Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

Stere Farmache: Fondul Român de Contragarantare este bine poziționat să facă față și unor perioade de criză (VIDEO)

*Fondul Român de Contragarantare este pregătit să abordeze și programe de finanțare europene, precum „Invest EU”
* În cei zece ani de activitate, Fondul Român de Contragarantare a acordat contragaranții de peste 4,3 miliarde RON, care la rândul lor au susținut finanțări de peste 12 miliarde lei

Stere Farmache, președinte al Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC), spune că FRC este bine poziționat să facă față și unor perioade de criză.

“Fondul Român de Contragarantare este o instituție pregătită să servească IMM-urile și pe vreme bună, și pe vreme rea”, ne-a declarat domnia sa, într-un interviu acordat în exclusivitate.

În cei zece ani de activitate, Fondul Român de Contragarantare a acordat contragaranții de peste 4,3 miliarde RON, care la rândul lor au susținut finanțări de peste 12 miliarde lei. Aceste garanții și finanțări au fost acordate unor IMM-uri care au angajat sau au menținut peste 100 de mii de locuri de muncă.

Pentru viitor, Stere Farmache spune că Fondul Român de Contragarantare este pregătit să abordeze și programe de finanțare europene, precum „Invest EU”.

Vezi mai jos interviu video si principalele declarații.

FRC aniversează zece ani de la înființare. Cum se poziționează în peisajul instituțiilor financiare din România?

Stere Farmache: Fondul Român de Contragarantare este o instituție specializată, relativ nouă în peisajul instituțiilor financiare din România, apărută acum zece ani, din nevoia de a sprijini sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, într-o perioadă în care economia României și economia mondială au fost lovite de criza financiară. În această perioadă de timp, Fondul Român de Contragarantare a dobândit o credibilitate rezonabilă în cadrul instituțiilor financiare, iar cifrele arată efectul pozitiv direct asupra întreprinderilor mici și mijlocii și efectele secundare pozitive indirecte pe care Fondul le-a avut în economie.

Vă rog să ne dați câteva cifre cheie în acești zece ani de activitate.

Stere Farmache:  În cei zece ani de activitate, Fondul Român de Contragarantare a acordat contragaranții de peste 4,3 miliarde RON, care la rândul lor au susținut finanțări de peste 12 miliarde lei. Aceste garanții și finanțări au fost acordate unor IMM-uri care au angajat sau au menținut peste 100 de mii de locuri de muncă.

În secundar, la efectele pozitive, putem sa adăugăm impactul asupra economiei, prin taxele, impozitele pe care le-au generat acestei IMM-uri, de peste 1,7 miliarde lei.

Aceste cifre nu sunt foarte vizibile, Fondul Român de Contragarantare nu este o instituție financiară din linia întâi, dar este prezentă în piață și își îndeplinește misiunea pentru care a fost constituit, de a sprijini accesul la finanțare al întreprinderile mici și mijlocii.

Cum pot IMM-urile să își faciliteze accesul la finanțare cu ajutorul FRC?

Stere Farmache: Foarte simplu. Orice IMM are nevoie de finanțare. Finanțările inițiale încep cu fonduri de la antreprenor, de la familie, prieteni, după care aceste fonduri se epuizează, fiind oarecum limitate. Întreprinderile în cauză au nevoie de o finanțare de la bancă. IMM-ul  prezintă un plan de afaceri băncii comerciale de la care dorește să acceseze un credit și, dacă banca consideră că acest plan de afaceri este viabil, subliniez cuvântul “viabil”, atunci banca este înclinată să-i acorde o garanție. Respectând regulile la care sunt supuse instituțiile financiar-bancare, garanția se acordă în condițiile în care există și un colateral. De bună seamă că aceste IMM-uri au antreprenori cu idei, capabili să vină cu un plan de afaceri, dar nu au aceste garanții. Ei bine, instituțiile care fac parte din mecanismul de garantare și contragarantare, iar FRC este o astfel de instituție,  vin și garantează până la optzeci la sută din valoarea creditului acordat unui IMM. În aceste condiții, IMM-ul, care prezintă un plan de afaceri viabil, devine și bancabil, astfel că are acces la finanțare. În această ecuație, noi suntem instituția care acordăm contragaranții la garanțiile acordate de fondurile de garantare.

