizionarea cu energie a țărilor va fi cel mai expusă riscului în cazul opririi gazului rusesc.
Dintre marile economii ale Europei, Germania importă aproximativ jumătate din gazul său din Rusia, în timp ce Franța obține doar un sfert din aprovizionarea sa din Rusia, potrivit celor mai recente date disponibile. Cea mai mare sursă de gaz francez a fost Norvegia, furnizând 35%. Italia ar fi, de asemenea, printre cele mai afectate, cu o dependență de 46% de gazul rusesc.
Regatul Unit se află într-o poziție diferită, atrăgând jumătate din aprovizionarea cu gaze din surse interne și importând mai ales din Norvegia și, de asemenea, din Qatar. De asemenea, Spania nu se află pe lista principalilor clienți ai Rusiei, cei mai mari parteneri comerciali ai țării fiind Algeria și SUA.
Unele țări europene mai mici se bazează exclusiv pe gazul rusesc, și anume Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Moldova.