- ”Instituțiile financiar bancare trebuie să aprofundeze înțelegerea modului în care evaluează proiectele din sectorul inovației”.
- ”Sustenabilitatea, digitalizarea, tranziția spre energia verde nu se pot face oricând, oricum și de către oricine; ecuația trebuie să aibă și o componentă de profitabilitate”.
- ”IMM-urile pot să profite la maxim de acest sprijin care vine prin garanție și prin ajutorul de stat și să se axeze pe investiții care să genereze în viitor cifră de afaceri mai mare și dezvoltare (n.r.schema de ajutor de stat IMM Invest plus componenta INNOVATION)”.
FRC a acordat contragaranții de peste patru miliarde lei, care la rândul lor au susținut credite de peste 12 miliarde lei în perioada 2010-2023, a declarat Stere Farmache, președintele FRC, la Banking Forum.
Fondul Român de Contragarantare este o instituție financiară specializată din zona intermedierii deținută majoritar de statul român, prin Ministerul Finanțelor. A fost înființat acum 14 ani cu scopul de a facilita accesul la finanțare al IMM-urilor prin contragarantarea garanțiilor acordate de fondurile de garantare.
Domnul Farmache a explicat: ”În această perioadă, FRC a acordat contragaranții de peste patru miliarde lei, care – la rândul lor – au susținut credite de peste 12 miliarde lei, pentru peste 24 mii de beneficiari. Acesta a fost obiectul principal de activitate al FRC la înființare, în 2009, când s-a considerat că funcționarea pieței financiare are nevoie de o instituție care să preia o parte din riscurile fondurilor de garantare. De departe, în această perioadă, partenerul cel mai important al Fondului Român de Contragarantare a fost Fondul Național de Garantare a creditelor pentru IMM uri”.
Separat de această această linie de business si relativ recent (2018), Fondul Roman de Contragarantare este lansat și în alte proiecte, tot pe zona de mecanismelor și instrumentelor financiare, de data aceasta garanții în cont și nume stat, unde FRC acționează ca un agent al statului, mandatat de Ministerul Finanțelor sa garanteaze împrumuturile pe care băncile finanțatoare le acordă IMM-urilor și sau altor categorii de beneficiari eligibili în cadrul unor programe guvernamentale.
Domnul Farmache a mai spus: ”Suntem implicați în două astfel de programe, ambele parte componentă din schema de ajutor de stat cunoscuta sub numele IMM Invest Plus, aprobată de Comisia Europeană.
Un program este Garant Construct, unde avem alocată o sumă-plafon de garanții de 1,2 miliarde lei, din care 200 de milioane sunt alocate pentru UAT-uri, iar 1 miliard pentru IMM-uri.
În clipa de față, 80% din aceste alocări sunt angajate, sunt peste 800 de IMM-uri care au primit deja garanții și sperăm ca, până la sfârșitul anului, să epuizăm acest plafon. Nu cred că vom epuiza plafonul alocat UAT-urilor pentru ca în clipa de față nu avem nicio solicitare de la bănci. Avem 15 parteneri bancari care până acum au fost rezervați în a acorda finanțări UAT-urilor pe componenta Garant-Construct, întrucât au existat suficiente facilități de a acorda finanțări pe celelalte componente IMM Invest Plus.
Un alt program derulat de FRC in exclusivitate este INNOVATION, în care avem alocat un plafon de 750 de milioane lei din care este angajat aproximativ 80%, dacă luăm în considerare analize deja finalizate și garanții acordate, precum și dosare aflate pe flux la FRC și băncile participante.
La acest program care se referă la invenții/inovații, retehnologizare, promovare la export, cercetare-dezvoltare, digitalizare și modernizare de procese/ fluxuri, Fondul Român de Contragarantare are exclusivitatea în garantarea IMM-urilor. Aici avem de-a face cu un domeniu mai complex, pentru că se pune întrebarea câte IMM-uri abordează acest domeniu al invențiilor și inovațiilor. Și aici vă spun că nu sunt foarte multe! Dacă ne uităm la codurile CAEN sunt în jur de 750 de IMM-uri care au în obiectul de activitate principal cercetarea-dezvoltarea/inovația.
