Update articol:
UNDĂ VERDE DE LA GUVERN PENTRU EXPLOATAREA PERIMETRULUI ROVINA, PE 20 DE ANI

Statul încasează taxe de circa 310 milioane de euro, pentru aur și cupru de 5 miliarde de euro

Evoluţia acţiunilor Euro Sun Mining la Bursa din Toronto. http://eurosunmining.com/investors/stock-information/ Evoluţia acţiunilor Euro Sun Mining la Bursa din Toronto. http://eurosunmining.com/investors/stock-information/

Euro Sun: Licenţa pentru perimetrul Rovina a fost aprobată de Guvernul României

Guvernul României a aprobat, la finalul săptămânii trecute, licența de concesiune nr.18.174/2015 a activității miniere de exploatare a minereului de cupru cu conținut de aur în perimetrul Rovina, județul Hunedoara, încheiată între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Societatea Comercială SAMAX ROMÂNIA SRL. În mai 2015, a fost acordată o licență minieră pentru SAMAX România SRL (100% deținută de Euro Sun Mining) pentru proiectul Valea Rovinei. Această licență asigura menținerea activității miniere și permitea companiei să înceapă procesul de autorizare. Conform Legii Minelor, intrarea în vigoare a licenţei trebuia supusă cerinţei aprobării prin Hotărâre de Guvern.

Euro Sun Mining Inc. (TSX: ESM), fosta Carpathian Gold, listată la Bursa din Toronto, a anunţat, acum două zile, finalizarea procesului de ratificare a licenţei de exploatare pentru proiectul Valea Rovinei din România. Licenţa minieră a Euro Sun a fost semnată de premierul României la şedinţa din 9 noiembrie 2018 şi va fi publicată în Monitorul Oficial al Guvernului României, potrivit informaţiilor Euro Sun Mining.

Stan Bharti, președintele Euro Sun a declarat: “România a demonstrat o deschidere pentru investițiile în minerit, care va atrage un interes semnificativ nu numai în proiectul Valea Rovinei, ci și pentru investițiile miniere la nivel naţional în România. Aș dori să mulțumesc tuturor oficialilor guvernului României implicați pentru aprobarea acestei etape importante”.

În nota de fundamentare a HG se precizează că, din 2015 şi până acum, în perimetrul Rovina nu s-au desfăşurat activităţi de exploatare a minereului de cupru cu conţinut de aur.

Suprafaţa perimetrului de exploatare este de 27,678 kmp, durata de concesiune este de 20 de ani contractuali, cu drept de prelungire pe perioade succesive de 5 ani. Produsul minier realizat de titular este concentat de cupru cu conţinut de aur.
Garanţia financiară pentru refacerea mediului deteriorat ca urmare a activităţilor miniere de explotare se stabileşte în conformitate cu instrucţiunile tehnice emise de ANRM, mai spune Nota de Fundamentare.

Calcule financiare

Taxa anuală pe activitatea minieră de exploatare este de 34.180 lei/kmp, iar redevenţa minieră reprezintă o cotă procentuală de 5% din valoarea producţiei miniere pentru minereuri neferoase, respectiv o cotă de 6%pentru valoarea producţiei miniere pentru metale nobile, în lei. Titularul trebuie să achite taxele locale, dar impactul financiar asupra bugetelor locale nu poate fi cunatificat, mai spune nota de fundamentare.

La suprafaţa perimetrului de 27, 678 kmp, valoarea anuală a taxei pe activitatea minieră de exploatare aferentă suprafeţei perimetrului este de 946.034 lei.
Valoarea producţiei miniere, estimată pe durata de concesiune de 20 de ani, este de 3.697.911.600 dolari pentru aur şi 1.772.194.945 dolari pentru minereuri neferoase, respectiv cupru.
În consecinţă valoarea redevenţei datorată bugetului de stat pentru perioada de concesiune este de 221.874.696 dolari pentru aur şi 88.609.747,25 dolari pentru cupru. Cumulat valoarea redevenţei pentru cei 20 de ani de concesiune se ridică la 310.484.442,25 dolari, cu condiţia executării în integralitate a prevederilor licenţei şi fără modificări ale condiţiilor de piaţă actuale. Valoarea medie anuală a redevenţei datorată bugetului de stat este de 15.524.222,1625 dolari, mai precizează Nota de Fundamentare .

G. Scott Moore, președinte și CEO al Euro Sun Mining, a declarat: “Suntem foarte bucuroși să vedem că procesul de ratificare a licenței noastre miniere a ajuns la o concluzie reușită. Dorim să mulțumim Agenției Naționale pentru Resurse Minerale pentru sprijinul acordat acestui proiect important pentru Euro Sun și pentru România. Fiind prima entitate non-statală care deține o licență minieră ratificată, ne-am angajat să dezvoltăm Proiectul Rovina Valley ca un exemplu de minerit responsabil pentru cele mai înalte standarde de mediu și, în acest proces, să oferim un impact economic semnificativ partenerilor noştri locali și statului român”.

Compania va efectua evaluarea impactului social şi de mediu (ESIA) și va continua studiul de fezabilitate care va accelera proiectul Văii Rovinei în vederea adoptării unei decizii de construcție.

Rovina este al doilea cel mai mare zăcământ de aur din Europa.

 

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (12/05/2021)

Convocare AGAO 16.06.2021

CONPET SA (COTE) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

MedLife S.A. (M) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/05/2021)

Conferinta telefonica investitori de retail Rezultate financiare Tr. I 2021