Update articol:
Proiect editorial susținut de Huawei

Strategia digitală chineză: Prin lansarea Inițiativei globale de securitate a datelor, China vrea să respecte securitatea datelor

Ministrul de externe chinez Wang Yi Ministrul de externe chinez Wang Yi

Numărul utilizatorilor de internet mobil a ajuns la 3,5 miliarde la nivel global, conform statisticilor, iar economia digitală reprezintă mai mult de 15% din PIB-ul global, în timp ce legile și reglementările privind datele diferă de la o țară la alta.

Economia digitală din China a prosperat, potrivit autoriăţilor chineze. Există peste 900 de milioane de internauți în China. Conform autorităţilor de la Beijing, China are dispoziții legale clare pentru protejarea drepturilor și intereselor legale ale cetățenilor și organizațiilor, inclusiv securitatea datelor și informațiile personale. Guvernul chinez spune că a acționat în strictă conformitate cu principiile de securitate a datelor: ”Nu am și nu vom solicita companiilor chineze să transfere date din străinătate către guvern, încălcând legile altor țări”.

  • Inițiativa globală privind securitatea datelor poate servi drept standard global pentru securitatea datelor

Autorităţile de la Beijing au propus la începutul acestei luni o inițiativă globală privind securitatea datelor, care poate servi drept standard global pentru securitatea datelor. Wang Yi, consilier de stat și ministru de externe al Chinei, a spus că, în prezent, suntem martorii unei noi runde a revoluției tehnologice și a transformării industriale.

Inițiativa vine în timp ce SUA continuă să facă presiuni asupra celor mai mari companii de tehnologie din China și să convingă țările din întreaga lume să le blocheze. De asemenea, propunerea  chineză vine în contextul în care experții consideră că sporirea riscurilor de securitate a datelor a pus în joc securitatea națională, interesele publice și drepturile personale și reprezintă noi provocări pentru guvernarea digitală globală.

În discursul său, Wang a mai menționat că China nu a cerut și nu va cere companiilor chineze să transfere date din străinătate guvernului chinez, încălcând legile altor țări.

Wang a spus că multilateralismul este principiul care ar trebui respectat astfel încât comunitatea internațională să abordeze eficient riscurile și provocările legate de securitatea datelor.

Opt principii cheie în inițiativă

Există opt principii cheie în inițiativă, variind de la modul în care ar trebui stocate datele până la modul în care ar trebui utilizate.

În cuvintele purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, noua inițiativă este o încercare de a „contribui cu înțelepciunea chineză la elaborarea normelor internaționale” privind guvernanța datelor.

Țările se confruntă cu sarcina dificilă de a integra economia digitală în economia reală, de a accelera trecerea la noi factori de creștere și de a cultiva noi industrii și noi forme de afaceri. Creșterea explozivă și agregarea datelor oferă o nouă sursă de energie pentru creșterea economică și transformarea industrială.

Între timp, riscurile crescânde cu privire la securitatea datelor reprezintă noi provocări pentru guvernanța digitală globală. Țările se confruntă cu o nevoie urgentă de a intensifica comunicarea și coordonarea, de a construi încredere reciprocă și de a aprofunda cooperarea între ele, de a discuta modalități de gestionare a riscurilor de securitate a datelor și de a promova guvernanța globală în domeniul digital.

Potrivit oficialilor chinezi, pentru a aborda eficient riscurile și provocările pentru securitatea datelor, trebuie respectate trei principii.

În primul rând, este vorba de multilateralism. Toate țările ar trebui să urmărească consultări ample și să aibă contribuții comune pentru beneficii comune. Este important să se dezvolte un set de reguli internaționale privind securitatea datelor care să reflecte voința și să respecte interesele tuturor țărilor printr-o participare pe scară largă.

În al doilea rând, este vorba de securitate și dezvoltare. Țările au dreptul de a proteja securitatea datelor conform legii. Acestea fiind spuse, sunt, de asemenea, obligate să ofere un mediu deschis, echitabil și nediscriminatoriu pentru toate întreprinderile. Protecționismul în domeniul digital este contrar legilor dezvoltării economice și tendinței globalizării. Practicile protecționiste subminează dreptul consumatorilor globali de a accesa în mod egal serviciile digitale și vor împiedica în cele din urmă dezvoltarea țării.

În al treilea rând, trebuie asigurată corectitudinea și dreptatea. Protecția securității digitale ar trebui să se bazeze pe fapte și pe lege. Politizarea problemelor de securitate, standardele duble și calomnierea altora încalcă normele de bază care guvernează relațiile internaționale și perturbă și împiedică serios cooperarea și dezvoltarea digitală globală.

Inițiativa globală privind securitatea datelor cuprinde:

-Statele ar trebui să gestioneze securitatea datelor într-un mod cuprinzător, obiectiv și bazat pe dovezi și să mențină un lanț de aprovizionare deschis, sigur și stabil cu produse și servicii TIC la nivel mondial.

-Statele ar trebui să se opună activităților TIC care afectează sau fură date importante ale infrastructurii critice a altor state sau utilizează datele pentru a desfășura activități care subminează securitatea națională și interesele publice ale altor state.

-Statele ar trebui să ia măsuri pentru a preveni și a pune capăt activităților care pun în pericol informațiile cu caracter personal prin utilizarea TIC și să se opună supravegherii în masă și colectării neautorizate de informații cu caracter personal ale altor state.

-Statele ar trebui să încurajeze companiile să respecte legile și reglementările statului în care își desfășoară activitatea. Statele membre nu ar trebui să solicite companiilor naționale să stocheze datele generate și obținute în străinătate pe teritoriul lor.

