Update articol:

Statul a respins cererea FP de dividende suplimentare la Hidroelectrica; surse: Statul va vota şi la Nuclearelectrica împotriva acordării dividendelor suplimentare

Ministerul Economie, acţionar al Hidroelectrica cu 80%, a votat împotriva propunerii Fondului Proprietatea de a fi alocate dividende suplimentare.

“Cu majoritatea voturilor exprimate de acționarii prezenți în cadrul ședinței prin reprezentanți, nu se aprobă distribuirea sumei de 1.250.000.000 lei către acționarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve de reevaluare”, se arată în Hotărârea Adunării Generale a acționarilor companiei, care a avut loc azi, 17 decembrie.

Statul este acționar majoritar la Hidroelectrica, cu 80%, iar celălalt acționar este Fondul Proprietatea (FP).

Fondul Proprietatea a cerut de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica dividende suplimentare cumulate de 1,73 miliarde de lei.

Sursele noastre susţin că statul român va vota şi la AGA de la Nuclearelectrica din 19 decembrie împotriva cererii FP de acordare de dividende suplimentare. 

Nuclearelectrica: Propunerea FP de distribuire a dividendelor suplimentare pune în pericol realizarea proiectelor de investiții

Recent, Nuclearelectirca a anuntat ca propunerea Fondului Proprietatea de distribuire a dividendelor suplimentare pune in pericol realizarea proiectelor de investitii ale Nuclearelectrica si afecteaza grav potentialul de implementare al Retehnologizarii Unității 1.

Acționarii Nuclearelectrica (SNN) au fost convocați, pe 19 decembrie, la solicitarea Fondului Proprietatea (FP), să decidă distribuirea unor dividende suplimentare 512,5 milioane lei.

FP a cerut aprobarea distribuirii sumei de 512.573.546,7 lei din rezultatul reportat al societatii, sub forma de dividende suplimentare, respectiv a valorii dividendului suplimentar brut pe actiune in valoare de 1,7 lei, a datei platii dividendelor, respectiv data de 31.01.2020 si a modalitatilor de plata.

Conducerea companiei a transmis: „Implementarea unei politici de blocare a constituirii surselor financiare proprii pentru finantarea investitiilor Nuclearelectrica SA, prin distribuirea dividendelor suplimentare, ar putea conduce la blocarea procesului de finantare al retehnologizarii Unitatii 1 prin cresterea impredictibilitatii actionariatului cu privire la dezvoltarea sustenabila pe termen lung a companiei. Nerealizarea retehnologizarii U1 afecteaza grav pe termen mediu si lung independenta si stabilitatea energetica a Romaniei determinand cresterea gradului de risc al tuturor investitiilor productive din economia nationala in conditiile in care resursele de energie electrica ar deveni critice, imposibil sa acopere consumul intern. III. Propunerea Consiliului de Administratie referitoare la distribuirea dividendelor suplimentare solicitate de catre Fondul Proprietatea.

Avand in vedere considerentele indicate mai sus, Consiliul de Administratie considera ca societatea nu poate distribui dividende suplimentare in suma de 512.573.546,7 lei.”

In vederea formularii prezentului punct de vedere, Consiliul de Administratie al SNN a avut in vedere urmatoarele informatii si sustineri prezentate de conducerea executiva:

(i) Situatia sumelor aflate in contul de “Rezultat reportat” la 30 septembrie 2019 La data de 30 septembrie 2019, SNN are 1.610.364.251 lei in contul de rezultat reportat din rezerva din reevaluare realizata, respectiv distribuibila.

(ii) Necesarul de investitii majore in perioada 2019 – 2026 in valoare de 8,8 miliarde lei, respectiv o medie anuala de 1.098 milioane lei pentru fiecare din urmatorii 8 ani

(iii) Necesarul anual de constituire a surselor proprii de finantare, in valoare de 450 milioane lei, avand in vedere o schema de finantare a investitiilor majore de 55% finantare din mediul extern si 45% finantare din surse proprii

(iv) La fundamentarea disponibilului pentru dividende suplimentare, au fost luate in considerare rezultatele obtinute la 31 decembrie 2018, referitoare la lichiditatile disponibile, profitul brut, imprumuturile externe, investitiile necesare de efectuat in Trim IV 2019, constituirea surselor proprii de finantare a investitiilor conform punctului (iii) de mai sus, precum si faptul ca sumele distribuite din rezultatul reportat sunt subiect al impozitului pe profit de 16%.

În trecut, Statul, cu o deținere de 82,4% din SNN, a mai respins alte  cereri ale  FP (care are 9% din SNN) pentru dividende suplimentare de la Nuclearelectrica.

 

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021