Trebuie subliniat că, dincolo de componenta de garantare/contragarantare, FRC are capacitatea și este abilitat de lege să administreze și ajutoare de minimis, care s-ar traduce, în fapt, în reducerea costului de finanțare pentru IMM.

Spre exemplu, în cadrul Programului Start Up Nation – prima ediție, prin intervenția Fondului Român de Contragarantare în procesul de garantare a acelor credite, contragarantate, am reușit să reducem comisionul de la 3,8 la 2,4%, o reducere importantă, care se traduce, la nivelul IMM-urilor, prin faptul că plătesc mai puțin pentru accesarea acelui credit.

Vă rugăm să detaliați proiectele FRC.

Stere Farmache: Primul proiect, cel cu care a fost investit FRC, este instrumentul contragarantării, care funcționează în relația cu un fond de garantare. Un credit care este garantat de un fond de garantare, până la 80 la sută, poate fi co-garantat (contragarantat) de către Fondul Român de Contragarantare, de asemenea, cu până la 80 la sută din valoarea garanției.

Un produs derivat, aș spune, dar legat de acest instrument, a fost  contragarantarea în cadrul Programului Start Up Nation. Acest instrument a fost utilizat intensiv și cu succes.

De această dată, vorbim de facilitarea accesului la finanțare pentru start-up-uri – IMM-uri  fără o istorie.

O altă categorie de produse pe care le administrăm se referă la garanții, în cont și în nume stat, unde FRC a început să acționeze din 2018, – pentru garantarea creditelor acordate de către CEC Bank persoanelor fizice în cadrul Programului Investește în tine pentru dezvoltare profesională și dezvoltare personală în general –  credite care, de această dată, sunt garantate direct de Fondul Român de Contragarantare.  Aceste garanții se acorda până la 80 la sută pentru creditele accesate de persoane fizice, în vârstă de până la 55 de ani.

În acest caz, am avut o performanță notabilă. În prezent, aproape ca am epuizat plafonul de garanții alocat pe anul 2019, în valoare de 122,5 milioane lei.

 Ce informații aveți despre continuarea unor astfel de programe?

Stere Farmache: Start Up Nation este la doua ediție. Sunt de părere că astfel de programe trebuie să continue, pentru că sprijină IMM-uri, care reprezintă motorul unei economii și ele trebuie să ajungă la acea masă critică, care să genereze o mare parte din produsul intern brut și să genereze menținerea și crearea de noi locuri de muncă. Probabil că niște ajustări sunt binevenite. Cele două ediții Start Up Nation au relevat lucrurile pozitive și aspecte de îmbunătățit. Pot fi făcute ajustări pentru a încuraja acele start-up-uri care pot reprezenta, la rândul lor, motoare în sectoarele în care activează și pot avea o dezvoltare foarte bună, cu efect de antrenare pentru sectorul respectiv și pentru economie.

Care sunt partenerii financiari ai FRC?

Stere Farmache: Partenerii financiari sunt fondurile de garantare, pentru că acordăm contragaranții la garanțiile acordate de acestea, și, bineînțeles, băncile comerciale sunt parteneri cu care interacționăm direct în cadrul Programului Investește în tine.

În operațiunile curente, avem și alți parteneri, cum ar fi coordonatorii programelor, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, agențiile pentru IMM-uri.

De unde sunt resursele Fondului?

Stere Farmache: Trebuie spus că Fondul Român de Contragarantare  are ca acționar statul român, Ministerul Finanțelor deținând 68 la sută din capital, iar Fundația Post Privatizare 30% din capital, aceasta fiind, la rândul ei, reprezentată de Ministerul Economiei. Astfel, decizia privind strategia Fondului este luată de statul român. Deținem, în prezent, un capital de peste 400 de milioane de lei, administrat cu prudență, în condițiile în care, a trebuit să plătim contragaranții, atunci când IMM-urile au intrat în default/insolvență. Trebuie să recunoaștem că falimentul este o instituție a economiei capitaliste și astfel de situații au loc.

Ne puteți da un exemplu pozitiv și unul negativ de companii care au apelat la FRC?

Stere Farmache: Sigur că sunt și exemple pozitive și negative.  Exemplele pozitive se regăsesc cel mai bine și cel mai recent în zona programului Start Up Nation. Avem IMM-uri  care au beneficiat de acest program și au valorificat la maxim potențialul acestui program și resursele puse la dispoziție. Sunt IMM-uri din zona producției alimentare, cofetării, dar și din  zona de prelucrare, industrie ușoară.  Sunt persoane care au pus pe picioare o afacere,  cu ajutorul acestui program și speram să fie cît mai profitabilă, cu beneficii pentru economie.

Sunt și exemple negative, dar nu trebuie să ne imaginăm catastrofe. Exemplul negativ este când un IMM care a beneficiat de aceste facilități nu reușește să își continue afacerea, să își ramburseze creditul și, pe cale de consencință, garanțiile și contragaranțiile sunt executate. Partea bună este că rata de default este mult sub media alocată, sub 1,5%.

Plățile făcute la solicitarea băncilor sunt reduse și nu întâmplător, ci datorită faptului că, pe lângă criteriile băncilor de acordare a creditelor, noi avem propriile criterii, astfel încât să ne asigurăm că putem reduce la minim acest risc. Cel mai important este că, deși am făcut plăți, am putut să prezervăm capitalul, pentru că acesta ne dă garanția că, în viitor, pot și alte IMM-uri să aibă acces la credite. 

Ce așteptări aveți pentru viitor, în condițiile în care se vorbește de așteptări pentru o nouă criză?

Stere Farmache: Fondul Român de Contragarantare, ca instituție specializată, este bine poziționată să facă față și unor astfel de perioade. E clar că ele vor veni. Nu știm când, dar crizele sunt ciclice. Nu înseamnă că, în aceste perioade de criză, societățile trebuie să-și înceteze activitatea, ci trebuie să găsească mijloace pentru a supraviețui și de a-și continua activitatea. În aceste condiții, Fondul Român de Contragarantare este o instituție care poate să sprijine IMM-urile care pot avea dificultăți financiare, pentru a trece peste acest moment. Fondul Român de Contragarantare este o instituție pregătită să servească IMM-urile și pe vreme bună și pe vreme rea.

Cum vedeti viitorul Fondului Român de Contragarantare?

Stere Farmache: FRC are o eficiență demonstrată prin cifre, are o bază de capital puternică, care îi permite să abordeze proiecte serioase, este o instituție capabilă să servească interesele statului pentru a crea și consolida segmentul antreprenorial din România. În programul “Investește în tine” am dovedit cu prisosință că putem să  avem acest rol cu eficiență maximă și putem să jucăm acest rol  în continuare.

În plus, Fondul Român de Contragarantare este pregătit, prin infrastructura pe care o are, să abordeze și programe de mai mare anvergură. Uniunea Europeană pregătește programe de finanțare/garantare cunoscute sub denumirea de Invest EU, care se află la început. Cred că Fondul Român de Contragarantare poate, singur stau împreună cu alte instituții financiare,  să fie un partener credibil pentru derularea acestor programe, în care, dincolo de activitățile specifice de garantare și contragarantare, putem adăuga și alte competențe de  finanțare, de monitorizare a finanțărilor, împreună cu instituțiile financiare europene. Nu este un proiect pe termen scurt. Este un proiect în care ne putem implica, nu avem încă o strategie aprobată, pentru că acționarul trebuie să fie de acord cu această abordare. Ne manifestăm disponibilitatea de a da o mâna de ajutor în aceste proiecte, valorificând toată experiența și competențele create de această instituție, în cei zece ani.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)