Opinia mea este că instituțiile financiar bancare trebuie să aprofundeze înțelegerea modului de funcționare a companiilor aflate pe această direcție și, implicit, să-si calibreze analiza pentru specificul acestui sector al inovației. Inovația înseamnă încorporarea de noi tehnologii, invenții, brevete într-un IMM, tot ceea ce presupune upgrade, retehnologizare, digitalizare și tranziția spre energia verde, sustenabilitate.
Evident că atunci când când susținem că IMM-urile trebuie să contribuie la acest efort al sustenabilității, foarte puțini oameni se gândesc că această dorință trebuie de fapt acompaniată și de profitabilitate.
Sustenabilitatea, digitalizarea, tranziția spre energia verde nu se fac oricând, oricum și de către oricine. Ele trebuie să aibă o componentă economică și componenta economică pentru fiecare IMM este profitabilitatea.
Acest program de creditare cu beneficii foarte interesante, INNOVATION, vine să susțină acest deziderat legitim al IMM-urilor de a obține profit. Cum se întâmplă acest lucru?
În primul rând, printr-o garanție pe care statul o oferă, de 90% din valoarea creditului.
În al doilea rând, prin faptul că se susțin și se acoperă de la bugetul statului toate comisioanele – comision de risc, comision de gestiune, comision de analiză.
În al treilea rând, dobânda este subvenționată pe 12 luni.
Evident că aceste credite acoperă cele două componente, capital de lucru și investiții. Dar dacă este să ne uităm efectiv la nevoia unui IMM de a apela la acest program, vedem că orice retehnologizare, orice achiziție de hard și soft, orice acțiune economică care este îndreptată să protejeze mediul, chiar și separarea deșeurilor în fracție umedă, în fracție uscată și așa mai departe, sunt activități inerente pentru o companie, care fac parte din acest deziderat al Uniunii Europene – sustenabilitate. Observăm în ultimul timp că băncile au înțeles acest mesaj și îndrumă IMM-urile să apeleze la această formă de finanțare.
Concluzia noastră pe această experiență scurtă pe care am avut-o îm programul IMM Invest Plus este că marea majoritatea IMM-urilor au aplicat pentru capital de lucru. Nu este nimic greșit, este de fapt o componenta eligibla prevăzută în finanțările garantate prin Cadrul Temporar Ucraina. Sunt date aceste alocații de plafon de garantare, cadrul legislativ special fiind aprobat de Comisia Europeană, vizează tocmai susținerea IMM-urilor care au fost afectate de conflictul din Ucraina și are o perioadă determinată de timp pentru implementare (până la 31.12.2023).
În schimb, pentru ca IMM-urile să se poziționeze, să profite la maxim de acest sprijin care vine prin garanție și prin ajutorul de stat, cred că ar fi foarte important ca să se axeze pe investiții, investiții care să genereze în viitor cifră de afaceri mai mare și să ducă la dezvoltare.
Sperăm ca acest program să continue și în anul 2024 pentru ca IMM-urile să beneficieze în continuare de acest sprijin financiare care a fost, este și va fi benefic pentru antreprenorii români.
Alte două programe care vor debuta în cateva zile: sunt programe cu garanții în nume și contul statului acordat persoanelor fizice – pentru studenți și pentru întemeierea familii.
Sunt două programe care sprijină foarte mult accesul la educație al tinerilor și sprijină întemeierea și dezvoltarea familiilor. Programele beneficiază de o garanție a statului de 80%, cu credite care pot merge cu rambursări până la 10 ani cu o perioadă de grație până la 5 ani și cu dobânzi plătite de stat. Creditele vizează accesul la educație, plătirea taxelor școlare, a tratamentelor medicale, acces la cultură și locuire, etc”.