Update articol:

STREET-VIEW – Paradoxuri: energie și floare de bujor (opinie Tudor Artenie)

Am intrat pe site-ul ANRE să văd prețurile la energia electrică, poate, cine știe, găsesc motive de optimism. Am aflat că pot încheia contract de furnizare cu 20 de companii, iar prețurile ofertelor (concurențiale) sunt între 1,86  și 16,53 de lei/KWh. Cum s-ar spune, prețuri pentru aceeași marfă pentru toate buzunarele.

Sigur, piața de energie nu funcționează ca o piață de legume și fructe. Dar tot piață e, așa că suntem liberi să cumpărăm curent electric de la oricare furnizor. Piață, adică libertate, democrație, capitalism.

Doctrinar vorbind, piața de azi a energiei electrice se zbate între neoliberalism (maximizarea profiturilor) și social-democrație (plafonări de prețuri, ca să nu moară nimeni). Intersecției doctrinare i se adaugă războiul din Ucraina și consecințele politicilor verzi îmbrățișate de toate statele-membre, inclusiv de România. O situație complicată care golește buzunarele „oamenilor obișnuiți”, cum le-a spus președintele Iohannis exact …oamenilor obișnuiți. Despre oamenii neobișnuiți care dețin IMM-uri nu zic nimic acum, poate altădată.

Balet printre cifrele din energie

Am încercat să aflu care e prețul la producător. Știu că sunt diferite, Hidroelectrica are costuri mai mici, vinde ieftin, CE Oltenia are costuri mari, vinde mai scump, ca să dau doar două exemple. Între ele, mai găsim Nuclearelectrica și niște producători „verzi”. Una peste alta, am intrat pe site-ul pe OPCOM (operatorul pieței de energie) și am aflat că anul trecut, în septembrie, s-au tranzacționat, pe contracte bilaterale, 2.055.120 MWh la un preț ponderat de 312,55 lei/MWh. Anul acesta, acum, în septembrie, s-au tranzacționat 1.632.080 MWh, iar prețul a fost de 746,81. Pentru ianuarie anul viitor, prețul tranzacțiilor a fost de 1.261,05 lei/MWh, iar cantitatea mult mai mică – 322.152 MWh. Anul 2023 va sta sub semnul prețului la peste 1000 lei/MWh, o revenire la un nivel mai mic, de 684,54 lei MW/h, fiind prevăzută pentru anul 2024, dar cantitatea de energie tranzacționată a fost și mai mică – peste 46.000 MWh.

Pare complicat, nu-i așa? Simplificând, producătorii vând prin contracte bilaterale energia pentru viitor. Cu cât cantitatea tranzacționată prin aceste contracte scade, cu atât cresc tranzacțiile pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU). Care funcționează sub imperiul urgenței și unde prețul este mult mai mare. În iulie anul acesta, pe PZU, 1 MWh costa 1.813 lei, iar azi e în jur de 2000 lei. Altfel spus, e mai avantajos pentru producători să vândă pe PZU, profitul e mult mai mare. Mai adaug aici că energia electrică reprezintă 40-50% din prețul facturii pe care o primește fiecare acasă. Restul sunt tarife de transport, distribuție, furnizare, energie verde etc.

Depășind confuziile din toate citirile posibile ale situației, încerc să desprind o concluzie: producătorii se mută unde pot vinde mai scump, iar pe drumul spre consumatorul final toată lumea mai adaugă ceva.

Statul sunt ei, nu suntem noi

La nivel politic, statul pare că încearcă să stabilizeze creșterea prețurilor în favoarea cetățenilor, victime plătitoare ale sarabandei de scumpiri și ale inflației. Ceea ce pare de neînțeles este acest partizanat al statului în favoarea liberalizării unei piețe strâmbe încă de la început: suntem printre foarte puținele țări din lume – dacă nu chiar singura – unde companiile care produc energie electrică folosesc o singură resursă fiecare: apă, cărbune, uraniu. E drept, banii cei mai mulți din creșterea prețului la energie electrică au ajuns în bugetul statului. La ei, nu la noi.

Și încă un lucru pe care statul îl ignoră, parcă jucând într-o farsă teatrală: este proprietar majoritar al marilor producători. Bine, statul ca instituție abstractă, pentru că proprietari suntem chiar noi, românii. Dar și ca instituție concretă, îndreptățită să ia decizii în numele nostru prin exercițiul democratic al votului. Altfel spus, avem și noi răspunderea noastră!…

Deci, prețul energiei va crește în continuare, iar noi îl vom plăti. Restul dorințelor, cum ar fi  plafonările de prețuri sau independența energetică a României, vor rămâne teme de discurs politic  intern. Să nu cumva să avem o iarnă fierbinte…

Iar ca să compensez și eu ceva, vă spun că, pe lângă marea realizare de a vinde doar activele Mintia unui grup de afaceri iordanian care operează în zona kurdă a Irakului, aleșii care conduc statul vor declara bujorul floarea națională a României.

 

 

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021