-Statele ar trebui să respecte suveranitatea, jurisdicția și guvernanța datelor altor state și să nu obțină date localizate în alte state prin intermediul companiilor sau al persoanelor fizice, fără permisiunea altor state.

-În cazul în care statele trebuie să obțină date din străinătate conformlegii, cum ar fi combaterea infracțiunilor, acestea ar trebui să o facă prin asistență judiciară sau prin alte acorduri multilaterale și bilaterale relevante. Orice acord bilateral de acces la date între două state nu ar trebui să încalce suveranitatea judiciară și securitatea datelor unui stat terț.

-Furnizorii de produse și servicii TIC nu ar trebui să instaleze backdoors în produsele și serviciile lor pentru a obține în mod ilegal datele utilizatorilor, pentru a controla sau manipula sistemele și dispozitivele utilizatorilor.

-Companiile TIC nu ar trebui să caute interese nelegitime profitând de dependența utilizatorilor de produsele lor și nici nu ar trebui să forțeze utilizatorii să își modernizeze sistemele și dispozitivele. Furnizorii de produse ar trebui să se angajeze să își notifice partenerii și utilizatorii cu privire la vulnerabilitățile grave ale produselor lor în timp util și să ofere căi de atac.

  • Asumarea responsabilităţii globale în era digitală

China așteaptă cu nerăbdare participarea activă a tuturor părților la această iniţiativă, solicitând tuturor guvernelor și companiilor să sprijine inițiativa și să își asume în comun responsabilitatea globală în era digitală.

Wang Yi a spus: Sper că inițiativa chineză va servi drept bază pentru elaborarea normelor internaționale privind securitatea datelor și va marca începutul unui proces global în acest domeniu. Așteptăm cu nerăbdare participarea guvernelor naționale, a organizațiilor internaționale și a tuturor celorlalte părți interesate și solicităm statelor să sprijine angajamentele stabilite în inițiativă prin  prin acorduri bilaterale sau regionale. De asemenea, suntem deschiși la idei și sugestii bune din toate părțile”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a declarat că inițiativa își propune să protejeze securitatea globală a datelor și a lanțului de aprovizionare, să promoveze dezvoltarea economiei digitale și să ofere un plan pentru formularea regulilor globale.

Dacă toate țările, în special cele care calomniază China în mod deliberat și fac acuzații nefondate împotriva Chinei, pot respecta acest angajament precum China, aceasta va contribui la sporirea încrederii reciproce și a cooperării în materie de securitate a datelor între țări, a spus Zhao.

Qin An, șeful Institutului de strategie cibernetică din China, cu sediul la Beijing, consideră că inițiativa globală de securitate a datelor propusă de China este o abordare chineză și o atitudine chineză față de răspunsul global la problemele de securitate cibernetică.

Această iniţiativă reprezintă implementarea detaliată a angajamentului Chinei la cea de-a doua Conferință mondială de internet din 2015 de a „colabora cu alte țări pentru a aprofunda cooperarea internațională, pentru a susține securitatea cibernetică și pentru a construi împreună un spațiu cibernetic de pace, securitate, deschidere și cooperare”, potrivit lui Qin.

Inițiativa aderă la conceptul de pace al Chinei, după ce China a propus cele cinci principii ale coexistenței pașnice la Conferința de la Bandung din 1955 și menținerea păcii și securității la cea de-a doua Conferință mondială de internet, a spus Qin.

  • Set de reguli internaționale privind securitatea datelor

„Este important să se dezvolte un set de reguli internaționale privind securitatea datelor”, a spus Wang, adăugând, fără a da un nume explicit, că „o anumită țară continuă să facă acuzații nefondate împotriva altora în numele unei Rețele „Curate” și utilizează securitatea ca pretext pentru a prăda întreprinderile din alte țări care au un avantaj competitiv. Astfel de acte flagrante de agresiune trebuie să fie respinse”.

Administrația președintelui american Donald Trump a încercat să blocheze companiile tehnologice chineze precum Huawei, invocând motive de securitate națională. La începutul lunii august, administrația Trump a lansat inițiativă „Rețea curată” care își propune să elimine aplicațiile chineze și alte produse tehnologice din SUA. Programul este menit să „protejeze activele națiunii, inclusiv confidențialitatea cetățenilor și cele mai sensibile informații ale companiilor de la intruziunile agresive ale unor actori maligni, precum Partidul Comunist Chinez”.

Departamentul de Stat al SUA a spus că peste 30 de țări s-au alăturat Reţelei Curate, dar nu le-a numit. SUA este hoțul care strigă „Prinde hoțul” când vine vorba de securitate cibernetică, a mai spus Qin.

Acuzațiile SUA împotriva Huawei și a altor companii chineze de tehnologie nu sunt susținute de dovezi și SUA sunt cele care au efectuat supravegherea în masă împotriva companiilor chineze, a spus el.

Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale al Universității de Afaceri Externe din China, a declarat că inițiativa Chinei nu ar trebui interpretată ca vizând în mod specific SUA. “Securitatea datelor este o problemă globală care contează pentru dezvoltarea viitoare a lumii. China, ca putere majoră responsabilă, înaintează o propunere care vizează maximizarea intereselor tuturor țărilor. Depinde de alte țări să ia deciziile lor “, a spus Li.

Philip Mai, cercetător principal și director de afaceri și comunicații, Social Media Lab, Universitatea Ryerson, a scris în The Conversation că inițiativa SUA „Clean Network” echivalează cu construirea unui nou „zid Berlinului digital”.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii