Update articol:

Ştefan Radu Oprea: Tagro – tractorul românesc ar putea fi noul Duster al utilajelor agricole

Sursa Facebook

Tractorul românesc poate fi unul dintre produsele care să relanseze exportul autohton, consideră ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea.

Acesta a scris pe Facebook: „Tagro – tractorul românesc ar putea fi noul Duster al utilajelor agricole

IRUM – O companie românească, a omologat noul tractor de concepție proprie. Familia Oltean a investit în centrul de cercetare dezvoltare pariind pe creativitatea inginerilor autohtoni. Unii s-au întors chiar din Italia. Și au reușit.

I-am vizitat cu un scop precis. Să le propun atacarea piețelor tradiționale unde tractorul românesc este cunoscut și apreciat pentru robustețea lui. Lucrul acesta poate fi realizat inclusiv cu sprijinul consilierilor economici prezenți pe aceste piețe și prin intermediul programelor de promovarea a exportului sau a misiunilor economice.

Cred că tractorul românesc poate fi unul dintre produsele care să relanseze exportul autohton. Mizând pe această reușită Reghinul poate deveni un nou pol de dezvoltare. În jurul unei linii de asamblare, pe o rază se 100 km, de obicei, apar investițiile firmelor furnizoare de subansamble. Deci, și alte companii pot profita de succesul tractorului românesc.

În cazul familiei Gliga, cunoscuții producători ai viorilor cu același nume, recunoașterea internațională a venit demult. Atât pentru calitatea instrumentelor muzicale produse, exportate în proporție de 95%, cât și prin numărul impresionant al trofeelor câștigate de clubul de dans modern. Familia Gliga poate deveni sursă de inspirație pentru alți antreprenori români. Investiția în brandul propriu este și o contribuție la crearea brandului de țară.”

Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, România a importat, în primele patru luni ale acestui an, tractoare în valoare de 230,462 milioane euro, în scădere cu 3% faţă de perioada similară din 2018 (237,427 milioane euro), potrivit Agerpres.

În ianuarie 2019, importurile de tractoare au totalizat 44,178 milioane euro, în februarie 57,862 milioane euro, în martie 69,025 milioane euro şi în aprilie 59,397 milioane euro, şi au reprezentat 0,8% din total importuri.

Importurile de tractoare au crescut anul trecut cu 3,7%, de la 688,452 milioane euro în 2017, la 714,121 milioane euro.

Agricultura României avea la finele anului trecut peste 209.000 tractoare, conform datelor prezentate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, în noiembrie 2018.