Update articol:
FORUMUL ENERGIEI

Ștefan FRANGULEA, Electrica: Marii furnizori de energie depun toate eforturile să treacă peste provocări, pentru a nu dezechilibra piața; în alte țări furnizori importanți au intrat în insolvență

  • Ștefan FRANGULEA, Electrica: Avem încredere că dialogul permanent cu autoritățile, sub umbrela ACUE, va duce la deblocarea sumelor de recuperat și pe celelate componente ale schemei de sprijin.

 

Jucătorii din piața de energie au dovedit reziliență, marii jucători și în special marii furnizori încă sunt în piață, şi depun toate eforturile să treacă peste provocări, tocmai pentru a nu dezechilibra piața, așa cum s-a întâmplat în alte țări unde furnizori importanți au intrat în insolvență, a declarat Ștefan FRANGULEA, Director Financiar/CFO Electrica, la Forumul Energiei.

Domnia sa are încredere că dialogul permanent cu autoritățile, sub umbrela ACUE, va duce la deblocarea sumelor de recuperat și pe celelate componente ale schemei de sprijin.

Ștefan FRANGULEA, Director Financiar/CFO Electrica, a explicat: “Când vorbim despre performanța operatorilor ar fi bine să punem lucrurile în perspectivă, prin prisma contextului prin care trecem. În orice situație dificilă trebuie să să vezi și aspectele pozitive. Jucătorii din piața de energie au dovedit reziliență, marii jucători și în special marii furnizori încă sunt în piață, şi depun toate eforturile să treacă peste provocări, tocmai pentru a nu dezechilibra piața, așa cum s-a întâmplat în alte țări unde furnizori importanți au intrat în insolvență.

Pe segmentul de furnizare, am înregistrat în trimestrul întâi un profit net de 151 milioane de RON și o valoare EBITDA pozitivă de 187 milioane RON, prin muncă și efortul nostru și prin faptul că am învățat din lecțiile anului 2021.

La Distribuție, impactul negativ a fost determinat de diferența dintre prețul mediu de achiziție al energiei electrice pentru Consumul Propriu Tehnologic (CPT) și valoarea stabilită de ANRE ex-ante, care a generat costuri suplimentare de 384 milioane RON. Această diferență de cost se va recupera în tarife în perioada viitoare (într-o perioadă de până la 5 ani începând cu 31.03.2023), în baza OUG 27/2022. Acest lucru pune într-o perspectiva favorabilă și performanța segmentului de distribuție.

Deci am prefinantat schema de sprijin și prefinantat diferența de preț la CPT și consider că, în condițiile date, am controlat destul de bine impactul legat de diferența de preț, în plus a fost un efort de finanțare destul de mare că să ne putem îndeplini și planurile de investiții.

Pe zona de producție, ne concentrăm pe extinderea capacitatea de producție din surse regenerabile, în linie cu strategia Electrica, avem proiecte de 284 MW în diverse stadii de dezvoltare și urmărim să le operaționalizam cât mai rapid.

Vom continua să fim și pe mai departe atenți pe gestionarea riscurilor și monitorizarea costurilor.

Avem încredere că dialogul permanent pe care-l avem cu autoritățile, sub umbrela ACUE, va duce la deblocarea sumelor de recuperat și pe celelate componente ale schemei de sprijin.

Urmărim să implementăm strategia stabilită la nivelul de Grupului și recent am publicat o strategie revizuită. Vrem să accelerăm proiectele de digitalizare, dezvoltarea capacităților de producție din energie verde, ne uităm la schemele de sprijin și de asemenea la oportunitățile din PNRR, ne focusăm pe obiectivul de a maximiza capacitățile nou instalate și puse în funcțiune”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)