Update articol:

Statista: Monopolul Chinei pe metale rare se diminuează

Nu demult, metalele rare (numite și pământuri rare), importante în producția de microcipuri, electronice și motoare electrice proveneau aproape exclusiv din China, însa, în ultimii ani, mai multe națiuni au reluat producția în timp ce noi jucători au intrat pe piață, potrivit Statista.

Cu toate acestea, China a rămas în continuare responsabilă pentru mai mult de două treimi din producția globală, potrivit studiului US Geological Survey. Dar, deoarece multe țări se tem să depindă de China, mai ales atunci când vine vorba de produse tehnologice, țările cu depozite de pământuri rare sunt susceptibile să le exploateze în continuare. Cu toate acestea, S.U.A. continuă să transporte în China metalele rare în vederea prelucrării, dar o primă fabrică de procesare pe sol american se află în etapele de planificare, în cooperare cu o companie australiană de pământuri rare care își procesează în prezent produsul în Malaezia.

China are, de asemenea, cele mai mari depozite cunoscute de pământuri rare, însă Brazilia, Vietnamul și Rusia au, de asemenea, potențial neexploatat în acest sector. Statele Unite, împreună cu Australia, au apărut ca un producător major de pământuri rare după anul 2010, mai notează Statista.

Aceasta din urmă, care a produs metale rare pentru uz militar, s-a reîntors în piață deoarece pământurile rare au devenit din ce în ce mai importante ca parte a implementării a tehnologiilor cruciale.