Update articol:

STOICA & Asociaţii, alături de Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, în demersul privind Schengen: Ținerea nelegală a României în afara Spațiului afectează clima

Razvan Nicolescu
  • Președintele AECCSC, Răzvan Nicolescu, spune: „Le cerem oamenilor să își închidă aparatele de aer condiționat sau căldura din case, în timp ce la granițe se produce o poluare pe care pretindem că nu o vedem”

 

Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC) a solicitat formal Consiliului UE să respecte tratatele și regulile UE și să reexamineze decizia din 08.12.2022 privind blocarea accesului României la Spațiul Schengen, în temeiul Regulamentului Aarhus, având în vedere încălcarea flagrantă a obiectivelor UE privind mediul și clima, potrivit unui comunicat al Asociaţiei.

 Există zeci de mii de camioane și tiruri care în timpul lungilor așteptări la punctele de trecere a frontierelor interne UE produc emisii de gaze cu efect de seră, fără niciun sens, într-un moment în care Planeta se confruntă cu o criză climatică fără precedent ce generează, printre altele, mari fluxuri de migrație, conform datelor Organizației Națiunilor Unite. Aceste impact asupra climei a fost estimat independent și prudent de KPMG la minim 46 000 t CO2 pe an și a fost recunoscut de Comisia Europeană în ultima sa comunicare privind starea spațiului Schengen.

Cererea de reexaminare depusă de AECCSC conține o analiză juridică a obligațiilor legale care îi revin Consiliului UE, atât în temeiul Tratatului privind Uniunea Europeană si a Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene (art. 13 TUE și art. 191 TFUE), cât și în temeiul legislației secundare de mediu și climă, care stabilesc obiective de mediu clare, termene limită pentru atingerea acestora și principii fundamentale (de ex.: principiul „precauției și acțiunii preventive”, ”principiul eficientizării costurilor în îndeplinirea obiectivelor de mediu”, ”eficiența energetică înainte de toate” sau principiul „poluatorul plătește”).

Președintele AECCSC, Răzvan Nicolescu, spune: „Suntem într-o criză climatică fără precedent, iar unii lideri europeni acționează iresponsabil și nelegal. Le cerem oamenilor să își închidă aparatele de aer condiționat sau căldura din case, în timp ce la granițe se produce o poluare pe care pretindem că nu o vedem. Asociația noastră îndeplinește condițiile Regulamentului Aarhus pentru a cere Consiliului UE reexaminarea urgentă a deciziei nelegale din 8 decembrie 2022 de respingere a aderării României la Schengen. Așteptăm un răspuns rapid din partea Consiliului. Ulterior, vom decide în privința acțiunilor viitoare care nu exclud inițierea unui litigiu pe mediu, daca subiectul aderării la Schengen nu va fi repus pe agenda JAI rapid, dreptul românilor de a fi în Schengen va continua să fie încălcat și poluarea nu va fi oprită.”

Demersul asociației a fost inițiat de departamentul juridic coordonat de av. Andrada Mihaela Nicolescu și a beneficiat de sprijin juridic acordat pro bono de către o echipă juridică formată din : av. Valeriu Stoica, av. Dragoș Bogdan, av. Constantin Pintilie, av. Yolanda Beșleagă și av. Maria Bodea, avocați în cadrul STOICA & Asociaţii, cărora AECCSC le mulțumește pentru implicare și profesionalism.

 

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (25/09/2023)

TTS a fost nominalizata pentru "European Small & Mid-Cap Awards 2023"

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2023)

Completarea Convocatorului AGEA din 09/10 octombrie 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (22/09/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.