Update articol:

Stephen Roach spune că default-ul Rusiei ar afecta piețele emergente – și China

rusia
  • Efectele oricărei neîndepliniri de obligație asupra datoriilor suverane a Rusiei ca urmare a crizei din Ucraina s-ar extinde asupra piețelor emergente, avertizează economistul Stephen Roach.

  • Și China nu va fi ocolită, a spus el pentru CNBC.

  • SUA au sancționat datoria suverană a Rusiei, în timp ce marile agenții de rating au redus ratingul suveran al Rusiei la statutul de „junk”.

 

Economistul Stephen Roach a avertizat că efectele oricărei neîndepliniri de obligație a datoriei suverane a Rusiei ca urmare a crizei din Ucraina se vor răspândi asupra piețelor emergente, inclusiv a Chinei, potrivit CNBC.

„Dacă Rusia nu își va plăti datoria… vor exista efecte de propagare ample asupra datoriilor suverane pe piețele emergente din întreaga lume, iar China nu va fi ocolită de asta”, a declarat el pentru CNBC.

Roach, cercetător senior la Universitatea Yale, a adăugat că „China nu-și poate permite să rămână în strânsă apropiere cu Rusia, în condiţiile în care există această campanie cu adevărat îngrozitoare împotriva Ucrainei nevinovate chiar acum”.

„Și cu cât China se va despărți mai devreme de Rusia, cu atât mai bine – și va trebui să așteptăm, să vedem și să urmărim asta foarte îndeaproape”, a spus el.

La scurt timp după ce Moscova și-a lansat atacul asupra Ucrainei, SUA au anunțat sancțiuni asupra datoriilor suverane a Rusiei, precum și asupra băncilor și băncii sale centrale. De atunci, marile agenții de rating Fitch, Moody’s și S&P au redus ratingul suveran al țării la statutul de „junk”, spunând că sancțiunile occidentale ar putea submina capacitatea Rusiei de a-și achita datoria.

China a spus că nu va participa la acele sancțiuni împotriva Rusiei.

Între timp, principalii furnizori mondiali de indici MSCI și FTSE Russell au anunțat săptămâna trecută că acțiunile rusești vor fi scoase de pe toți indicile lor. MSCI a anunțat, de asemenea, că își va reclasifica indicii MSCI Rusia în „piețe independente” și nu în piețe emergente.

Acțiunile rusești listate la Londra s-au prăbușit săptămâna trecută, înainte ca bursa din Londra să suspende tranzacționarea a 27 de titluri rusești. Totuși, aproape toată valoarea lor a fost deja ștearsă în momentul în care suspendarea a fost anunțată joi.

Prețurile ridicate ale petrolului sunt „stagflaționiste”

Prețurile petrolului au crescut luni dimineață în Asia, după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Washingtonul și aliații săi iau în considerare interzicerea importurilor de petrol și gaze naturale din Rusia.

Țițeiul american a crescut cu aproape 9%, până la peste 130 de dolari pe baril la un moment dat, în timp ce Brent a crescut cu până la 9%, până la aproximativ 128 de dolari pe baril. Ambele au atins maxime nemaivăzute din 2008. Țițeiul american s-a tranzacționat recent cu 7,49% mai mare, la 124,35 USD, în timp ce Brent a crescut cu 8,85%, la 128,56 USD.

După SUA și Arabia Saudită, Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume. Este, de asemenea, cel mai mare exportator de țiței pe piețele globale.

Roach a declarat pentru CNBC că prețurile mai mari ale petrolului sunt „cu siguranță stagflaționiste”.

Stagflația este atunci când economia se confruntă simultan cu o activitate stagnantă și o accelerare a inflației. Fenomenul a fost recunoscut pentru prima dată în anii 1970, când un șoc petrolier a determinat o perioadă lungă de creștere a prețurilor, dar în scădere bruscă a creșterii PIB-ului.

„Cu siguranță pune presiune asupra băncilor centrale din întreaga lume… și crește perspectivele unor rate ale dobânzilor semnificativ mai mari, dar rămâne de văzut dacă această tendință va continua mulți ani, așa cum a făcut-o stagflația de la sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80”, a spus Roach.

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical