“Mişcarea” este o fundație populistă, care vrea să rivalizeze cu cea a lui George Soros * “Naționalismul populist de dreapta va guverna în Europa”
Steve Bannon, fostul strateg al preşedintelui american Donald Trump, sondează Europa, cu intenţia să formeze o coaliţie de guverne populiste de dreapta, coordonată prin intermediul unui ONG cu sediul la Bruxelles, denumită “Mişcarea”.
Fondată de politicianul belgian Mischaël Modrikamen, ”Mișcarea” vrea să evidențieze importanța suveranității naționale, a granițelor puternice, a limitelor stricte privind migrația și opoziția fermă față de teroarea radicală islamică.
“Mișcarea”, care intenționează să organizeze o convenție fondatoare la Bruxelles, la sfârșitul lunii noiembrie, va servi, de asemenea, ca o legătură între mișcările de dreapta din Europa şi grupul de libertate pro-Trump din SUA. Se preconizează că, în cadrul fundaţiei, vor exista circa 10 angajați cu normă întreagă înainte de alegerile din 2019, cu un expert în sondaje, o persoană de comunicare, un director de birou și un cercetător. Bannon intenționează să-și petreacă 50% din timpul său în Europa.
Ambiția lui Bannon este ca organizația sa să rivalizeze în cele din urmă cu Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui George Soros, care a finanţat, în mare măsură, cauze liberale, cu 32 miliarde de dolari, de la înființarea sa, în 1984. Recent, Raheem Kassam, fost angajat al staffului lui Nigel Farage și editor Breitbart, a declarat: ”Uitaţi-o pe Merkel. Soros și Bannon vor fi cei mai mari doi jucători din politica europeană pentru anii care vor veni”.
Steve Bannon prevede crearea unui grup puternic de dreapta în cadrul Parlamentului European, care ar putea atrage până la o treime din parlamentari după alegerile europene din luna mai. Un bloc populist unificat de această mărime ar avea capacitatea de a perturba serios procedurile parlamentare, oferindu-i lui Bannon o putere imensă în cadrul mișcării populiste.
“Prefer să domnesc în iad, decât să slujesc în cer”, a spus el, parafrazând Diavolul din cartea lui John Milton, Paradisul pierdut, referindu-se la concedierea sa de la Casa Albă.
În ultimul an, Steve Bannon a purtat discuții cu grupurile de dreapta de pe continent, de la Nigel Farage și membrii Frontului Național al lui Marine Le Pen în Occident, până la Viktor Orban și populiștii polonezi, în Est, conform Daily Beast.
Partidele populiste de dreapta au înregistrat câștiguri electorale semnificative în întreaga Europă în ultimii ani, în urma sporirii crimelor violente și terorismului, corelate cu afluxul necontrolat de migranți, în principal din Africa de Nord. Până în prezent, aceste mișcări au fost în mare parte necoordonate.
Acum, Bannon și “Mișcarea” urmăresc să repare acest lucru și deja au pus planul în mișcare.
Bannon intenționează să călătorească în cel puţin șase țări europene, începând cu această săptămână, pentru a dinamiza liderii și partidele populiste într-o alianță și pentru a-i ajuta la obținerea unei poziții mai puternice în Parlamentul European la alegerile de anul viitor, a spus fostul strateg al Trump într-un interviu.
După cum notează Bloomberg, forțele politice din Europa se aliniază “înainte de o ciocnire a principiilor fundamentale despre care cancelarul german Angela Merkel a avertizat referitor la viitoarea coeziune a UE”. Populiştii, pe de altă parte, susțin că migrația necontrolată și alte tensiuni economice au pus deja în pericol orice coeziune.
Bannon este convins că în următorii ani vom vedea o pauză drastică de la deceniile de integrare europeană. “Naționalismul populist de dreapta este ceea ce se va întâmpla. Asta va guverna”, a declarat el pentru Daily Beast, adăugând: “Veți avea state naționale, individuale, cu propria lor identitate, propriile granițe”.
Recent, Matteo Salvini, ministrul de Interne al Italiei, s-a întâlnit cu Steve Bannon şi a căzut de acord să se alăture grupării “Mişcarea”, scrie The Guardian. Până în prezent, Liga anti-imigraţie a lui Matteo Salvini și Frații din extrema dreaptă din Italia sunt singurele două grupuri care s-au aliniat oficial cu “Mişcarea”, care va oferi, gratuit, sondaje de opinie, analiză de date, mesagerie și așa-numitele servicii de cameră de război. Grupul nu va fi implicat în selectarea candidaților sau în impunerea de platforme, conform Bloomberg.
Bannon crede că Italia este cel mai puternic stâlp de susţinere a populismului în Europa. Într-un interviu pentru The Telegraph, Bannon spune că: „Italia se află, mai mult decât orice alt loc din lume, mai mult decât Brexit, decât revoluţia Trump din Statele Unite, la frontiera mişcării de suveranitate.“
Fostul manager al campaniei Trump crede că fitilul pentru revolta globală populistă – acum condusă de Washington, prin Donald Trump, – a fost aprins acum 10 ani, în timpul crizei financiare, când fostul preşedinte Barack Obama a salvat sectorul financiar distrus.
În opinia lui Bannon, cancelarul german Angela Merkel și preşedintele francez Emmanuel Macron sunt figuri vulnerabile ale Europei. Odată cu votarea Brexit, viziunea lui Merkel și a lui Macron asupra unui continent unit va fi pusă la încercare la alegerile de anul viitor, mai susţine Steve Bannon. El a recunoscut că amploarea coaliției sale de dreapta ar putea fi limitată de pozițiile extreme ale unora dintre potențialii parteneri ai Mișcării. “Nu vrem să includem în această mişcare nici un partid etno-naționalist, deși Democrații Suedezi sau Adevărații Finlandezi ar fi sunt candidaţii perfecţi”.
Steve Bannon a fost ofiţer în Marina Statelor Unite, bancher în cadrul Goldman Sachs, producător de filme la Hollywood şi eminenţa cenuşie a ultimilor ani din spatele publicaţiei conservatoare Breitbart. În 2015, Bloomberg l-a numit drept „cel mai periculos agent politic din America“.